Update articol:

Virgil Popescu: “Cred că vom scoate din Marea Neagră mai multe gaze naturale decât putem consuma noi; dacă avem surplus de gaze, acesta trebuie vândut”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu: “Cred că, în Parlament, vom avea o majoritate mai mare decât majoritatea guvernamentală pe  proiectul de modificare a legii offshore”.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu: “Prima moleculă de gaz românesc din Marea Neagră va fi scoasă anul acesta din zona de nord a litoralului”.

 

Cred că vom scoate din Marea Neagră mai mult decât putem consuma noi, a spus aseară, la B1 TV, ministrul Energiei, Virgil Popescu, adăugând că prima moleculă de gaz românesc din Marea Neagră va fi scoasă anul acesta din zona de nord a litoralului.

Acesta  a spus: “Cred că vom scoate din Marea Neagră mai mult decât putem consuma noi, dar avem răgaz până în 2025, probabil, când ar putea să iasă prima moleculă din Neptun Deep.  Fac o paranteză: prima moleculă de gaz românesc din Marea Neagră va fi scoasă anul acesta de compania Black Sea Oil and Gas, din alt perimetru, Aurora, din zona de nord a litoralului. Este o descoperire mai mică, un perimetru mai mic decât Neptun Deep. Dar anul acesta vom avea primul gaz scos din Marea Neagră.

Da, România este producător de gaze. Suntem printre puținii producători de gaze din Europa și, până când va ieși gazul cel mult din Marea Neagră, avem timp să construim mai multe centrale de energie electrică cu producție de gaze pe care le-aș vedea în interiorul arcului Carpatic pentru că zona aceea a Transilvaniei nu este una unde se produce”.

Potrivit lui Virgil Popescu, până va fi scos gazul din Marea Neagră, autorităţile trebuie să discute despre proiecte şi despre a avea capacităţi de consum, de producţie în interitorul României . “Evident că, dacă avem surplus de gaze, acesta trebuie vândut, iar România poate deveni un funizor de gaze pe piaţa regională. În plus să nu uităm de dezvoltarea reţelei de distribuţie a gazelor naturale pentru încălzirea populaţiei cu gaz”.

Virgil Popescu a dat asigurări, încă o dată, că modificările la Legea offshore vor fi aprobate de Parlament până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare.

“Noi ne-am asumat prin programul de guvernare că vom modifica Legea Offshore astfel încât să demarăm investiţiile din Marea Neagră”, a mai spus ministrul Energiei, adăugând: “Am fost de acord împreună cu colegii din coaliţia de guvernare că vom face acest lucru prin Parlament, nu prin Guvern”, nu proiect de lege trimis de Guvern în Parlement, ci proiect parlamentar pentru că îmi doresc să existe nu numai o majoritate guvernamentală, ci o majoritate mai largă pe acest proiect, care este un proiect major pentru România. Cred că vom avea o majoritate mai are decât majoritatea guvernamentală pe acest proiect”.

De asemenea,  Virgil Popescu  este convins că, dacă Exxon va vinde, Romgaz va intra partener în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră: “Avem un perimetru Neptun Deep care este cel mai bogat, unde este deținut 50% de Petrom, companie românească, deținută, la rândul ei, 51% de OMV, – statul român mai are 20% în Petrom –  și de către Exxon, companie americană, care dorește să vândă, dorește să iasă din această participație. Eu am spus, și suntem în negocieri, că dacă Exxon dorește să iasă, doresc ca compania românească, Romgaz, deținută 80% de statul român, să preia acest 50% al Exxon. Se discută între companii, se va ajunge la oferte, se va ajunge la o negociere și eu sunt convins că în cel mai scurt timp vom avea Romgaz ca acționar, să dețină 50% din zăcământul Neptun Deep, împreună cu compania OMV Petrom”.

 

Virgil Popescu: “Modificările la Legea offshore vor fi aprobate de Parlament până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare”

BVB | Știri BVB

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (06/12/2021)

Structura actionariat la data de 30.11.2021

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (06/12/2021)

Decizia Consiliului de Administratie cu privire la majorarea capitalului social

ELECTROARGES SA (ELGS) (06/12/2021)

Notificari Alfred Karcher SE & Co. KG

TERAPLAST SA (TRP) (06/12/2021)

Decizia CA privind demararea programului de rascumparare actiuni proprii

CEMACON SA (CEON) (06/12/2021)

Schimbare in Managementul societatii