Modificările la Legea offshore vor fi aprobate de Parlament până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare, a dat asigurări aseară, la Antena 3, Virgil Popescu, ministrul Energiei.
Domnia sa a declarat: “Am spus că vom modifica legea offshore în Parlament și vom face acest lucru până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare. Gazele din Marea Neagră se vor extrage.
Romgaz vrea să cumpere partea Exxon de 50% din această exploatare, dacă Exxon dorește în continuare să vândă. Nu vă pot da date publice, dar vă asigur că se lucrează la acest lucru”.
Întrebat care ar fi profitul statului român din această exploatare,Virgil Popescu a spus: “Cred că cea mai buna variantă – dacă Exxon dorește să iasă din această afacere – este ca Romgaz, companie a statului român să cumpere. În acest fel, va putea gestiona 50% din acel zăcământ. 50% înseamnă taxe și impozite către statul român, înseamnă impozit pe profit catre statul român și înseamnă că, prin Romgaz, statul deține 50% din acel zăcământ”.
Virgil Popescu a mai spus că, în domeniul energetic, statul trebuie să dețină controlul strategic asupra companiilor. Domnia sa a anunțat că acest lucru este și în programul de guvernare, de comun acord cu toți partenerii de coaliție.
Directorul general al OMV Petrom, Christina Verchere, afirma, recent, că este necesară o perioadă de 12 luni pentru a lua decizia de investiţii în proiectul de gaze din Marea Neagră, din momentul în care va fi modificată Legea offshore, urmând ca primele gaze să fie extrase peste patru ani.
În prezent, OMV Petrom şi ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparaţie, România produce în prezent circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an. În 2019, Exxon şi-a anunţat intenţia de a se retrage din România, iar ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat toamna trecută că Romgaz poate prelua participaţia Exxon.