Update articol:

Virgil Popescu, Ministerul Economiei: Statutul de piață emergentă pentru Bursa de Valori București va însemna o capitalizare mai bună pentru companiile listate

Virgil Popescu

Statutul de piață emergentă pentru Bursa de Valori București va însemna o capitalizare mai bună pentru companiile listate, ne-a spus Virgil-Daniel Popescu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

România a intrat de luni, 21 septembrie 2020, în categoria piețelor emergente secundare, după criteriile agenției FTSE Russell, având trei emitenți în indicii FTSE – Banca Transilvania, Nuclearelectrica și Teraplast.

Domnia sa a declarat: “Nuclearelectrica (SNN) a îndeplinit, în luna iunie, criteriile de lichiditate FTSE Russell și, de astăzi, 21 septembrie, intră în indicii reputatului furnizor global, implicit, Bursa de Valori București trece de la statutul de piață de frontieră la statutul de piață emergentă secundară. Este un moment istoric pentru piața de capital din România și un moment extrem de important pentru o companie strategică a sectorului energetic din România.

Este un efort conjugat susținut în timp între BVB și emitenți pentru a atinge acest statut pentru Bursa de la București. Acest efort a însemnat proiecte ambițioase, cooperare, responsabilitate și voință comună. Felicit Bursa de Valori București pentru această reușită și SNN pentru responsabilitate și perseverență, având în vedere proiectele sale majore de investiții. Este un rezultat excelent care vine după o perioadă dificilă, una în care atât BVB, cât și SNN și-au menținut angajamentele și strategia. Este un moment care va fi valorificat, fără îndoială, prin atragerea de investitori și fonduri și constituie o premisă pentru dezvoltarea de noi proiecte.

MOMENT ISTORIC – România este piață emergentă; Adrian Tănase, BVB: O piață de capital funcțională este critică pentru dezvoltarea economică a României

Citeam o analiză care arăta că statutul de piață emergentă și depășirea condiției de piață de frontieră va însemna acces la investiții și de 30 de ori mai mari, iar tot acest capital odată absorbit în eco-sistemul economic românesc se va revărsa pe toate palierele economiei reale. Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri este pregătit să creeze și să administreze politicile care să ducă la multiplicarea acestui capital.

Statutul de piață emergentă pentru Bursa de Valori București va însemna o capitalizare mai bună pentru companiile listate, care vor trebui să se supună unor condiții de guvernanță mult mai severe. Acest lucru este pozitiv și vreau să spun clar și răspicat: Nu trebuie să ne temem să listăm companiile bursă. Regret profund faptul că unii parlamentari PSD au căzut în capcana unei demagogii de tip anii ’90 și au elaborat ceea ce a devenit Legea 173/2020.

Această lege este verișorul mai puțin inspirat al unei alt act normativ infam: OUG 114/2018.
De ce spun asta? Pentru că la un impuls politic, Parlamentul a decis să adopte din motive politicianiste o lege cu efecte economice periculoase, fără un studiu de impact serios. A fost varianta: “Nu ne vindem țara la Bursă!”. Nu am înțeles de ce un anumit partid a decis să declare război pieței de capital, nici de ce a decis să se ia la trântă cu Bursa de la București. O economie sănătoasă are o piață de capital sănătoasă. Iar o piață de capital sănătoasă are parte de IPO-uri puternice. Sigur, nu se poate compara capitalizarea de pe BVB cu cea de la Londra, ca să folosim referințe din Europa. Dar dacă am fi rămas la stadiul actual de piață de frontieră, niciodată BVB nu s-ar fi dezvoltat. Sunt exemple de IPO-uri românești făcute la BVB care sunt un succes real, ca să nu dau decât un singur exemplu: Transgaz.

Recent spuneam că eu consider Hidroelectrica drept cea mai bună companie românească. Este o companie deosebit de valoroasă, cu perspective foarte bune, cu active foarte importante. Este o companie pentru care mi-am dorit să avem un IPO, de aceea am și menționat acest lucru în mod explicit în Programul de Guvernare. Mi-aș fi dorit, totodată, să fi putut face acest IPO la BVB, dar cum spuneam, condițiile de capitalizare nu se compara cu Bursa de la Londra. Dar gândirea economică rămâne valabilă: De ce să nu listăm pachete de acțiuni ale companiilor-campioni? De ce să le furăm acestor companii șansa să se capitalizeze prin Bursă, să aibă banii lor cu care să desfășoare investiții, bani cu care să crească și să se dezvolte? De ce? Doar pentru că unii politicieni cred că vor câștiga niște voturi condamnând companiile românești?! Este o gândire economică falimentară. Ei nu protejează companiile românești, ei condamnă aceste companii. Iar eu unul nu pot accepta așa ceva!

Repet un mesaj pe care Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri l-a mai susținut în spațiul public: Noi ne dorim o piață de capital puternică și credem că aici este locul natural în care companiile găsesc capitalul de care au nevoie, este locul în care se dovedește performanța economică a unei societăți și este locul în care rigorile Bursei de Valori fac ordine în practicile de management al companiilor. Ne dorim să sprijinim și vom sprijini piața de capital, chiar dacă legea 173 ne leagă de mâini și de picioare, pe moment. Nu este vorba de a ne vinde companiile, este vorba de a putea să facem performanță cu ele, acel gen de performanță pe care l-a reușit SNN astăzi.”

Iohannis: Trecerea României la statutul de piaţă emergentă – o confirmare a potenţialului de dezvoltare de care dispune economia

 

BVBStiri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (30/10/2020)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 27.10.2020

ALRO S.A. (ALR) (30/10/2020)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (30/10/2020)

Hotarari AGOA din data de 29.10.2020 - versiunea in limba engleza

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (30/10/2020)

Hotarari AGA O & E din 30.10.2020