Update articol:

Virgil Popescu, reacţie la propunerea Gabrielei Firea de plafonare a preţului energiei: “Prin aceeaşi măsură, cei de la PSD au cauzat cele mai mari probleme domeniului energiei, pentru care tragem ponoasele și în prezent!

virgil popescu

“Nu mi-a venit să cred când am văzut mai devreme că doamna senator PSD Gabriela Firea propune plafonarea prețului la energie electrică”, a reacţionat, acum câteva minute, ministrul Energiei Virgil Popescu.

Acesta a scris: “Revine și propune aceeași măsură prin care cei de la PSD au cauzat cele mai mari probleme domeniului energiei, pentru care tragem ponoasele și în prezent! Ca să fie clar pentru toată lumea: PSD nu a plafonat prețul, ci a dat celebra OUG 114, prin care, practic, a obligat producătorii români de energie electrică să vândă ieftin furnizorilor. Însă, din păcate, furnizorii NU au scăzut prețurile. Ba mai mult chiar, din cauza OUG 114, energia electrică în România ajunsese să fie mult mai scumpă decât în restul Europei.

Așa că să ne aducem aminte: Liberalizarea pieței de energie electrică s-a făcut începând cu 1 ianuarie, după ce în luna iulie a anului 2020 s-a liberalizat piața gazelor naturale. De ce? În urma negocierilor cu Comisia Europeană s-au agreat aceste termene după ce, din cauza OUG 114 (dată de cei de la PSD), România a avut infringment. Prin liberalizarea pieței de energie cetățenii au posiblitatea să își aleagă cea mai bună ofertă pentru nevoile lor. Dacă furnizorii nu vor avea clienți, sunt convins că îți vor revizui ofertele. Românii trebuie să știe că în momentul de față prețul energiei electrice în România este printre cele mai mici din Europa.

Totodată, aș dori să reamintesc că fără liberalizarea pieţelor în orice sector, nu vom avea niciodată apetit pentru investiţii. Cine ar investi într-o capacitate de producere a energiei ştiind că preţul pe care îl va obţine din vânzarea energiei va fi unul reglementat de stat, fără a i se asigura dreptul de recuperare a investiţiei?!?

Consumatorii trebuie să știe că pot trece în piața concurențială, se pot elibera de captivitate, să nu rămână în zona serviciului universal. De asemenea, consumatorii vulnerabili vor fi protejați. Legea se află în procedură parlamentară la Camera Deputaților și am încredere că va fi adoptată cât mai curând”.

Acum câteva ore, Gabriela Firea a postat: “Lovitură pentru bugetul majorității familiilor! Îmi pare rău să spun dar s-a dovedit că am avut dreptate când a spus că liberalizarea pieței de energie nu trebuie să se facă fără mecanisme de protecție pentru consumatorii vulnerabili. În urma liberalizării, tarifele nu au scăzut așa cum promitea guvernul, ci au explodat de-a dreptul. Peste 500.000 de români riscă să fie debranșați, pentru că nu-și pot plăti facturile.

De asemenea, evoluția explozivă din ultimul timp a tarifelor la energie, justifică din plin convocarea unei sesiuni extraordinare pentru a reglementa în regim de urgență măsurile de protecție pentru consumatorii vulnerabili, inclusiv plafonarea din nou a prețului la energie.
Sarabanda scumpirilor la energia electrică este încă o dovada a incompetenței actualilor guvernanți, care au promis o liberalizare a pieței fără impact major asupra facturilor romanilor.
Liberalii uită cum au abrogat în Parlament înghețarea prețului la energie electrică și au vândut oamenilor iluzia unor facturi mai mici. Iată acum cât de mici sunt!
Când a fost la guvernare, PSD a plafonat prețul, TOCMAI pentru că toate datele arătau că nu există o concurență reală.
Ce nu spun guvernanții este faptul că există soluție legală prin care – pentru maximum 3 ani -, prețurile pot fi din nou plafonate!
– Art. 4 din LEGEA nr. 21 din 10 aprilie 1996 A CONCURENŢEI:
(3)”Pentru sectoare economice determinate şi în împrejurări excepţionale, precum: situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri.
(4)Intervenţia Guvernului în situaţiile prevăzute la alin. (2) şi (3) se face cu avizul Consiliului Concurenţei.”
Este important să se intervină acum pentru protejarea consumatorilor vulnerabili astfel încât aceștia să nu acumuleze restanțe uriașe sau chiar să fie debranșați până la venirea anotimpului rece”.

BVB | Știri BVB

ANTIBIOTICE S.A. (ATB) (20/06/2025)

Antibiotice SA anunta finalizarea selectiei si desemnarii organelor de conducere

ALRO S.A. (ALR) (20/06/2025)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)