Update articol:

Virgil Popescu: Transgaz va construi conducta de transport gaze naturale pe direcția Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa

Transgaz va construi conducta de transport gaze naturale pe direcția Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa, a anunţat ministrul Energiei Virgil Popescu.

Acesta a scris pe Facebook: “O nouă promisiune îndeplinită! Astăzi am semnat autorizația de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcția Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa (inclusiv alimentarea cu energie electrică, protecție catodică și fibră optică), care va fi realizată de Transgaz! Există și finanțare pentru asta, inclusiv din Fondul pentru Modernizare.

Conducta va trece prin județele Mehedinți și Caraș – Severin (municipiile Caransebeș & Orșova, plus localitățile Băile Herculane, Topleț, Mehadia, Cornea, Domașnea, Căzănești, Teregova, Armeniș, Slatina Timiș, Bucoșnița, Buchin, Turnu Ruieni, Obreja, Prunișor, Husnicioara, Căzănești, Sisești, Ilovăț, Bâlvănești, Godeanu, Balta, Podeni, Cireșu și Ilovița).

În vara anului 2020 am promovat ca ministru adoptarea Hotărârii de Guvern prin care proiectul de investiţii ”Conducta de transport gaze naturale pe direcția Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa a fost declarat de importanță națională în domeniul gazelor naturale. Iar astăzi ne apucăm de treabă.

Prin realizarea acestei conducte se poate asigura alimentarea cu gaze naturale a localităților din zona de interes a obiectivului, respectiv un număr de aproximativ 15.500 consumatori casnici, 94 instituții publice (școli, primării, dispensare. cămine culturale, cabinete medicale, etc) și aproximativ 113 de agenți economici în județul Mehedinți precum și aproximativ 12.000 consumatori casnici, 136 instituții publice (școli, primării, dispensare. cămine culturale, cabinete medicale, etc) și aproximativ 231 de agenți economici în județul Caraș Severin.

De asemenea, execuția acestei conducte de transport va genera un impact socio-economic pozitiv prin alimentarea cu gaze naturale a stațiunii turistice Băile Herculane, crearea de noi locuri de muncă pe perioada de construcție, crearea posibilităților de câștiguri suplimentare pentru locuitorii zonei prin atragerea de investitori și valorificarea superioară a masei lemnoase, ridicarea gradul de confort al locuitorilor, atragerea de venituri suplimentare la bugetul statului și la bugetele locale.

Efectele pozitive se vor vedea și asupra activității furnizorilor locali de servicii (de exemplu unități de cazare) și creșterea contribuției acestora la veniturile administrațiilor publice locale (pe perioada implementării proiectului) dezvoltarea turismului în zonă, stimularea dezvoltării economiei locale prin asigurarea unei surse de energie nepoluantă, asigurarea unui mediu sănătos prin reducerea gazelor cu efect de seră.

Și după începerea exploatării gazului din Marea Neagră vom consuma gazul românesc, în casele românilor!”

În luna septembrie 2020, Directorul General al SNTGN Transgaz SA, domnul Ion Sterian, alături de autorităţi şi reprezentanți ai conducerii executive a companiei, a lansat Proiectul de investiție aferent conductei de transport gaze naturale Prunișor-Orșova-Băile Herculane– Jupa.

Valoarea lucrărilor de execuție a acestui tronson de conductă este de 248.508.000 lei, fără TVA conform Studiului de Prefezabilitate.

Directorul General al Transgaz, domnul Ion Sterian a declarat atunci:

“Județul Mehedinți este ultimul județ din țară, până acum, care are cea mai scurtă lungime de conducte de înaltă presiune de transport gaze: 54 de kilometri. De ce a fost așa până acum, nu știu! (…) Există un potențial fantastic aici, în județul Mehedinți și în Caraș -Severin, atât din punct de vedere al dezvoltării activității economice în domeniul turismului, în domeniul prelucrării resurselor minerale, în domeniul balnear, cât și pentru creșterea calității vieții populației, care se încălzește în prezent cu lemn. (…) Avantajul maximum este că această conductă de 180 de kilometri, cu o valoare a investiției rezultată din studiul de pre-fezabilitate de peste 250 de milioane de lei, va închide un inel și va avea dublă sursă de alimentare: indiferent ce se întâmplă cu o sursă, vine sursa a doua. În zona localităților Obreja, Jupa, Constantin Davidoiu, Caransebeș, Hunedoara, conducta va fi cuplată la BRUA. Așa cum am declarat de fiecare dată, BRUA nu este o autostradă fără descărcări care să ducă gazele în Ungaria și Austria. BRUA este pentru creșterea siguranței naționale de aprovizionare cu gaze naturale, care, la ora actuală, este sursa cea mai puțin poluantă din cadrul combustibililor fosili. A doua sursă de alimentare este din conducta Filiași-Strehaia și cei 54 de kilometri care vin până la Turnu Severin. Având acest avantaj că avem două surse, preconizăm că la sfârșitul anului 2022 primele localități vor fi conectate”.

Caracteristicile tehnice ale proiectului presupun construirea unei conducte de transport gaze naturale pe direcția Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa, care are o lungime de 180 km. Diametrul conductei: DN 400, iar capacitatea de transport este de 394 milioane metri cubi/an.

– creează premisele interconectării zonei de Vest a țării (Caransebeș) cu zona de Sud –Vest a țării (Drobeta Turnu Severin), asigurându-se astfel alimentarea cu gaze pentru zonele aferente din 2 direcții și echilibrarea sistemului național de transport gaze naturale;
– asigurarea alimentării cu gaze naturale a zonei de consum Drobeta Turnu Severin, din Jupa (parte a coridorului BRUA), la presiuni mai mari, oferind posibilitatea de implementare a proiectului de dezvoltare a unei centrale electrice la Halânga;
– posibilitatea alimentării cu gaze naturale a zonei prin care este amplasată conducta;
– diversificarea surselor de energie pentru județul Mehedinți și Caraș Severin;
– reducerea emisiilor și susținerea producerii de energie din surse regenerabile, prin trecerea de la sistemul de încălzire cu combustibili solizi (lemne, păcură, etc) la sistemul de încălzire pe bază de gaze naturale;
– premisele reducerii defrișărilor în zonele ariilor naturale protejate, și nu numai.
– creșterea potențialul turistic şi de agrement a zonei;
– dezvoltarea staţiunilor balneoclimaterice cu o paletă foarte largă de factori naturali: ape minerale carbogazoase, feruginoase, bicarbonatate, calcice, magneziene, atermale;
– creșterea investițiilor private în domeniul turismului realizate în noi capacităţi de cazare şi în modernizarea celor existente, generând creșterea capacității de cazare și a numărului de turişti;
– creșterea investițiilor în industrie.

 

TRANSGAZ a lansat proiectul de investiţie “Conducta de transport gaze naturale Prunişor– Orşova- Băile Herculane- Jupa”, de circa 250 milioane de lei

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (16/09/2024)

Structura actionariat la data de 6 septembrie 2024-considerata data de referinta

VRANCART SA (VNC) (16/09/2024)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica consolidata 13.09.2024

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (16/09/2024)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 09.09.2024-13.09.2024

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (16/09/2024)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 09-13.09.2024