Update articol:

Vladimir Putin: China și Germania se îndreaptă spre statutul de superputeri, pe măsură ce influența SUA scade

Sursa foto: en.kremlin.ru

Era în care SUA şi Rusia decideau asupra celor mai importante problemele ale lumii a trecut, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, afirmând că acum Germania şi China se îndreaptă spre statutul de superputeri, informează Reuters.

Adresându-se la o întâlnire a Clubului de discuții Valdai, Putin a sugerat că rolul Statelor Unite a scăzut, alături de cel al Marii Britanii și Franței, în timp ce Beijingul și Berlinul – din punct de vedere al importanţei politice și economice – se îndreaptă spre statutul de superputeri.

Dacă Washingtonul nu este gata să discute probleme globale cu Moscova, Rusia este pregătită să aibă o astfel de discuţie cu alte naţiuni, a menţionat Putin. Preşedintele rus a mai spus că SUA nu mai pot pretinde la excepţionalism şi s-a întrebat de ce ar vrea să o facă.

Înaintea alegerilor prezidențiale din SUA din 3 noiembrie, Putin a spus că speră că noua administrație va fi pregătită pentru dialog cu privire la securitate și controlul armelor nucleare.

Preşedintele rus a declarat că lumea nu are niciun viitor fără un sistem de control asupra armelor, în condiţiile în care viitorul Tratatului pentru controlul asupra armelor nucleare dintre Rusia şi SUA rămâne incert.

Washingtonul a respins săptămâna trecută propunerea Moscovei pentru o extindere necondiţionată cu un an a ultimului tratat ce limitează armele nucleare strategice ale SUA şi Rusiei, calificând drept inacceptabilă această propunere. În cadrul discursului susţinut la reuniunea Clubului de discuţii Valdai, Putin a asigurat că securitatea Rusiei nu va avea de suferit dacă tratatul nu va fi extins.

Noul acord START (Strategic Arms Reduction Treaty), semnat în 2010, urmează să expire în februarie. Acesta restricționează numărul de focoase nucleare strategice pe care Rusia și Statele Unite le pot desfășura, precum și rachetele și bombardierele care le transportă.

În ciuda divergenţelor, Moscova și Washingtonul par să se apropie de un acord pe New START.

 

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (27/11/2020)

Comunicat referitor la comentarii media

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (27/11/2020)

Autorizatie ASF - Modificare act constitutiv

ELECTROARGES SA (ELGS) (27/11/2020)

Prelungire mandat reprezentant permanent Benjamins United SRL