Update articol:

Vladimir Putin spune că ar putea recunoaște regiunile separatiste din Ucraina

Putin Sursa foto: Facebook
  • Moscova acuză că vehiculele blindate ucrainene au încercat să intre în Rusia

  • Kievul spune că acuzațiile ruse sunt false

  • Ucraina și Occidentul în alertă; Macron propune summit-ul Biden-Putin

  • Casa Albă spune că un summit este posibil doar dacă Rusia nu invadează

Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că ia în considerare cererea a două regiuni din estul Ucrainei, Donetk și Lugansk, deținute de separatiști susținuți de ruși de a fi recunoscute ca independente – o mișcare care ar putea oferi Moscovei un motiv pentru trimite trupe, potrivit Reuters.

Separat, Moscova a declarat că sabotorii militari ucraineni au încercat să pătrundă pe teritoriul Rusiei cu vehicule armate, o acuzație respinsă ca „știre falsă” de Kiev, pe fondul acuzațiilor occidentale că Moscova își propune să inventeze un pretext pentru a invada.

Washingtonul spune că Rusia a adunat acum o forță cu 169.000-190.000 de soldați în regiune, inclusiv rebelii pro-ruși din estul Ucrainei.

Piețele financiare europene s-au prăbușit la semnele unei confruntări sporite, după ce au crescut pentru scurt timp la sclipirea speranței că un summit ar putea oferi o cale de ieșire din cea mai mare criză militară a Europei din ultimele decenii. Acțiunile rusești s-au prăbușit, iar rubla a scăzut cu 3%.

Rusia neagă că vrea să invadeze Ucraina, care s-a desprins de stăpânirea Moscovei odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, dar a cerut garanții de securitate majore, inclusiv o promisiune că Ucraina nu va adera niciodată la NATO.

După o ședință extraordinară a Consiliului de Securitate, președintele rus Vladimir Putin a reiterat aceste cereri, insistând că nu este suficient ca Occidentul să spună că Ucraina nu este pregătită să adere la NATO în prezent. În declarațiile televizate, el a mai spus că Moscova trebuie să ia în considerare cererea făcută cu câteva ore mai devreme de liderii regiunilor Lugansk și Donețk, care s-au rupt de sub controlul Kievului în 2014.

Ucraina și Occidentul consideră că rebelii care controlează cele două mici regiuni estice sunt reprezentanții Rusiei și au avertizat de săptămâni întregi că Moscova i-ar putea folosi pentru a crea un caz de război.

Fostul președinte Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că este „evident” că Ucraina nu are nevoie de cele două regiuni și că majoritatea rușilor le vor susține independența.

Ministrul Apărării Serghei Șoigu a ridicat și mai mult miza, spunând că Ucraina – care a renunțat la armele nucleare după independența de Uniunea Sovietică – are un „potențial nuclear” mai mare decât Iranul sau Coreea de Nord.

După discuțiile de la Bruxelles cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ministrul de externe britanic Liz Truss a declarat că țările occidentale se pregătesc pentru „cel mai rău scenariu”. Companiile aeriene Lufthansa, KLM și Air France au anulat toate zborurile către Kiev.

Purtătorul de cuvânt al premierului Boris Johnson a declarat că Marea Britanie are informații care sugerează că planul de invazie al lui Putin a început. „Vedem elemente din manualul rusesc pe care ne-am aștepta să le vedem în anumite situații care încep să se desfășoare în timp real”, a spus el reporterilor.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (14/03/2025)

Convocare AGA E&O Anuala 29 aprilie 2025

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (14/03/2025)

Componenta Comitetelor Consultative ale Fondul Proprietatea SA