Update articol:

UPDATE: Parlamentul britanic a respins acordul privind BREXIT (vezi declaraţiile lui Jean Claude Juncker şi Donald Tusk)

Actualizare: Parlamentul britanic a respins acordul privind BREXIT

Parlamentul britanic a respins acordul privind BREXIT cu 432 de voturi „împotrivă” și 202 „pentru”.  Este una dintre cele mai mari înfrângeri pentru un guvern din istoria politică modernă a Marii Britanii.

Opoziţia laburistă a anunţat imediat că introduce o moţiune de cenzură împotriva guvernului conservator, care va fi dezbătută miercuri. “Introduc o moţiune de cenzură împotriva acestui guvern”, a spus liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, calificând drept “catastrofal” pentru executiv rezultatul votului privind acordul asupra Brexit-ului.

Partidul nord-irlandez care sprijină guvernul condus de May a anunţat că o va susţine pe aceasta la moţiunea de cenzură de miercuri.

Respingerea ar putea duce la o ieşire dezordonată a Marii Britanii din UE sau chiar la o răsturnare a deciziei adoptate în 2016 prin referendum.

Theresa May are termen până luni să prezinte Parlamentului un ‘Plan B’, dacă va supravieţui moţiunii de cenzură.  Ea poate să înceapă o renegociere cu Bruxelles-ul sau să ceară amânarea datei Brexit-ului, prevăzută pentru 29 martie.

Respingerea textului deschide de asemenea şi posibilitatea unei ieşiri fără acord, de care se teme în special mediul economic.

Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene,  spune că nu va fi negociat un alt acord cu Marea Britanie: 

 

Am luat act cu regret de rezultatul votului din Parlamentul Britanic din această seară.

În ceea ce privește UE, procesul de ratificare a acordului de retragere continuă.

Acordul de retragere este un compromis corect și cel mai bun acord posibil. Reduce prejudiciile cauzate de Brexit cetățenilor și afacerilor din Europa. Este singura modalitate de a asigura o retragere ordonată a Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Comisia Europeană, în special Michel Barnier, negociatorul șef, au investit timp și efort pentru a negocia acordul de retragere. Am demonstrat creativitate și flexibilitate pe tot parcursul. Eu, împreună cu președintele Tusk, am demonstrat din nou bunăvoință oferind clarificări suplimentare și reasigurări într-un schimb de scrisori cu prim ministrul, mai devreme, în această săptămână.

Riscul unei retrageri dezordonate a Regatului Unit a crescut odată cu votul din această seară. Deși nu vrem să se întâmple acest lucru, Comisia Europeană își va continua activitatea de urgență pentru a garanta că UE este pregătită pe deplin. Solicit Regatului Unit să-și clarifice intențiile cât mai curând posibil. Timpul aproape a expirat”.

La rândul său, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a făcut apel la o “soluţie pozitivă”.

 

 

“Dacă un acord este imposibil, şi dacă nimeni nu vrea să nu existe niciun acord, atunci cine va avea în cele din urmă curajul să spună care este singura soluţie pozitivă?”, a scris Tusk într-o postare pe Twitter.  

Guvernul de la Londra a declarat anterior că în cazul în care acordul este respins, atunci Regatul Unit va părăsi UE fără un acord pe 29 martie 2019. Unii parlamentari au avansat ideea că parlamentul ar putea prelua de la guvern controlul procesului de ieşire a ţării din UE şi să îl predea unui comitet de parlamentari cu experienţă, din întregul spectru politic.

 

………..

Parlamentul Britanic se va pronunța în această seară  asupra acordului pentru BREXIT, încheiat cu Uniunea Europeană.

 

Acordul convenit de Londra şi Uniunea Europeană cu privire la ieşirea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din blocul comunitar este supus la vot marţi seară în parlamentul britanic, în cazul neaprobării documentului existând riscul ca întregul proces al Brexit-ului să fie cuprins de haos, potrivit Agerpres.

În discursul său dinaintea votului, premierul britanic Theresa May a făcut apel  la deputaţii britanici să ”respecte” rezultatul referendumului privind Brexit-ul şi să voteze în favoarea acordului de ieşire pe care ea l-a încheiat cu Bruxellesul.

“Avem datoria să respectăm o decizie democratică”, a spus Theresa May, cu câteva minute înaintea votului care se anunţă un eşec pentru premier, din cauza opoziţiei atât a eurofililor, cât şi a unor susţinători ai Brexit-ului.

Radarul de risc G20 al Saxo

 

Ea a afirmat că un vot împotriva acordului este un vot pentru incertitudine, diviziune şi riscul unei ieşiri din UE fără nicio înţelegere.

“Alegerea de azi este pentru generaţiile ce vor urma, despre respectarea alegerilor democratice”, a spus May, în ultima încercare de a-i convinge pe parlamentari să voteze acordul. “Un Brexit fără acord iarăşi nu este ceea ce oamenii au votat. Acordul livrează ceea ce am promis”, mai spune May.

BVBStiri BVB

UCM RESITA S.A. (UCM) (16/04/2021)

Completare Convocare AGAO 28 (29).04.2021 versiune limba engleza

Patria Bank Obligatiuni 2028 EUR (PBK28E) (16/04/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014