WSJ: Departamentul de Justiție şi SEC urmăresc acţiuni similare în alte cinci țări
Compania Microsoft este investigată de către autorităţile din SUA (Departamentul de Justiție și SEC) în legătură cu o potenţială mită și corupție, care vizează vânzările de software în Ungaria, informează WSJ, citând oameni apropiaţi situaţiei.
Ancheta urmează o serie de alte asemenea investigaţii asupra partenerilor de afaceri Microsoft, care s-au desfășurat în 2013 în alte cinci țări (China, România, Italia, Rusia și Pakistan).
WSJ susţine că, acum zece ani, Microsoft a vrut să se extindă pe piețele emergente, precum și în țările cu venituri mai mici, cum ar fi Ungaria. În unele cazuri, aceste pariuri s-au transformat în provocări legale și de reputație, notează publicaţia.
Departamentul de Justiție al SUA și Comisia de reglementare a valorilor mobiliare din SUA, Securities and Exchange Commission (SEC), examinează modul în care Microsoft și-a vândut software-ul, cum ar fi Word și Excel, firmelor mijlocii din Ungaria, cu reduceri, potrivit raportului. Intermediarii au vândut acel software agențiilor guvernamentale în 2013 și 2014, la preţuri mai mari, mai arată raportului.
Anchetatorii examinează dacă firmele mijlocii au folosit diferența pentru a plăti către oficialii guvernamentali.
Microsoft nu a fost disponibil pentru comentarii.
În România, DNA a cerut, în 2014, declanșarea procedurilor pentru urmărirea penală a 10 foști miniștri pentru presupuse fapte de corupție privind mai multe contracte de licențe Microsoft pentru școli, în valoare de sute de milioane de euro.
Dosarul a fost deschis după ce DNA a fost sesizată că în anul 2003, Claudiu Florică – șef al firmei Fujitsu Siemens România – împreună cu Khalil Abi Chanin – patronul firmei Romanel -, importatorul exclusiv al produselor LG și Nicolae Culacov – patronul Omnitech – au început acțiunile de influențare a factorilor de decizie din Guvernul României pentru a se încredința firmei FSC Austria, GesmbH contractul privind închirierea de licențe Microsoft pentru Guvernul României și instituțiile subordonate.
Conform DNA, persoanele anchetate ar fi pretins ca mită 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.
DNA a solicitat la 26 septembrie 2014 Senatului, respectiv Camerei Deputaților cereri de efectuarea urmăririi penale față de Ecaterina Andronescu (senator), Șerban Mihăilescu (senator) și Valerian Vreme (deputat). La aceeași dată a solicitat Parlamentului European cererea de efectuare a urmăririi penale față de Dan Nica (parlamentar european) și președintelui Traian Băsescu cereri de efectuare a urmăririi penale față de: Adriana Țicău, Gabriel Sandu,Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu și Mihai Tănăsescu.
La 16 octombrie 2014 DNA a efectuat percheziții la fostul șef al SIE Cătălin Harnagea, la oamenii de afaceri: Dorin Cocoș, Remus Truică și Nicolae Dumitru, la fostul ministru Gabriel Sandu, fostul consilier prezidențial Dorin Marian, tatăl președintelui COSR, Adrian Petrache, la Fundația Dinu Pescariu și la sediul firmei lui Claudiu Florica, fostul șef al Fujitsu în România.
La 29 octombrie 2014, Gabriel Sandu, Dorin Cocoș, Nicolae Dumitru și Gheorghe Ștefan Pinalti au fost arestați preventiv.
Din toată afacerea Microsoft, oamenii de afaceri Dumitru Nicolae și Dorin Cocoș au fost trimiși în judecată și condamnați la câte 2 ani și 4 luni de închisoare, fostul ministru Gabriel Sandu la trei ani, iar Gheorghe Ștefan, fostul primar din Piatra Neamț, la șase ani.
După condamnarea intermediarilor, procurorii trebuie să finalizeze cercetările în dosarul Microsoft cu cei opt foști miniștri, rămas la unitatea de parchet. În luna aprilie 2016, Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al DNA, a declarat, potrivit wikipedia, că se continuă cercetările, iar pentru stabilirea prejudiciului cauzat statului, prin abuz în serviciu, se fac analize financiare.
Potrivit lui Gheorghe Ștefan “Pinalti”, mai mult de 100 de persoane sunt implicate în scandalul de corupție, printre ei 9 foști miniștri din Guvernul Năstase și din Guvernele Boc 1, 2 și 3 și oameni de afaceri.