Update articol:
BANKING FORUM 2022

Adrian CODIRLAŞU, CFA Society Romania: Riscul ca România să intre în recesiune tehnică este ridicat

Riscul este ridicat ca România să intre în recesiune tehnică, a spus Adrian CODIRLAŞU, CFA, Vicepreședinte, CFA Society Romania, la Baking Forum, organizat de Finacial Intelligence, pe 21 octombrie.

PIB-ul a crescut substanțial în acest an, probabil vom încheia anul undeva între 6 și 7% creștere economică, a spus el: “Creșterea economică a venit în special din primele două trimestre ale acestui an, când s-au întâmplat două lucruri: în timpul lockdown-ului cauzat de criza corona, s-a economisit mult, iar apoi, la începutul acestui an, când inflația a început să crească, cei care doreau să-și achiziționeze bunuri de folosință îndelungată, văzând inflația care crește și așteptându-se ca inflația să crească în continuare, au cumpărat. De asemenea, s-au ridicat restricțiile, astfel că partea de servicii din economia românească a mers mult mai bine decât anul trecut. Deci, am avut consum și servicii care au dus la această creștere economică. Cum spuneam, majoritatea creșterii economice din acest an provine din primele două trimestre ale anului.

Riscul este ridicat ca România să intre în recesiune tehnică, care ar putea fi în trimestrul IV 2022-trimestrul I 2023, sau trimestrele I și II 2023, ca apoi să revină pe creștere. Insă, creșterea probabil va fi redusă. Raportul Fitch menționa o creștere economică undeva la 1-2%. Probabil acolo se va situa.

Acest lucru vine în context european. Deja FMI vede minus pentru anul viitor pentru Germania și Italia. Deci vede recesiune deja în țările principale ale Uniunii Europene. De asemenea, un risc de recesiune, inclusiv în România, nu putem exclude, dată fiind situația cauzată de războiul din Ucraina.

La nivel global, vedem că, în Statele Unite, probabil s-a atins maximul și deja inflația de câteva luni e pe un trend descrescător, mult mai încet decât anticipațiile pieței.

În Uniunea Europeană, inflația încă crește și va continua să crească probabil în acest an, și vedem deja în uniunea monetară rata de inflație de 10%, cum n-a fost de când este zona euro constituită.

De asemenea, vedem în Marea Britanie, cea mai mare inflație din ultimii 40 ani, vedem și în România inflație ridicată, ultima cifră fiind de 16%”.

Revenind la România, rămân presiunile inflaționiste, care vor duce la o ușoară creștere a inflației până la finalul anului, apoi, dacă nu se mai întâmplă ceva extraordinar, inflația ar trebui să intre pe un trend descendent, poate la finalul anului viitor ajungem cu inflația exprimată într-o singura cifră, în jur de 9%, potrivit analistului: “Din evoluția inflației, rezultă evoluția ratelor de dobândă. Am avut, în octombrie, decizia de politică monetară a Băncii Centrale, care a mărit dobânda peste așteptările pieței, cu 75 puncte de bază. La următoarea ședință, ultima din acest an, la începutul lunii noiembrie, probabil va mai fi încă o majorare de 75 puncte de bază, astfel încât rata de politică monetară va ajunge undeva la 7%, ceea ce înseamnă că ratele ROBOR vor rămâne ridicate, de peste 8%, poate și 9%, pe parcursul acestui an, probabil și la începutul anului viitor.

Doar odată cu reducerea inflației vor scădea și anticipațiile și e posibil ca și Banca Centrală să facă o reducere de rată de dobândă, undeva în a doua parte anului viitor.

Ne apropiem în acest trimestru și de cea mai ridicată inflație și de cele mai ridicate rate de dobândă de pe piața monetară, urmând ca, anul viitor, să avem un ușor trend de decelerare. Însă nu ne vom mai întoarce la dobânzile de dinainte de criza corona, ce am avut între criza suprime și criza corona. Vom avea o perioadă mult mai lungă decât spun băncile centrale cu inflație ridicată și cu dobânzi ridicate.”

O altă vulnerabilitate pentru România, care necesită atenție, este contul curent, mai spune Codirlașu: “Fitch a arătat 9,9%, dar ne îndreptăm către 10% deficit de cont curent. Fitch a simțit nevoia să spună în raportul despre România că acest deficit de cont curent ne face campioni în Uniunea Europeană cu rating BBB. Trebuie redus, e adevărat că o parte se datorează creșterii prețului la energie, dar o altă parte vine din deficitele bugetare pe care le tot avem și o să le mai avem, în perioada următoare. Aceste deficite gemene și în special deficitul de cont curent reprezintă una din vulnerabilitățile majore ale economiei românești. Dacă ar fi un downgrade, de aici ar putea veni, de la nesustenabilitatea contului curent.

Pe partea pozitivă, avem bani europeni, pe care, dacă îi tragem, putem susține deficitul de cont curent. De asemenea, avem investiții străine directe, care de asemenea, susțin deficitul de cont curent. Însă trebuie luate măsuri ca, în anii viitori, deficitul de cont curent să se reducă. Reducând deficitul bugetar, automat reducem și deficitul de cont curent. Trebuie să reducem deficitul bugetar pentru că suntem în procedură de deficit excesiv”.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Finalizare achizitie companie de proiect fotovoltaic - Vulturu

OMV PETROM S.A. (SNP) (06/02/2023)

Raport tranzactii cu parti afiliate 14 dec 2022 - 5 feb 2023

PROMATERIS S.A. (PPL) (06/02/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (06/02/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 30.01.2023-03.02.2023