Update articol:

Adrian Codirlașu: Decizia BNR de a face relaxare cantitativă va ajuta Guvernul român să se finanțeze mai ușor

Decizia BNR de a face relaxare cantitativă va ajuta Guvernul român să se finanțeze mai ușor, a transmis Adrian Codirlașu, Președinte CFA Romania, la solicitarea Financialintelligence.ro.

Astăzi, Banca Națională a României a redus rata dobânzii de politică monetară de la 2,5 la sută, la 2% și a decis să cumpere titluri de stat în lei de pe piața secundară în vederea consolidării lichidității structurale din sistemul bancar, ca parte a unui pachet de măsuri menit să atenueze impactul situației generate de epidemia de coronavirus asupra populației și companiilor românești.

Adrian Codirlașu a comentat: “Decizia de relaxare catitativă este folosită pentru prima oară de către BNR. Însă este justificată având în vedere situația de criză financiară generată de criza coronavirusului. Această decizie va ajuta Guvernul român să se finanțeze mai ușor, având în vedere necesitățile semnificative de finanțare atât pentru combaterea coronavirusului, cât și uterior pentru scoaterea economiei românești din criza generată”.

BNR a mai decis:

  • Îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ±0,5 puncte procentuale de la ±1 punct procentual. Astfel, începând cu 23 martie 2020, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menține la 1,50 la sută, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) se reduce la 2,50 la sută, de la 3,50 la sută. Pe acest fond, este de așteptat ca principalele cotații ROBOR să cunoască o ajustare descendentă semnificativă;
  • Furnizarea de lichiditate instituțiilor de credit prin intermediul operațiunilor repo (operațiuni revesibile cu titluri de stat) în vederea asigurării funcționării fluente a pieței monetare și a altor segmente ale pieței financiare.

În funcție de evoluția situației, Consiliul de administrație este pregătit să decidă și reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și a celei aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit.

BVB | Știri BVB

UZTEL S.A. (UZT) (06/12/2021)

Hotarari AGA O & E din 06.12.2021

ROMCAB SA (MCAB) (06/12/2021)

Notificare SSIF Goldring SA - rezultatele ofertei publice de preluare ROMCAB SA

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (06/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014