Update articol:
INTERVIU IN EXCLUSIVITATE

Adrian Tănase, BVB: Indiferent cum evoluează piețele pe termen scurt, un investitor trebuie să nu renunțe la disciplina de a investi recurent, având un orizont lung de timp pentru investiția pe piața de capital

*”Estimăm că serviciile de contraparte centrală vor fi disponibile în cursul anului 2022″
* “Am inițiat o discuție cu UiPath nu doar pe tema listării, ci și pe alte teme, însă nu putem să dăm mai multe detalii cel puțin la acest moment”
*”Promovarea la statutul de Piață Emergentă Secundară de către FTSE Russell este un prim pas spre următoarea promovare, cea de către MSCI, dar pentru aceasta mai trebuie să creștem cel puțin la capitolul lichiditate”

Adrian Tănase, CEO-ul Bursei de Valori Bucuresti, vorbește într-un interviu exclusiv pentru Financial Intelligence, despre primele nouă luni din acest an, marcate de pandemia Covid, despre stadiul proiectului CCP, dar și despre discuțiile cu autoritățile pentru acordarea de facilități fiscale investitorilor.

*** 

CC G și CCP.RO BUCHAREST S.A. au semnat acordul prin care vor fi oferite servicii specifice Contrapărții Centrale din România. Care sunt pașii următori în acest proiect? Când estimați că vom avea serviciile de contraparte funcționale/ care este întârzierea față de planul inițial?

Adrian Tănase: Contractul semnat cu CC&G la sfârșitul lunii iulie a devenit efectiv la data de 1 octombrie 2020, deci putem considera această dată ca fiind momentul la care procesul efectiv de implementare a contrapărții centrale în Romania a fost inițiat. O primă fază în cadrul acestui proces, conform și contractului de asistență semnat cu CC&G, este faza de analiză de business a proiectului, adică faza în care se va decide efectiv, mai ales, strategia în ceea ce privește calendarul de implementare a produselor ce vor fi compensate de către Contrapartea Centrală, rezultatele acestei etape urmând să fie promovate și către mediul de afaceri. Tot în această primă fază, echipa executivă a CCP.RO, echipa care a fost deja desemnată, va elabora în baza recomandărilor CC&G în calitate de consultant, documentele ce vor constitui dosarul de autorizare. Procesul este unul complex urmând ca autoritățile de reglementare din România, respectiv ASF și BNR, să fie implicate și să fie consultate pe tot parcursul procesului de elaborare a documentației, în cadrul echipelor de lucru care au fost deja desemnate.

Estimăm că serviciile de contraparte centrală vor fi disponibile în cursul anului 2022, întârzierea față de planul inițial fiind între 6 și 9 luni, întârzierea fiind generată mai ales de pandemia COVID-19

Cum a influențat pandemia Covid planurile BVB legate de CCP? Dar restul activității?

Adrian Tănase: În cazul CCP există o mică întârziere de câteva luni, însă suntem convinși că vom reuși ca CCP.RO Bucharest să înceapă să ofere serviciile specifice în 2022.

În ceea ce privește strict compania Bursa de Valori București, activitatea noastră era încă dinaintea COVID-19 una aproape 100% digitalizată, astfel că nu am consemnat vreo influență vizibilă din cauza pandemiei, iar trecerea la sistemul muncii de acasă pentru o bună parte dintre colegii noștri s-a făcut fără a afecta activitatea.

Un oarecare impact poate fi faptul că a trebuit să anulăm evenimentele cu un public numeros pe care ni le propusesem pentru acest an, încă dinainte ca acestea să fie interzise prin măsurile luate de autorități. Am pus pe primul plan sănătatea colegilor, a partenerilor și a tuturor celor care participau la evenimentele organizate de BVB, și, în același timp, ne-am adaptat la noile condiții, trecând o parte dintre evenimente din offline în online sau chiar făcând un mix între cele două.

Cum au evoluat discuțiile cu ASF și Guvern legate de implementarea unor facilități fiscale pentru investitori?

Adrian Tănase: Suntem într-un dialog foarte bun cu Ministerul de Finanțe, cu Autoritatea de Supraveghere Financiară și cu toate celelalte autorități pentru a transforma piața de capital într-un loc cât mai prietenos și ușor pentru investitori. La nivelul întregii piețe de capital am prezentat Ministerul Finanțelor Publice o serie de propuneri, mai ales in sensul simplificării procedurilor fiscale pentru investitorii individuali, atât pentru investițiile directe, cât și pentru investițiile în fonduri de investiții, și discutăm cu experții MFP pentru a găsi cele mai bune căi pentru implementarea acestora.

Avem întreaga deschidere și suport din partea Guvernului și a ASF și suntem convinși că este doar o chestiune de timp până când vom prezenta investitorilor o serie de măsuri concrete și în avantajul lor.

Am dovedit tuturor că putem reuși tot ceea ce ne propunem atunci când alături de partenerii noștri ne coalizăm eforturile în aceeași direcție. Pentru ca România să fie promovată la statutul de Piață Emergentă Secundară de către furnizorul global de indici FTSE Russell a fost nevoie de muncă în echipă a BVB, a autorităților, a statului, a investitorilor, a mediului de stat și a mediului de afaceri, și iată că am reușit.

Pentru a face următorul pas în direcția dezvoltării pieței de capital, ASF și Ministerul Finanțelor Publice vor elabora o strategie în care vor fi incluse mai multe măsuri pe care le vor discuta cu toți stakeholderii pieței de capital, inclusiv cu noi și cu investitorii.

Cum caracterizați evoluția pieței de capital în primele nouă luni ale anului?

Adrian Tănase: Volatilitate, oportunități și maturitate sunt cuvintele prin care pot fi caracterizate primele nouă luni ale anului.

Spre deosebire de precedenta criză, din 2008, corecțiile au fost mult mai ample și într-o perioadă foarte scurtă de timp, în perioada februarie-martie, indicele BET înregistrând un recul de peste 30%. Revenirea nu a fost la fel de accelerată, însă variațiile au fost la fel de importante, indicele BET înregistrând un plus de 33% până în perioada 23 martie – 15 septembrie. Totuși, acum, la începutul lunii octombrie, BET este încă pe minus cu 11% față de nivelul de la finalul anului trecut. Astfel de mișcări ample într-un interval de timp atât de scurt sunt greu de întâlnit.

Pe de altă parte, vorbim de o maturitate a investitorilor, pentru că mulți au văzut în scăderile prețurilor oportunități foarte bune de a intra sau reintra în piață. Dacă este să ne uităm doar la evoluția din primul trimestru, finalul lunii martie, când piața atingea minimele anului, erau deja cu aproximativ 10% (aproape 1500 de conturi) mai multe conturi active decât la final de 2019. Numărul de conturi a continuat să crească și când piața a revenit pe creștere, astfel că putem spune că volatilitatea din prima jumătate a anului a determinat o creștere cu aproximativ 15%-20% a numărului de conturi de retail noi sau reactivate (undeva în jur de 3.000 de investitori), un trend similar cu multe din piețele dezvoltate. Totodată, brokerii care permit deschiderea online a conturilor de investiții au avut o contribuție importantă la această evoluție, mai ales în aceste vremuri în care trebuie păstrată distanțarea sanitară.

În tot acest timp, am asistat la runde de finanțare încheiate cu succes pe piața de capital din România, ceea ce demonstrează că în pofida volatilității, a temerilor și a incertitudinilor, investitorii sunt atenți la orice oportunitate de investiții apare. Am avut runde de finanțare derulate de companii antreprenoriale, de instituții de credit și chiar de către Ministerul Finanțelor Publice, toate în valoare de aproape 600 de milioane de euro.

Așadar, putem spune că pandemia a adus oportunități semnificative pentru cei care au fost atenți să le identifice și au avut curajul să profite de ele. Și, nu trebuie să uităm un lucru: indiferent cum evoluează piețele pe termen scurt, un investitor trebuie să nu renunțe la disciplina de a investi recurent, având un orizont lung de timp pentru investiția pe piața de capital.

Ce așteptări aveți în privința listărilor de companii private?

Adrian Tănase: Deja o parte dintre companiile care urmează să vină pe piață în acest an au anunțat public această intenție și aici vorbim despre 2Performant, Agroland, Safetech, alte companii au anunțat că vor să vină pe piață cu obligațiuni, două exemple fiind Lăptăria cu Caimac și Nemo Express, dar mai sunt și alte companii în curs de pregătire și care nu au făcut publice aceste intenții. În total, din informațiile făcute publice, sunt 8 companii care și-au anunțat intenția de a venit pe bursă.

Recent, a fost listarea Holde Agri Invest, o companie din agribusiness, cu planuri foarte ambițioase și care reunește piața de capital și agricultura, folosind banii atrași de la investitori pentru exploatații agricole. Această companie a atras prin două plasamente private 22 milioane lei de la investitorii de pe piața de capital, ceea ce dovedește din nou că bani sunt în piață și investitorii sunt dispuși să investească în oportunitățile care apar.

Putem spune că la fel ca anul trecut, la BVB, toamna și iarna sunt in general perioade destul de active,, astfel că în următoarele 3 luni vor mai urma o serie de listări.

Suntem în continuare în discuții cu mai multe companii pentru a le prezenta beneficiile pe care bursa li le poate oferi. Sunt companii medii și mari, din diverse ramuri ale economiei și care înțeleg aceste avantaje de a fi prezenți pe bursă. Avem discuții și cu companii de talie mai mica, dar cu perspective bune de creștere și care, chiar, dacă nu sunt acum pregătite pentru venirea pe AeRO, încercăm să le direcționăm spre alți parteneri ai noștri care le pot ajuta în drumul lor spre bursă.

Ce demersuri aveți în vedere pentru promovarea investițiilor bursiere ca alternativă la depozitele bancare?

Adrian Tănase: Suntem într-o strânsă colaborare cu autoritățile, cu instituțiile statului și cu toți stakeholderii pieței de capital pentru a continua acest demers de educație financiară a românilor.

Recenta ofertă de titluri de stat pentru populație derulată de Ministerul Finanțelor Publice este un bun exemplu că din ce în ce mai mulți români încep să înțeleagă că trebuie să-și plaseze banii și în instrumente financiare listate, iar titlurile de stat sunt un prim pas absolut natural, pentru că au un grad redus de risc. Mesajul ministrului Finanțelor Publice Florin Cîțu referitor la continuarea acestei strategii de a emite titluri de stat pentru populație prin bursă ne dă încredere că acestea vor fi chiar primul pas în lumea investițiilor pentru mulți dintre românii care acum își țin banii în bancă, însă nu au un randament mulțumitor. Acești oameni vor începe să se uite și spre alte companii care sunt listate la BVB sau către alte obligațiuni listate și ne dorim să și investească în acestea.

Deci, putem spune că educația financiară a oamenilor este făcută doar prin cooperarea dintre toți cei interesați de piața de capital, inclusiv de jurnaliști și investitori.

Ați avut vreo discuție pentru a atrage Uipath pentru o eventuală listare și la BVB?

Adrian Tănase: UiPath este o companie care a luat ființă în România, însă ulterior, s-a extins în SUA și de acolo în tot mai multe țări. Desigur că ne-ar plăcea să vedem UiPath listată și la BVB, dar aici este doar decizia acționarilor. Noi am inițiat o discuție cu UiPath nu doar pe tema listării, ci și pe alte teme, însă nu putem să dăm mai multe detalii cel puțin la acest moment.

Are în vedere BVB atragerea în acționariat a unui operator bursier străin important?

Adrian Tănase: Nu au fost astfel de discuții și considerăm că putem să creștem și să dezvoltăm în continuare piața de capital, pentru că avem susținerea și cooperarea tuturor celor implicați, autorități, stat, investitori și alți stakeholderi, pentru că acest lucru este deja dovedit chiar prin promovarea pieței de capital din România în liga Piețelor Emergente, potrivit criteriilor furnizorului global de indici FTSE Russell.

Având în vedere că SIF-urile sunt unii dintre cei mai mari acționari BVB, vă așteptați la schimbări în legătură cu planurile lor pentru BVB, după eliminarea pragului de deținere?

Adrian Tănase: SIF-urile sunt unii dintre cei mai importanți acționari ai BVB, alături de fondurile mutuale și fondurile private de pensii și de brokeri și am avut o relație deschisă cu fiecare dintre acționarii noștri atunci când am prezentat planurile de dezvoltare și strategia BVB. De fiecare dată am avut susținerea acționarilor, inclusiv pentru investiția în înființarea Contrapărții Centrale, unde trei dintre SIF-uri sunt acționari. Așadar, ne bazăm pe sprijinul tuturor acționarilor noștri în continuare pentru dezvoltarea pieței de capital din România, fapt care aduce beneficii pentru toți factorii implicați în această piață.

Ce asteptari aveți legate de promovarea BVB la statutul de piață emergentă de către MSCI?

Adrian Tănase: Prin intrarea în categoria Piețelor Emergente, avem acces la un univers investițional mult mai mare, care în termeni de bani înseamnă circa 250 miliarde de euro. Acum, România are o pondere mică în indicii FTSE Russell pentru Piețele Emergente, dar depinde de noi ca piață să ne creștem această pondere și să avem un număr cât mai mare de companii în acești indici. Speram să avem cel puțin încă o companie importantă inclusă în indici la următoarea decizie de rebalansare, decizie ce va fi luată de FTSE Russell  în luna martie 2021.

În plus, suntem în discuții și cu alte companii care se pot califica să fie incluse în indicii FTSE Russell și le prezentăm mai multe soluții pentru îmbunătățirea lichidității și pentru a fi mai vizibile în rândul investitorilor.

Odată cu intrarea în categoria Piețelor Emergente ni s-a ridicat ștacheta și trebuie să țintim și mai sus, iar pentru o îmbunătățire a lichidității lucrăm pe mai multe planuri, vrem să implementăm standarde ESG în rândul companiilor listate, avem în vedere o acoperire mai extinsă a emitenților prin rapoarte de analiză și mai sunt în curs de pregătire o serie de proiecte destinate atât emitenților, cât și investitorilor.

Promovarea la statutul de Piață Emergentă Secundară de către FTSE Russell este un prim pas spre următoarea promovare, cea de către MSCI, dar pentru aceasta mai trebuie să creștem cel puțin la capitolul lichiditate. Există 4 companii în momentul de față care au șanse să îndeplinească criteriile impuse de MSCI, și anume Banca Transilvania, Romgaz, BRD – Soc Gen și OMV Petrom. Din păcate doar Banca Transilvania le îndeplinește în mod consistent, celelalte trei companii amintite având încă anumite luni în care nu îndeplinesc cel puțin unul din criteriile impuse. Trebuie spus însă că în acest context, o listare a unei companii importante, cum este Hidorelectrica, ar ajuta semnificativ la îndeplinirea criteriilor impuse de MSCI.

BVBStiri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (07/05/2021)

Contracte cu valoare peste 10% din cifra de afaceri

E-mini S&P 500 TURBO SHORT 0.01/4,400/4,300 (EBSPTS46) (07/05/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 10 si 11 Mai 2021

E-mini S&P 500 TURBO SHORT 0.01/4,400/4,300 (EBSPTS46) (07/05/2021)

Suspendare tranzactionare - 17:12 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera