Update articol:
EXCLUSIV

Adrian Vascu, preşedintele Uniunii Profesiilor Liberale din România (UPLR): Impactul OG 6/2019 pentru mediul de afaceri – oportunitate pentru companiile aflate în situații mai delicate financiar să își poată continua activitatea

Sursa foto - Facebook

Guvernul a modificat, în şedinţa din această săptămână,  Ordonanţa Guvernului nr. 6/2019  privind unele măsuri de restructurare financiară. Adrian Vascu, preşedintele Uniunii Profesiilor Liberale din România (UPLR), a avut amabilitatea să ne acorde un interviu în care ne-a povestit despre modificările aduse actului normativ şi care este influenţa acestuia asupra mediului de afaceri.  

 

Interviu cu Adrian Vascu, preşedintele Uniunii Profesiilor Liberale din România (UPLR) 

Cum catalogați modificările aduse săptămâna această Ordonanței 6/2019?

Adrian Vascu: Le cataloghez ca extrem de benefice. Salut faptul că în această perioadă, în care parcă domeniul economic a rămas în planul doi, Ministerul de Finanțe a adus aceste clarificări la OG 6.

De fapt care sunt modificările?

Adrian Vascu: Aș sublinia trei dintre ele. În primul rând că s-a prorogat termenul de depunere a planului de restructurare și a testului creditorului privat prudent pentru că s-a dovedint că timpul prevăzut inițial de ordonanță a fost insuficient. Data propusă acum, 31 iulie 2020, este generoasă pentru cei care vor să depună documentația.

În al doilea rând s-a eliminat pragul valoric de 1 milion lei. Cu alte cuvinte și companii care au datorii la 31.12.2018 de sub 1 milion lei pot beneficia de efectele ordonanței. Pe cale de consecință a apărut și a treia noutate, respectiv acordarea unui nou termen pentru depunerea notificărilor, între 1 februarie și 31 martie 2020, astfel încât atât cei care nu au făcut acest lucru în anul trecut, cât și cei care au datorii de sub 1 milion eligibile, să poată depune notificarea.

Care considerați că este impactul OG 6/2019 pentru mediul de afaceri din România?

Adrian Vascu: Îl consider unul extrem de pozitiv ca mesaj. Adică reprezintă o oportunitate pentru companiile aflate în situații mai delicate financiar (și nu sunt puține) să își poată continua activitatea. În același timp este o oportunitate pentru stat să maximizeze contribuțiile pe care le încasează de la aceste companii. Decât să “omori vaca de lapte” mai bine o ajuți să se însănătoșească.

Din informațiile pe care le aveți în calitate de președinte UPLR, care au fost provocările experților independenți implicați în procedura OUG 6/2019?

Adrian Vascu: A fost și reprezintă o provocare elaborarea acestor documentații atât pentru experți cât și pentru companii. Pentru experți pentru că munca necesită o echipă multidisciplinară din mai multe domenii ale profesiilor liberale, iar pentru companii pentru că trebuiau să înțeleagă exact care le sunt cerințele de finanțare pe termen scurt pentru a se încadra într-un plan care să fie acceptat. Cu alte cuvinte, companiile trebuie să își achite datoriile curente, precum și să își asigure un plus de disponibil pentru a beneficia de facilitățile prevăzute de ordonanță.

În calitate de președinte UPLR, care cosiderați că ar fi fost prevederile legale care are fi putut scurtă realizarea documentațiilor cerute de OG 6/2019?

Adrian Vascu: Cred că OG 6 cu ultimele completări și cu normele de aplicare are tot ce îi trebuie. A fost și încă este nevoie de timp pentru a înțelege modul de aplicare, pentru că prevederile ordonanței necesită o abordare destul de complexă.

Credeți că aceste completări ale OG 6 vor conduce la succesul acesteia?

Adrian Vascu: Cred că fără aceste modificări, insuccesul acesteia era garantat. În condițiile actuale este clar că mediul economic beneficiază de un sprijin real și încă o dată salut acest lucru și felicit Guvernul pentru această decizie, și m-aș bucura ca și alte asemenea demersuri, nepolitizate, să poată fi puse la dispoziția mediului de afaceri din România.

Adrian Vascu, Senior Partener Veridio: Noutăți privind OG6 – S-a eliminat pragul de 1 milion lei, termenul de depunere a planului de restructurare și a testului creditorului privat prudent e 31 iulie 2020, s-a redeschis până la 31 martie perioada de depunere a notificărilor

 

Adrian Vascu, Senior Partner Veridio: OG 6/2019 – o măsură benefică mediului economic riscă să fie compromisă

 

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative