Update articol:
Estimarile generale arata ca circa 10% dintre firmele active in Romania sunt direct afectate de epidemia de coronavirus, iar in mod indirect, numarul lor se duce catre 20%

Analiști: Întreg mediul de business ar trebui să își asume din pierderile sistemice provocate de coronavirus

Întreg mediul de business ar trebui să își asume din pierderile sistemice, ca urmare a epidemiei de coronavirus, respectiv sectoarele neafectate, dar care au clienți din industriile afectate, arată un grup de analiști, în contextul în care estimarile generale arată că circa 10% dintre firmele active in Romania sunt direct afectate de epidemia de coronavirus, iar in mod indirect, numarul lor se duce catre 20%. Amanarea ratelor la credite pe termen mediu poate induce riscuri ulterioare, mai considera analistii.

In vremuri de incertitudine pe termen scurt, Raluca Ganea si Cristi Tudorescu, fondatori ai Investors Club – comunitatea investitorilor la Bursa de Valori, au initiat o dezbatere alaturi de specialisti din domeniul economic si financiar, au cautat principalele repere care pot ancora asteptarile pe scurt si mediu, atat ale antreprenorilor cat si ale investitorilor activi in economia romaneasca. Analiștii participanți – Raluca Ganea, Presedinte Investors Club, Cristian Tudorescu, co-fondator Investors Club,
Mihai Caruntu, Analist Financiar, Daniel Tudor, Antreprenor sector Imobiliar, Adrian Codirlasu, Presedinte CFA Romania, Cristi Popa, Membru Board CFA Romania, au contrinuit la un document, pe care îl redăm mai jos.

Analiștii sumarizează principalele masuri existente in economie, nevoia de adecvare si de coordonare intre mai multe institutii, precum si o perspectiva pe termen mediu, pe baza informatiilor disponibile pana acum:
“Masuri deja adoptate sau in curs de adoptare:
Toate statele, incluzand aici Romania, iau masuri care sa adreseze urmatoarele categorii de riscuri:
· ​riscul de lichiditate din sistemul financiar-bancar: faptul ca atat marile Banci Centrale la nivel international, cat si Banca Nationala a Romaniei la nivel local raspund prin asigurarea lichiditatii in sistemul financiar, este de natura sa limiteze un risc cu care ne-am confruntat in criza anterioara, cea din 2008-2009. Lichiditatea disponibila, inclusiv rezervele de lichiditate ale Bancii Nationale, asigura acum un anumit confort pietei financiare locale, care este mai putin dependenta de fluxurile internationale fata de cum era acum 12 ani.
Concret, Banca Nationala a Romaniei a anuntat ca va cumpara titluri de stat pentru a asigura functionalitatea acestui segment de piata si pentru a crea spatiul necesar unor viitoare imprumuturi ale statului roman pentru a raspunde socului economic actual. BNR a coborat dobanda de interventie de la 2,5% la 2%, ceea ce se transmite in scaderea dobanzilor ROBOR si indirect a IRCC-ului, practic in diminuarea presiunii asupra ratelor de credit ale firmelor si ale populatiei. In functie de nevoile ulterioare, ne asteptam sa mai vedem si scaderi ale Rezervelor Minime Obligatorii pentru a furniza si mai multa lichiditate in sistem.
· ​Ministerul Finantelor impreuna cu Ministerul Economiei raspund pana acum cu un pachet de masuri echivalent cu pana la 4 – 5 miliarde de euro: acoperirea somajului tehnic pana la 75% din salariul mediu brut in sectoarele puternic afectate in luna martie, rambursari de TVA si decontari de concedii medicale, acordare de credite de capital de lucru sau investitii cu dobanda zero sau dobanda subventionata pentru urmatoarele 12 luni.
Aceste masuri au o birocratie inevitabila, pentru unele dintre ele inca nu exista toate normele si documentele necesare, de aici rezultand nevoia de urgenta a implementarii lor. Majoritatea participantilor la discutia noastra considera ca volumul de 4 – 5 miliarde de euro este doar o fractie din ceea ce s-ar putea mobiliza pe termen lung, insa este necesar sa se vada efectul acestor prime masuri. Cel mai probabil, nevoia de sprijin dinspre Guvern ar putea urca in cateva luni la 10 – 15 miliarde de euro, pentru a acomoda riscurile de pierdere masiva de locuri de munca in sectoarele grav afectate.
Masuri necesare in perioada urmatoare:
· ​principalele banci active in sistemul bancar romanesc ​au raspuns, deocamdata punctual, privind disponiblitatea lor de a amana la plata rate de credit sau linii de credit ale clientilor lor. Insa nu avem un tratament unitar, fapt care ar putea muta presiunea de rambursare peste 2-3 luni sau mai mult. Banca Nationala a Romaniei a anuntat preocuparea de a flexibiliza legislatia bancara, astfel incat creditele care vor fi decalate la plata sa nu fie considerate in intarziere, iar normele efective vor fi anuntate in zilele urmatoare.
Oricat de tentant ar suna, pentru firme si pentru populatie, amanarea pe termen mediu a ratelor de credit (de exemplu pe 10 luni), asa cum unele tari din Europa incearca acum sa impuna, aceasta abordare poate induce riscuri ulterioare. Un termen rezonabil de gratie privind ratele de principal sau liniile de credit din sistemul bancar romanesc, poate fi, de exemplu, undeva la 3-6 luni. ​O extindere catre un interval de 9 luni trebuie atent cantarita si fireste ar fi normal sa ii priveasca pe cei afectati direct si indirect de COVID 19.
· ​Guvernul sa vina prompt cu masuri suplimentare in sectoarele grav afectate de actuala criza, dintr-o lista care ar putea cuprinde urmatoarele: acordare de bonificatii, subventii pentru sustinerea angajatilor, reducere temporara de impozite si contributii asigurari sociale (de exemplu pe un interval de 3-6 luni), cu conditia sa fie mentinute locurile de munca.
Nu incurajam ideea acordarii de subventii sau de diminuari de impozite pe termene lungi, de ordinul anilor de zile, deoarece acestea nasc inechitati in viitor. Romania deja are mai multe sectoare in care impozitarea fortei de munca este inechitabil diminuata fata de nivelul standard, iar pentru sustenabilitatea bugetului consolidat nu se pot crea facilitati suplimentare pe termen lung.
Perspectiva companiilor si a antreprenorilor in aceasta perioada:
· ​este normal sa sprijinim de la bugetul public firmele direct afectate prin decizii administrative in aceasta perioada, pentru a apara existenta lor inclusiv dupa criza. Estimarile generale arata ca circa 10% dintre firmele active in Romania sunt direct afectate, iar in mod indirect, numarul lor se duce catre 20%. Efortul masurilor trebuie directionat in special catre acestea si nu generalizat catre o larga patura de companii.

​Ne bucuram sa auzim cuvantul ​”solidaritate” in aceste zile si sa vedem mobilizare de resurse dinspre companiile private. Sunt exemple de companii, atat listate la Bursa cat si nelistate, care doneaza resurse sau bani catre sistemul medical.
(…)

De asemenea, sunt antreprenori care au declarat ca vor achita taxele la timp, iar singura lor cerinta este ca statul sa isi achite obligatiile fata de ei: rambursari TVA, decontare concedii medicale.
Am fost cu totii de acord ca intreg mediul de business ar trebui sa isi asume din pierderile sistemice, ne referim la sectoarele neafectate, dar care au clienti din industriile afectate
Consideram intelept sa se mentina o atitudine de deschidere si negociere intre parteneri, astfel incat sa depasim aceasta perioada cat mai multi dintre noi, sa ne simtim sprijiniti astfel incat sa pastram un minim de entuziasm si incredere, chiar daca unele activitati s-au prabusit cu peste 80%
La acest moment, nu stim cat va dura aceasta perioada dificila, de aceea sprijinul de la bugetul public si din mediul bancar trebuie bine dozat pentru a lasa spatiu de majorare ulterioara, in functie de nevoie.
Scenariile macro ale principalelor banci si institutii internationale vorbesc de o recesiune, insemnand doua trimestre consecutive cu scadere economica, urmata apoi de o stabilizare. Odata ce principalele riscuri privind evolutia virusului Covid-19 vor fi incluse, treptat sunt asteptate reporniri graduale ale diverselor segmente de activitate economica.”

*Opiniile exprimate de participanti sunt strict personale si nu implica in niciun fel organizatiile unde isi desfasoara activitatea.

BVBStiri BVB

SOCEP S.A. (SOCP) (02/12/2020)

Corectia valorii dividendului brut per actiune

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (02/12/2020)

Semnarea unui contract de creditare: ProCredit Bank - Dendrio

TURBO LONG ON BRD GROUPE SICIETE GENERALE SA (RCBRDTL3) (02/12/2020)

Notificare Raiffeisen Centrobank AG - modificare limita variatie din 03.12.2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (02/12/2020)

Incheierea procesului de fuziune a societatilor de servicii energetice

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (02/12/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 23 - 27.11.2020