Update articol:

Analiză Goldring – Evoluție Sectoare și companii din structura S&P 500, în epoca COVID

Analiză realizată de: Judit Zoltani, Manager Dep. Analiză și Strategii de piață SSIF Goldring SA si Claudiu Demian, Analist Financiar Dep. Analiză și Strategii de piață SSIF Goldring SA

În anul 2019, indicele S&P 500 a oferit investitorilor un randament de aproximativ 30%. Anul 2020 însă, reprezintă un an plin de provocări pentru investitori. Încă din primele zile, toată atenția se îndrepta către tensiunile militare dintre SUA și Iran, iar mass-media începea să publice din ce în ce mai multe opinii legate de un viitor război între cele două state. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar indicii americani au continuat să atingă noi maxime.

Pandemia COVID-19

Sfârșitul lunii ianuarie aduce pentru prima dată în discuție apariția unui virus necunoscut în China, lucru care nu impresionează foarte mult investitorii americani, iar indicii americani își păstrează trendul ascendent. Totul se schimbă odată cu răspândirea semnificativă a virusului în afara Chinei, mai exact în Coreea de Sud și Italia. Așadar, investitorii încep să se panicheze după ce coronavirusul își face prezența în două din cele mai importante economii ale lumii, iar răspândirea acestuia la nivel mondial începe să devină doar o chestiune de timp. Prima zi de tranzacționare de după un week-end cu multă agitație (24 februarie 2020), aduce scăderi cuprinse între 3.35% și 3.71% pentru principalii indici americani, iar analiștii americani precizează că acesta este doar începutul. Luna februarie continuă cu o creștere accelerată a numărului de cazuri de coronavirus și o scădere pe măsură a indicilor. Comparativ cu maximul atins în luna februarie, indicele S&P500 încheie luna cu o scădere de aproximativ 12%). Luna martie începe cu o revenire de 5% a indicelui, însă pesimismul în piață e din ce în ce mai mare. Astfel, luna martie devine una din cele mai volatile luni din istorie.

Indicele S&P 500 pierde 29% din valoarea sa în intervalul de timp 4 – 23 martie, ultima dată fiind și minimul înregistrat de acesta. Trendul se schimbă, iar din 23 martie și până la 17 aprilie, indicele înregistrează o revenire de 28%, în urma stimulilor fiscali promiși de către statul american, respectiv perspectivei mai optimiste a investitorilor privind redeschiderea economiei. În prezent, indicele S&P 500 este cu 12.6% mai mic comparativ cu valoarea acestuia la începutul de an.

Perechea valutară EUR/USD s-a depreciat comparativ cu începutul anului (euro a scăzut în comparație cu dolarul). Dolarul este considerat o valută defensivă și o bună variantă în momente de criză apărute pe piețe.

 Prețul petrolului a avut mult de suferit din cauza blocajului economic provocat de pandemia de COVID-19. Cererea pentru petrol a scăzut dramatic, iar lipsa unui acord între Rusia și Arabia Saudită pentru limitarea producției acestuia a provocat o depreciere semnificativă a prețului, care în data de 20 aprilie se tranzacționa pentru prima dată în istorie la o valoare negativă.

 Aurul a reprezentat o investiție inspirată din cauza incertitudinii apărute pe piață, acesta fiind un activ de refugiu pentru investitori.

Sănătatea a devenit principalul obiectiv pentru toată lumea, iar populația este dispusă să facă orice pentru a o întreține. De asemenea, nevoia igienizării personale este din ce în ce mai mare, în urma pandemiei încă prezente.

Fiind considerat un sector de refugiu pentru investitori în perioade de incertitudine, utilitățile nu au dezamăgit și au reprezentat o alegere mai bună în această perioadă comparativ cu alte sectoare.

Nevoia de tehnologie a fost probabil mai mare ca niciodată. Majoritatea afacerilor au fost nevoite să își transfere activitatea online pentru a supraviețui în perioada pandemiei. De asemenea, acest moment ar putea schimba semnificativ felul în care societățile își vor desfășura activitățile în viitor. Să nu uităm însă și de angajați, mulți începând a activa de la domiciliu, astfel fiind testat și lucrul de la distanță, probabil un trend în viitorul de după pandemie.

Nevoia de comunicare, atât profesională cât și familială, a crescut în ultimul timp din cauza izolării sociale. Serviciile de telecomunicații și rețelele sociale au reprezentat singura metodă de comunicare cu alte persoane, companiile care activează în acest sector având de câștigat.

Prețul petrolului a avut mult de suferit în ultima perioadă din cauza lipsei cererii și a capacităților de depozitare. Prețul petrolului WTI se află în prezent la -71,8% comparativ cu cel de la începutul anului, iar perspectiva analiștilor continuă să fie pesimistă în legătură cu acesta.

Sectorul financiar este pus la încercare în prezent. Dacă în această perioadă plățile cu cardul sau online au devenit mai populare față de alte momente, iar societățile precum Visa și Mastercard au avut de câștigat, nu putem spune același lucru și despre bănci, care au fost nevoite să își înregistreze provizioane ridicate și să își sacrifice rezultatele pentru a susține economia. Holding-urile financiare au fost înfluențate în funcție de portofoliul pe care în dețin și expunerea pe anumite sectoare.

Industria este pusă la mare încercare, în principal datorită numărului mare de angajați care trebuie să își desfășoare activitatea la locul de muncă, dar și a lipsei cererii apărute pe piață. 

Imobiliarele sunt și ele afectate de evoluția pandemiei și de obligația de distanțare socială, dar mai ales de lipsa veniturilor înregistrate de populație și întreprinderi. Este important de analizat portofoliul fiecărei companii care activează în acest sector, acestea nefiind afectate în același mod.

 Bunurile de larg consum au reprezentat prioritatea nr.1 în ceea ce privește cheltuielile efectuate de către populație, iar acest lucru s-ar putea concretiza și în rezultatele financiare ale companiilor din acest sector. 

 

Comerțul online a devenit aproape singurul mod de a face cumpărături, iar investitorii nu au neglijat acest lucru. Majoritatea marilor companii care activează în comerțul online au declarat că abia reușesc să facă față situației din prezent, iar multe din acestea doresc să angajeze noi oameni.

 

Datorită prețului aurului în creștere, producătorii de aur au înregistrat evoluții semnificative ale cotațiilor în ultima perioadă. Aurul este considerat un activ de refugiu în vremuri de tulburențe economice, acesta fiind și motivul pentru care prețul a evoluat pozitiv în ultima perioadă.

Concluzie

 Dacă unele companii nu mai reușesc să își desfășoare activitatea în mod normal, altele sunt nevoite să lucreze „la foc continuu” în această perioadă, fapt care le duce pe acestea la extreme în ceea ce privește posibilele rezultate financiare din viitorul apropiat.

BVBStiri BVB

ELECTROARGES SA (ELGS) (20/09/2021)

Numire Reprezentant Permanent Administrator

Turbo Long on Volkswagen AG Vorzuge (RCVWTL1) (20/09/2021)

Reluare tranzactionare - ora 13:05 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG modificare limita variatie

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (20/09/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 13-17 septembrie 2021

MedLife S.A. (M) (20/09/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 13-17 septembrie 2021

Turbo Long on adidas AG (RCADSTL1) (20/09/2021)

Reluare tranzactionare - ora 11:30 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG modificare limita variatie