Update articol:

Andrei Diaconescu, One United: Limitarea avansului pentru cumpărarea de imobiliare poate genera o perturbare a pieței; Soluții de protecție – o carte funciară provizorie unică, iar avansurile să nu poată fi folosite decât pentru proiectul respectiv

Limitarea avansului pentru cumpărarea de imobiliare poate genera o perturbare a pieței, spune Andrei Diaconescu, cofondator One United Properties, care vine cu două soluții de protecție atât pentru cumpărători, cât și pentru dezvoltatori: – o carte funciară provizorie unică, iar avansurile să nu poată fi folosite decât pentru proiectul respectiv.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri o modificare de lege pentru a limita avansul dat la achiziția unui apartament, atunci când blocul nu este construit încă, după ce Recorder a publicat o investigație din care rezultă că dezvoltatorul Nordis ar fi vândut apartamente de mai multe ori unor clienți diferiți. Recent, Nordis a intrat în procedură de insolvență.

Andrei Diaconescu a spus, azi, după Adunarea Generală a Acționarilor One: “Am fost, de mulți ani, avocații schimbărilor legislative , în sensul protejării cumpărătorilor.

Ceea ce se întâmplă la noi, în momentul de față (n.n. scandalul Nordis), chiar dacă e o tragedie pentru clienți, nu e un eveniment de o amploare deosebită. Este ceva rău pentru oamenii ce vor pierde, dar nu e un eveniment de masă, ca procent din piață este relativ mic.

Este bine că un eveniment mic generează o schimbare legislativă, care poate să prevină probleme mult mai mari.

Cred că limitarea avansului poate genera o perturbare a pieței, în sensul în care vor construi din ce în ce mai puțini dezvoltatori, asta va pune presiune pe preț.

Există alte formule, care ar permite o piață liberă și, în același timp, o protecție pentru cumpărători.”

El a spus că sunt două elemente care ar schimba dramatic peisajul și încrederea în acest tip de tranzacții: “una are legătură cu imposibilitatea să se vândă de mai multe ori apartament din faza de construire – înscrierea într-o carte funciară provizorie unică. Pentru apartamente finalizate nu s-a înregistrat niciodată nicio fraudă. E o soluție simplă.

A doua problemă – cea a folosirii banilor din avansuri pentru altceva decât construirea efectivă care face obiectul investiției – în momentul de față, dacă proiectul este finanțat, băncile au un serviciu de monitorizare – angajează evaluatori, ingineri etc. care văd progresul lucrărilor, dau drumul la plăți direct către furnizori. Acest serviciu poate fi extins.

În felul acesta, niciun dezvoltator nu va putea folosi banii respectivi decât pentru finanțarea proiectului.

Dacă aceste 2 propuneri ar trece, marea majoritate a problemelor s-ar putea rezolva.

În plus, ar trebui introdusă o clasă de creditori privilegiați, în caz de insolvență, astfel încât  avansurile plătite să nu fie trecute automat la creditori chirografari.

Este important să existe o protecție a dezvoltatorilor, pentru că aceștia se pot afla, fără voia lor, în situația să nu poată livra.

Suntem în favoarea unei piețe transparente și reglementate.”

Reprezentanții One au spus că, în cazul companiei lor, pentru dezvoltările pentru venituri medii și medii superioare avansul este de 30%, iar 70% este plătit la livrare. Aceștia consideră că un avans de 10% e foarte riscant pentru companie.

Pentru proiecte mai mici, compania percepe câte 5 rate de 20% pe durata lucrărilor.

BVB | Știri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (08/11/2024)

Decizia CA cu privire la consolidarea valorii nominale a actiunilor Companiei

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (08/11/2024)

Structura actionariat la data de 31 octombrie 2024