Update articol:
Daniela Șerban

Anul când comunicarea a renăscut

de Daniela Șerban, președinte ARIR

Volatilitatea din piața de capital și blocajele operaționale din acest an au devenit adevărate provocări pentru specialiștii în relația cu investitorii (IR), profesia de IR suferind transformări majore. Cu doar câteva luni în urmă trăiam acea agitație nesfârșită a navetei către și de la birou și aveam acele întâlniri care parcă nu se mai terminau. Ne lipsește sentimentul de a fi împreună în același loc, de a ne putea vedea unii pe alții, de a ne privi în ochi, de a construi relații durabile și cu siguranță ne lipsește acel IR de modă veche, în modul uman, spunea recent John Gollifer, Director executiv MEIRA, asociația pentru relația cu investitorii din Orientul Mijlociu și unul din executivii cu zeci de ani experiență în domeniu.

Incertitudinea, în special în relația cu investitorii duce către nervozitate, atât pentru afacere, cât și pentru părțile interesate. Debutul pandemiei din martie 2020 a pus o presiune enormă asupra tuturor – oameni, companii, piețe de capital, autorități, însă mai presus de toate a fost momentul ca departamentele pentru relația cu investitorii să strălucească, să lucreze cu conducerea companiilor, să mențină canalele de comunicare deschise, indiferent dacă au avut sau nu toate răspunsurile la întrebările investitorilor. Nimeni nu a avut toate răspunsurile, însă a avea un departament de IR care să mențină vie comunicarea cu investitorii, în special în condițiile traversării acelor vremuri dificile a fost un lucru extraordinar. A fost cel mai bun moment ca departamentele de IR să ia poziție, să conteze și să facă diferența în numele conducerii companiilor și al consiliilor de administrație, pentru că, să nu uităm, IR se referă la relații, iar oamenii își amintesc cum ai reacționat sau dacă nu ai reacționat la nevoile lor.

Cum va arăta IR-ul de mâine? Dintr-o dată tehnologia oferă răspuns la acoperirea pieței și abilitatea de a interacționa de la distanță cu investitorii. Oferă securitate și, cu siguranță, incluziune – Adunarea Generală a Acționarilor poate include toți acționarii, nu doar marii investitori, ci și pe cei mai mici.

În România anului 2020 specialistul în relația cu investitorii devine ocupație recunoscută oficial, în COR, de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale, după un efort concertat al ARIR, companiilor listate, bursei, autorității de reglementare. Până la urmă orice companie peste 10 acționari are nevoie de o persoană care să se asigure că informațiile ajung egal la toți. Și avem câteva mii astfel de companii în țara noastră.

A fost, de asemenea, anul în care am vorbit de buna guvernanță care a salvat afaceri. Guvernanța corporativă s-a scuturat de praful anilor și a devenit un punct de maxim interes, iar cei care și-au făcut temele au trecut mai ușor peste criză.

În 2021 îmi doresc o comunitate mai mare de companii românești interesate de transparență, sustenabilitate și cele mai bune practici în comunicare. Este, de asemenea, șansa ca piața de capital să-și dovedească rolul de finanțator al economiei reale și să contribuie la revenirea economică post-pandemie.

BVBStiri BVB

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (26/01/2021)

Notificare prag detineri/vot >5%

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (26/01/2021)

Modificarea caracteristicilor etapei a doua a programului de rascumpare actiuni

TERAPLAST SA (TRP) (26/01/2021)

Raport auditor - art. 92 ind. 3 Legea 24/2017 Sem II 2020