Update articol:

Argentina afirmă că are sprijinul Chinei pentru a se alătura grupului BRICS

Guvernul de la Buenos Aires a afirmat joi că a primit sprijinul oficial al Chinei pentru cererea ca Argentina să se alăture grupului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud), un bloc văzut ca o alternativă puternică a pieţelor emergente la Occident, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Ministrul de externe argentinian Santiago Cafiero s-a întâlnit cu omologul său chinez Wang Yi la o reuniune a G20 în Indonezia, unde acest sprijin a fost oficializat, a anunţat diplomaţia de la Buenos Aires într-un comunicat.

Argentina este un exportator major de soia, grâu şi porumb.

‘Wang Yi a confirmat în mod oficial sprijinul ţării sale pentru calitatea de membru a Argentinei la grupul BRICS, în conformitate cu ceea ce a fost convenit între liderii grupului’, a indicat Ministerul de Externe.

Dacă Argentina se va alătura grupului, ‘va întări şi extinde vocea sa în apărarea intereselor lumii în curs de dezvoltare’, adaugă comunicatul.

Preşedintele argentinian Alberto Fernandez a declarat anterior că ţara sa, care se confruntă cu o criză economică cu inflaţie ridicată şi rezerve valutare insuficiente, doreşte să se alăture BRICS. Acest proces necesită sprijinul membrilor grupului.

Termenul BRIC a fost introdus de economistul Jim O’Neill de la Goldman Sachs în 2001 pentru a descrie ascensiunea surprinzătoare a Braziliei, Rusiei, Indiei şi Chinei. Puterile BRIC au avut primul lor summit în 2009 în Rusia. Africa de Sud s-a alăturat grupului în 2010.

China are de departe cea mai mare economie din grupul BRICS, reprezentând peste 70% din forţa economică totală de 27,5 mii de miliarde de dolari. India urmează cu circa 13%, în timp ce Rusia şi Brazilia contribuie fiecare în jur de 7%, potrivit datelor FMI.

Ţările BRICS reprezintă mai mult de 40% din populaţia lumii şi circa 26% din economia globală.

BVB | Știri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (17/08/2022)

Publicarea numarului total al actiunilor emise si al drepturilor de vot asociate

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (17/08/2022)

Inceperea primei etape a programului de rascumparare actiuni proprii

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (17/08/2022)

Incetarea temporara activitate platforma Borzesti

SOCEP S.A. (SOCP) (17/08/2022)

Convocare AGA O & E 27/28.09.2022