Update articol:

Augustin Jianu: “STS este o instituție anacronică, care (deși deține expertiza tehnică necesară) este incapabilă să furnizeze soluții tehnologice moderne”

În 2014 STS – Serviciul de Telecomunicaţii Speciale nu era capabil să localizeze victimele unei tragedii aviatice ce au apelat numărul unic de urgență 112, iar in prezent STS este în continuare incapabil să localizeze persoanele care apelează numărul unic de urgență 112, a scris pe Facebook, Augustin Jianu, fost ministru al comunicațiilor și societății informaționale în Guvernul Sorin Grindeanu.

Acesta a reacționat, după ce au apărut informații că adolescenta ucisă de criminalul din Olt a sunat, ieri, adolescenta ucisă de criminalul din Olt a sunat, ieri, de trei ori la 112, dar STS nu a putut oferi date clare despre locația apelului.

Augustin Jianua a continuat: “STS este o instituție anacronică, care (deși deține expertiza tehnică necesară) este incapabilă să furnizeze soluții tehnologice moderne, din cauza organizării arhaice și a conducerii incompetente. Ca fapt divers, cum se face că demnitarii statului român, în secolul 21, încă folosesc telefonia fixă pentru a putea comunica securizat?

Domnule director Ionel Sorinel Vasilca, vă cer să ieșiți public și să spuneți de ce după 5 ani de la o tragedie, asistăm la o altă tragedie ce ar fi putut fi evitată dacă v-ați fi făcut datoria!

Domnule director, câți oameni trebuie să mai moară până când reușești să vă faceți treaba?

Domnule Președinte Klaus Iohannis, vă cer public să îl demiteți pe directorul STS și să numiți o persoană capabilă să reformeze această instituție. În caz contrar vă asumați complicitatea.

Update: Înțeleg din comunicarea publică a STS că operatorul de telefonie mobilă este de vină pentru că nu a furnizat date de telemetrie precise.

Întreb și eu poate mă lămurește cineva:
1. STS a cheltuit bani publici pentru un sistem informatic destinat localizării apelanților la 112? 
2. Dacă în 2014 s-a demonstrat că această metodă de localizare prin triangulație nu servește scopului pentru care a fost gândită, de ce nu s-a schimbat abordarea de atunci și până acum?
3. Dacă la nivelul STS există experți tehnici care se pricepe la IT și Telecomunicații mai bine decât mine, de ce nu a fost implementat până în prezent un sistem prin care telefoanele mobile să comunice prin canalul de voce locația dată de senzorul GPS al telefonului atunci când este apelat numărul 112?”

Președintele României Klaus Iohannis a anunta ca va solicita în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc marți, 30 iulie a.c., o anchetă completă privind modul în care a acționat în acest caz fiecare instituție responsabilă.

BVB | Știri BVB

ROMCAB SA (MCAB) (28/03/2023)

Convocare AGAO 27.04.2023

COMCM SA CONSTANTA (CMCM) (28/03/2023)

Convocare AGOA 29/30.04.2023

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (28/03/2023)

Schimbarea Depozitarului activelor

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (28/03/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

UZTEL S.A. (UZT) (28/03/2023)

Procedura insolventei la cererea debitorului