Update articol:

AURSF: Hotărârile CCR și CJUE ar trebui să convingă toate băncile să negocieze cu debitorii

Alin Iacob, presedintele AURSF Alin Iacob, presedintele AURSF

AURSF salută ultimele decizii ale CCR și CJUE, care vin în sprjinul consumatorilor cu credite, în special a celor acordate în monede străine (în mod deosebit în CHF), care le-au creat acestora mari probleme de ordin familial, social, de sănătate etc.

Considerăm că a venit momentul că acele bănci care în mod constant au refuzat să ofere soluții rezonabile consumatorilor, să își reconsidere rapid poziția și să își asume o parte cât mai importantă din povara suportată până în prezent exclusiv de consumatori prin explozia cursului CHF și uneori și prin majorarea dobânzilor practicate, că urmare a unor clauze abuzive. Negocierea directă cu consumatorii, inclusiv cu cei asistați de asociațiile de consumatori specializate pe servicii financiare, ar trebui să fie calea de urmat de către bănci. În felul acesta, s-ar economisi timp și bani atât de către consumatori, cât și de către bănci și, în plus, ar există și șansă restabilirii încrederii consumatorilor în bănci, element vital pentru o funcționare sănătoasă a sistemului bancar”, afirmă Alin Iacob, președintele AURSF.

În ședința de astăzi, 17 iunie 2021, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, a decis cu unanimitate de voturi:

1. A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art.8 alin.(5) tezele a două și a treia din Legea nr.77/2016 privind darea în plata a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite.

Cu majoritate de voturi,

2. A respins, că neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.4 alin.(1) ind.1-ind.3, (3) și (4), art.5 alin.(3) și (3) ind.1, art.7 alin.(4) și (5) ind.1 din Legea nr.77/2016, precum și Legea nr.52/2020, în ansamblul sau, sunt constituționale în raport cu criticile formulate.

AURSF reamintește că a susținut încă din 2014-2016 atât o lege a conversiei creditelor în CHF (https://www.aursf.ro/conversie-credite/ ), cât și legea Dării în plata (https://www.aursf.ro/alin-iacob-aursf-intervenție-în-comisia-juridică-din-camera-deputaților-legea-dării-în-plata-a-imobilului-ipotecat/) și a inițiat numeroase demersuri, la nivel guvernamental și parlamentar în sprijinul debitorilor, în special al celor cu credite în CHF. De asemenea, AURSF s-a implicat numai de la începutul pandemiei în rezolvarea a peste 100 de cazuri de consumatori aflați în dificultate financiară, obțînând reduceri importante de datorie sau chiar ștergerea ei în cazuri sociale grave, reduceri semnificative de dobânzi și comisioane etc.

Credere: “Soluția de astăzi a Curții Constituționale privind Legea Dării în plată este esențială, fiindcă ajută la îmbunătățirea practicii din instanțe în favoarea consumatorilor supraîndatorați”

 

Avocat Alexandra Ianul, după decizia CCR privind legea dării în plată: “Astăzi împrumutaţii în CHF au câștigat bătălia locală cu industria bancară” (video)

 

 

BVB | Știri BVB

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/06/2023)

Fitch confirma Ratingul BBB- cu perspectiva stabila

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (02/06/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la IAMU S.A.

Banca Transilvania TURBO LONG 10/1.77/1.82 (EBTLVTL19) (02/06/2023)

Notificare Erste Group Bank AG - EBTLVTL19 este sold-out