Update articol:

BT, mesaj pentru persoanele cu credite în franci elveţieni: LIBOR CHF devine SARON

Indicele LIBOR CHF, specific creditelor în franci elvețieni, a devenit SARON – Swiss Average Rate Overnight, începând cu 1 ianuarie 2022. Înlocuirea a fost făcută automat pentru clienții cu împrumuturi în CHF și nu este necesar act adițional la contractul de credit, potrivit Băncii Transilvania.

Astfel, nivelul dobânzii nu va mai fi calculat în funcție de indicele Libor, ci pe baza SARON – Swiss Average Rate Overnight. Modificarea survine în urmă renunțării la indicele LIBOR, la nivel european, după scandaluri legate de manipularea piețelor în care au fost implicate mai multe instituții financiare.

Potrivit BNR, de la data de 1 ianuarie 2022, referințele la ratele LIBOR CHF cu maturități la 1 lună, 3 luni, 6 luni și 12 luni, conținute în contractele și toate instrumentele financiare cu scadențe după 1 ianuarie 2022, care se raportează la LIBOR CHF, încheiate de către instituțiile de credit din România cu toți clienții acestora, sunt înlocuite de drept, automat, cu ratele combinate SARON și ajustările de marjă corespunzătoare, prevăzute în regulamentul de punere în aplicare al Comisiei, fără a fi necesară renegocierea contractelor.

Banca Transilvania spune că are un portofoliu restrâns de credite în franci elvețieni, preluat de la Volksbank România și Bancpost în urmă fuziunii cu cele două bănci. Clienții cu credite în franci elvețieni vor primi, în cursul lunii ianuarie 2022, detalii prin e-mail sau poștal, în funcție de canalul de comunicare ales în relația cu BT.

Potrivit BT, modificarea face parte dintr-un cadru legislativ internațional, prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/1847 al Comisiei din 14 octombrie 2021.

 

Împrumuturile în franci elveţieni vor fi raportate la un nou indice începând cu 1 ianuarie 2022

 

BVB | Știri BVB

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/06/2023)

Fitch confirma Ratingul BBB- cu perspectiva stabila

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (02/06/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la IAMU S.A.

Banca Transilvania TURBO LONG 10/1.77/1.82 (EBTLVTL19) (02/06/2023)

Notificare Erste Group Bank AG - EBTLVTL19 este sold-out