Update articol:
Un analist ridică întrebări legate de existența celor 80 de tone de aur ale Băncii Rezervelor Australiei în depozitele de la Banca Angliei

Australia va face un un audit special asupra aurului depozitat la Banca Angliei

pixabay.com pixabay.com

Banca Rezervelor Australiei (Reserve Bank of Australia’s RBA) a explicat vineri unei comisii parlamentare că întreaga sa rezervă de aur de 80 de tone se află la Banca Angliei, potrivit The Sydney Morning Herald.
Aproximativ 6400 de lingouri de auro, care, potrivit guvernatorului RBA Philip Lowe, valorează aproximativ 4 miliarde de dolari, sunt așezate cu alte 400.000 de lingouri în seifuri speciale, în capitala mondială a tranzacționării aurului.
Potrivit publicației, în acest an, va fi efectuat un audit special pentru a se verifica dacă toate aceste lingouri există și că acestea cântăresc cele 80 de tone trecute în registru.
Analistul expert în metale prețioase Ronan Manly de la BullionStar, a ridicat semne de întrebare referitoare la existența aurului din rezerva Australiei la Banca Angliei, într-un interviu pentru RT, preluat de zerohedge.com.
Acesta spune că nu au existat niciodată audituri fizice independente ale acestui aur, ceea ce înseamnă că nu există nicio modalitate de a verifica afirmația RBA că are tot aurul pe care îl susține că are: “În 2013, Banca Angliei a permis RBA să efectueze un audit parțial al uneia dintre participațiile deținute, însă rezultatele acestui audit rămân secrete și, chiar și după cereri, în baza legilor accesului la informații publice, documentele din acest audit au fost blocate atât de Banca Angliei și cât și de RBA și niciodată eliberat. Acest lucru ridică, de asemenea, un semn de întrebare.

Cel mai important, documentul critic pentru orice rezervă de aur depozitată este un inventar al lingourilor (inclusiv numerele de serie), iar o astfel de listă nu a fost niciodată publicată de RBA. (…) RBA nu a făcut nicio achiziție sau vânzare de aur în ultimii 20 de ani, astfel că, în afară de împrumutul de aur, rezerva RBA ar trebui să fie compusă din aceleași lingouri pe care le-a depozitat în ultimii 20 de ani. Prin urmare, ar fi o chestiune simplă să publice într-un singur fișier cu cifre acest inventar al celor 80 de tone de aur. Sistemul de contabilitate al Băncii Angliei are toate aceste informații și ar fi simplu să le extragă”.
Analistul spune că, întrucât RBA și banca Angliei refuză un audit independent, nu se poate spune cu certitudine că cele 80 de tone de aur există.
Expertul a mai adăugat: “Motivele reale pentru care Banca Angliei nu permite audituri corespunzătoarele ale rezervelor de aur și motivul real pentru care niciodată nu va oferi clienților băncii centrale o liste de inventar corectă este că Banca Angliei dorește să păstreze un secret total despre împrumuturile de aur și unde se duce aurul împrumutat.
Adjunctul guvernatorului RBA, Guy Debelle, a declarat că Londra a fost centrul de tranzacționare global al aurului de “câteva secole”, spunând că este logic ca RBA să își păstreze rezerva în Marea Britanie.
“În afara Fort Knox și alte câteva locuri, cele mai multe dintre rezervele de aur din lume se află în Londra, pentru că acolo se află cea mai mare parte a tranzacțiilor”, a spus el.
În fiecare an, gama de active ale RBA este auditată în scopuri financiare.
Australia a început practica auditării fizice a rezervelor sale de aur din Londra, ceea ce face în prezent la fiecare 6 ani.
Cântărirea va fi o parte esențială a auditului, deoarece orice mișcare a aurului poate duce la pierderea unor mici piese.
Banca Angliei trebuie să compenseze orice aur “pierdut”, dacă auditul ar descoperi mai puțin de 80 de tone.
Guy Debelle a mai declarat că RBA a încercat să facă bani din leasingul aurului deținut: “Un mod de a oferi un câștig puțin mai mare, nu este atât de mare în acest moment, dar este pozitiv, pe acele rezerve de aur este să-l închiriezi pentru o perioadă de timp”.
Din aceste operațiuni, RBA a câștigat 750.000 dolari anul trecut, care a fost în cele din urmă returnat contribuabililor.
Ronan Manly comentează: “De-a lungul ultimilor 20 de ani, RBA admite, de asemenea, că rezervele presupuse de aur au fost împrumutate în piața netransparentă London Gold Lending Market, dar nu există informații disponibile pentru niciuna dintre aceste tranzacții de creditare sau numerele de ordine ale lingourilor implicate. Cu alte cuvinte, nu a existat nici măcar un inventar inițial al lingourilor, să nu mai vorbim de o listă actualizată, de fiecare dată când RBA a împrumutat sau a încheiat o tranzacție de împrumut de aur”.
Guvernatorul RBA, Philip Lowe, a spus că nu are nici un sens ca banca să țină aurul la sediul său din Sydney, deoarece ar necesita mult mai multă securitate și facilități speciale de depozitare.
Potrivit lui Manly, guvernul australian ar trebui să-și reconsidere abordarea față de rezervele de aur, deoarece industria aurului din țară și infrastructura sunt perfecte pentru stocarea și manipularea metalelor prețioase pe teritoriul său. RBA ar putea să stocheze cu ușurință aurul în Canberra, Sydney sau Perth, așa cum se întâmplă în Moscova și Sankt Petersburg cu aurul băncii din Rusia.
“Argumentul RBA că depozitează aurul său în Londra pentru a se afla în apropierea pieței de tranzacționare de la Londra este de asemenea subțire dat fiind faptul că Banca Angliei a confiscat acum aurul băncii centrale din Venezuela”, a subliniat analistul.
“Aceasta este aurul suveran al unei alte națiuni, care a fost pus în custodie la o bancă centrală străină. Este, de asemenea, absolut extraordinar faptul că Banca Angliei a cedat agresiunii guvernului american și a Departamentului de Stat”, a spus Manly, referindu-se la refuzul băncii Angliei de a da înapoi aurul Venezuelei.
Aurul reprezintă doar o mică parte din activele globale ale rezervei bănești ale Băncii Australiei. Cel mai mare activ al RBA este rezerva valutară în valoare de 49,5 miliarde de dolari.

Și Banca Națională a României are depozitată o parte din rezerva de aur la Banca Angliei. Potrivit BNR, din totalul cantității de aur, aproximativ 41% se află depozitat în ţară, diferenţa aflându-se în custodie la Banca Angliei.

CNN: Banca Angliei blochează retragerea de aur în valoare de 1,2 miliarde de dolari a lui Maduro

Banca Naţională a României nu a efectuat cumpărări de aur, după 2010

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (28/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (28/09/2021)

Convocare AGAO 03.11.2021/ 12.11.2021

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (28/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (28/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

TERAPLAST SA (TRP) (28/09/2021)

Vizibilitate crescuta a actiunilor TRP la nivel regional