Update articol:
Proiect editorial susținut de OTP ASSET MANAGEMENT ROMÂNIA

Avantajele și dezavantajele portofoliilor individuale de investiții administrate discreționar

dan popovici otp asset management

Portofoliul individual administrat discrețioanr reprezintă o formă de administrare a investițiilor în care deciziile de cumpărare și vânzare a instrumentelor financiare, din portofoliu, sunt luate în numele clienților, de către profesioniști în investiții.

Potrivit lui Dan Popovici, CEO OTP Asset Management, apelarea la un astfel de instrument lasă clienților libertatea să se bucure de timpul lor, fără să se preocupe de deciziile de investiții.

El a explicat: “Administrarea activelor presupune atât cunoștințe în domeniul piețelor de capital, capacitate de analiză și sinteză, construirea unei strategii, cât și presiunea de a lua decizii, dar și zeci și sute de ore pentru cercetarea și analizarea companiilor și a fluxurilor de știri și evenimente. Noi, ca oameni tehnici în aria noastră de expertiză, ca oameni de piață de capital, suntem antrenați să facem toate aceste lucruri și să luăm decizii, însă această abilitate vine cu mulți ani de experiență în spate și cu multe ore dedicate activității. Practic, acesta este job-ul nostru și îl putem face pentru clienții nostri, pentru ca aceștia să se bucure in primul rând de timpul prețios, dar și de libertatea mentală de a nu fi nevoiți să ia anumite decizii, poate greu de luat în momente dificile de piață.

Deciziile de investiții și alocarea portofoliului au la bază o abordare de tip top-down, plecând de la perspectiva macro-economică și identificarea acelor sectoare de activitate și a acelor companii care pot fi beneficiarele situației economice actuale. Aceste decizii se iau în cadrul unui Comitet de investiții în baza propunerilor venite din partea unui Manager de portofoliu dedicat.

O caracteristică importantă a portofoliilor administrate discreționar de către OTP Asset Management este utilizarea unui cont de custodie deschis la o bancă de top din România, fapt ce permite efectuarea de tranzacții, atât pe piața internă, cât și pe piețele internaționale de capital prin intermediul mai multor intermediari (bănci sau societăți de brokeraj).”

Întrebat care ar fi dezavantajele unui Portofoliu individual de Investiții, Dan Popovici a spus: ”Nu le-aș numi dezavantaje, în schimb, ca orice investiție, și acest produs presupune anumite riscuri. Orice investitor, fie că investește în fonduri de investiții, portofolii discreționare sau orice alte investiții care implică piața de capital trebuie să înteleagă că valoarea investiției poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare.

Orice investitor care dorește să dețină un astfel de portofoliu discreționar trebuie să treacă printr-un proces de profilare, în urma căruia se conturează o strategie de investiții și termeni specifici ai contractului, pe baza cărora se construiește portofoliul investițional adecvat nevoilor acestuia.

Anterior încheierii contractului de administrare discreționară a portofliului, reprezentanții administratorului îi prezinta clientului serviciile oferite, îl informează pe acesta despre modul de funcționare și de reglementare al pieței și despre riscurile asociate investițiilor bursiere. De asemenea, stabilește nivelul cunoștințelor și profilul investițional al clientului, precizând produsele care corespund profilului său investitional. Reprezentantul administratorului informează clientul, într-un mod cât mai clar și simplu, cu privire la evaluarea adecvării și motivul acesteia, care este acela de a permite administratorului să acționeze în cel mai bun interes al clientului. Această prezentare va include o explicație clară a faptului că efectuarea evaluării este responsabilitatea companiei, astfel încât clienții să înțeleagă motivul pentru care li se cere să furnizeze anumite informații și importanța faptului ca aceste informații să fie actualizate, exacte și complete.

O condiție obligatorie pentru încheierea contractului de administrare este aceea referitoare la capacitatea clientului de a înțelege cel puțin riscurile globale ale portofoliului și să aibă o înțelegere generală a riscurilor asociate fiecărui tip de instrument financiar care poate fi inclus în portofoliu.

Este important de spus că investițiile se desfășoară pe bursele globale sau pe cea locală, tranzacționând în acțiuni, dar și instrumente cu venit fix, în funcție de strategia aleasă și de profilul de risc al clientului. Prin natura lor, valorile de piață ale acestor active pot fluctua semnificativ, chiar de la o zi la alta. Astfel, valoarea portofoliului poate scădea sub valoarea sa inițială.

În funcție de tipul de risc profilat, atât detaliile contractului, cât și strategia de investiții pot varia. Astfel, înainte de a încheia un contract, clienților potențiali le sunt prezentate riscurile relevante care îi pot afecta, precum și factorii pe care Administratorul îi folosește pentru a diminua aceste riscuri.”

Dan Popovici amintește că este important ca înainte de a investi, clineții să aloce un strop de răbdare și efort astfel încât să înțeleaga în ce investesc, cum functionează și mai ales riscurile aferente fiecăreia dintre investiții.

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (07/06/2023)

Notificare - tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCARBON SA (ROCE) (07/06/2023)

Incasare suma din diminuare capital social Recyplat Limited

AAGES S.A. (AAG) (07/06/2023)

Hotarari CA din 07.06.2023

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (07/06/2023)

Completare ordine de zi AGA E si AGA O 03/04.07.2023