Update articol:

Avocatul Adrian Cuculis: Faptele sesizate în avertizarea publică a comisarului Manţu vor face obiectul unei sesizări penale pe care o voi depune la Parchet

Foto Facebook Foto Facebook
 

Este fără precedent ceea ce s-a întâmplat, însăși instituția ANPC a făcut implozie, este de părere avocatul Adrian Cuculis, în urma apariţiei avertizării publice a comisarului ANPC Dumitru Manţu.  Potrivit avertizării, deși avea la dispoziție toate pârghiile legale necesare, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), prin funcțiile de conducere, nu a întreprins demersurile necesare, conform atribuțiilor prevăzute de lege, pentru ocrotirea interesului public prin verificarea respectării legislației specifice protecției consumatorilor în cadrul contractelor de credit încheiate de consumatori în perioada 2005-2008 și pentru dispunerea măsurilor de limitare a consecințelor prestării serviciilor financiare care nu sunt în concordanță cu dispozițiile legale. De asemenea, ANPC şi-a exprimat acordul de implementare a O.U.G. nr. 50/2010 într-un mod total în defavoarea consumatorilor, mai susţine comisarul. 

Adrian Cuculis spune: “Avem același comisar din Constanța care a preluat tot ceea ce am descoperit noi în 2015 cu privire la creditele externalizate și a transformat totul în sancțiune pentru bănci, şi care vine acum cu o acuzație la adresa ANPC , de neglijență în serviciu sau chiar abuz în serviciu și incompetență.

 

„Voi propune constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea modului în care Banca Națională a României și-a îndeplinit mandatul” (VEZI DOCUMENTELE)

 

Să ne amintim de ce sunt atâția debitori în continuare cu contractele pline de clauze abuzive și alții care până acum au fost și alungați din propriile cămine”.

Vă mai aduceți aminte ordonanța 50/2010?, scrie avocatul Cuculis, menţionând:  “Exact aceea pentru care debitorii sunt acum în procese cu băncile.
Ei bine, cu voia largă și circularele ANPC-ului, marja băncii a fost stabilită la 2010 când Libor și Euribor erau atât de mici încă de 10-15 ori, astfel marja a fost extrasă și avea o valoare total disproporționată față de momentul semnării contractului.
ANPC chiar a încurajat băncile prin transpunerea viciată a OUG 50/2010 în favoarea Băncilor să aplice un indice de referință din 2010.

Vă mai aduceți aminte controlul tematic al ANPC pe creditele Chf? Ei bine și acesta a fost oprit, motivat de litigiile aflate în instanță.

Vă mai amintiți că tot ANPC a dat o « circulară » prin care, ce să vezi? … dacă nu denunţasei actul adițional nu ți se mai cerceta plângerea pe clauze abuzive și practici incorecte.

Este fără putere de tăgadă că ați fost mințiți și puși la zid de către cei care aveau obligația de a va apăra, nu mai spun că au fost și alți apărători febrili care au făcut front comun cu ANPC, elogiindu-i activitatea dar și alții care îndrumau atât de călduros către CSALB.

Vă mai amintiți că CSALB funcționează în cadrul ANPC ? Cum mai poate să creadă cineva că acele procese verbale și tot ce a « făcut ANPC» au fost de bună credință?

Evident că « măsurile luate » au fost luate când deja totul era prea evident”.

Ulterior, reprezentanţii CSALB ne-au transmis că CSALB nu funcţionează în cadrul ANPC, legătura dintre CSALB şi ANPC fiind doar prezenţa în board/Colegiul de coordonare a unui un reprezentant ANPC. “Nu e o relaţie de subordonare în nicio formă”, potrivit CSALB. 

 

Conform avocatului Cuculis, OUG 50/2010 trebuie să urmeze calea anulării în integralitatea ei: “Marja creditului, dacă nu o face leguitorul după această informare publică, să fie stabilită de la momentul contractării. Atunci instanțele ar trebui în toate procesele să ia această decizie, iar cu privire la acest aspect dar și la cel referitor la împrumuturile în CHF, începând de astăzi, ANPC va sta în calitate de părat pentru a răspunde pentru lipsa/ neglijența /abuzul în serviciu de care a dat dovadă și vom cere ca pretențiile îndreptate spre bancă să fie suportate în caz contrar de către ANPC.
Planează acum mai mult decât oricând, suspiciunea că OUG 50/2010 a fost transpusă la ordinul băncilor și cineva a avut mult de profitat, ceea ce face ca legea să fie ilegală și debitorii să fie călcați în picioare.

Faptele sesizate, de altfel, opinez că fac obiectul unor grave infracțiuni și perioada analizată va face obiectul unei sesizări penale pe care o voi redacta și depune la parchet.

De asemenea în funcție de rezultatul investigațiilor va fi posibilă tragerea la răspundere într-un proces mamut a ANPC pentru toate dramele (mii, zeci de mii de debitori) pentru prejudiciile suferite de către toți debitorii, având în vedere culpa criminală de care a dat dovadă ANPC.

Părerea mea este că planează suspiciuni de nelegalitate pe toate răspunsurile negative date de către ANPC cu privire la această situație pentru perioada analizată și faptul că cineva din interior spune asta poate duce la anularea tuturor actelor de control ce s-au finalizat cu nesancționarea băncilor, dar și existența unor motive de revizuire pentru cei ce au ajuns să se judece în instanță, fiindcă băncile au folosit acele acte în apărarea lor , probe care sunt puse acum sub marele semn de întrebare” 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)