Update articol:

Banca Internațională de Investiții a atras 340 de milioane lei, printr-o emisiune de obligațiuni

La 29 septembrie, Banca Internațională de Investiții a plasat cu succes o nouă emisiune de RON într-un volum de 340 de milioane (aproximativ 70 de milioane EURO) în cadrul Programului MTN al BII înregistrate la Bursa de Valori din Dublin, potrivit unui comunicat. Obligațiunile au scadență pe 3 ani și un cupon de 3,393%, reprezentând 30 pb repartizate pe obligațiunile guvernamentale românești. Prețul euro după-swap obținut reflectă cel mai mic cost pe termen lung al fondurilor pentru BII stabilit la 0,395% p.a., conform comunicatului.

Managerul principal al acestui plasament de succes a fost BT Capital Partners care a condus cele cinci emisiuni anterioare ale BII pe piața românească, plasate în format local.

BII a profitat de răscumpărarea unei duble tranșe din obligațiunile BII emise în România în septembrie 2017, în lei românești și EURO, în valoare de 300 de milioane de RON, respectiv 60 de milioane de  EURO. Tranșa denominată în euro a emisiunii a fost prima de acest gen pe piața de capital din România.

Noul plasament în RON a fost alocat unui număr de 11 investitori instituționali din România: bănci, fonduri de pensii, asigurători  și alți administratori de active.

BII are statutul de emitent frecvent în RON, acesta fiind al șaselea an de emisiune în RON, demonstrând că Banca se angajează ferm să continue dezvoltarea piețelor obligațiunilor în moneda locală din statele sale membre.

Volumul total al răscumpărărilor de obligațiuni al BII de la începutul anului, inclusiv emisiunea românească menționată mai sus, se ridică la 287 de milioane de EURO. Nivelul global al finanțării atrase cu scadențe de cel puțin un an, în 2020, se ridică la puțin peste 600 de milioane de EURO.

„În ciuda situației fără precedent de pe piețele mondiale de capital al datoriilor, cauzată de contextul pandemic, am reușit să asigurăm o implementare fără probleme a planului nostru de finanțare, fără a afecta angajamentele Băncii și îndeplinirea mandatului ei de dezvoltare. De la începutul pandemiei, am atras o finanțare de peste 600 de milioane de EURO, ceea ce a facilitat continuarea activității extinse de creditare în timp ce au fost puse în aplicare politicile conservatoare și prudente de gestionare a lichidității.” a menționat dl Nikolay  Kosov, președintele Consiliului de Administrație.

„Rata medie ponderată a ”dobânzii de criză” pentru finanțarea pe termen lung pe o perioadă de peste un an a fost stabilită la 1,48%  p.a.  Astăzi am atins un nivel al costurilor de euro după-swap de finanțare de aproape patru ori mai mic.  Aceste cifre vorbesc de la sine și, cu siguranță, ele sunt consecința performanței financiare globale puternice, a sustenabilității financiare și a gestionării solide a riscurilor reflectate, de asemenea, în recenta actualizare a ratingului de la Fitch, care a consolidat ratingurile Băncii la nivelul A.

În plus, merită remarcat faptul că am realizat această reducere treptată semnificativă a costurilor de finanțare de la un acord la altul într-un interval de timp atât de scurt, prin emisiuni numai pe piețele monedei locale ale statelor membre.  Practic, am asigurat întreaga finanțare pe termen lung pentru acest an, cea mai mare de departe din istoria BII, prin accesarea piețelor de obligațiuni RUB, RON, HUF  și CZK. Aceasta este o dovadă a dezvoltării acestor piețe de obligațiuni valutare locale, iar BII și-a jucat cu siguranță rolul în această realizare. De fapt,  nu este o coincidență faptul că am atins cel mai mic preț înregistrat vreodată în EURO prin emitere de RON. Este o recompensă a prezenței noastre consecvente și frecvente pe piața românească de capital al datoriei și rezultatul trustului creat treptat în ultimii șase ani de emisiune.” a precizat  dl  Jozef  Kollar–prim-vicepreședinte al Consiliului de Administrație.

BVB | Știri BVB

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (19/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (19/05/2022)

Autorizare modificari componenta CA

ELECTROARGES SA (ELGS) (19/05/2022)

Convocare AGOA - 30.06.2022

Erste Group Bank AG (EBS) (19/05/2022)

Notificare - detineri > 5%