Update articol:

Biden: „Cred că există o perspectivă reală de a îmbunătăți semnificativ” relațiile SUA-Rusia

Joe Biden, preşedintele SUA

Președintele SUA Joe Biden a oferit un ton realist, dar optimist, atunci când a descris summit-ul său cu liderul rus Vladimir Putin – și ce se va întâmpla în continuare.

Biden a spus că lunile următoare vor servi drept „test” dacă discuția lor de astăzi va dovedi că va aduce națiunile mai aproape de progres.

Biden susține o conferință de presă după întâlnirea cu președintele rus Vladimir Putin: Agenda mea nu este împotriva Rusiei, este pentru poporul american (video) – live text

„Acesta va fi testul. Nu spun că președintele și cu mine am fost de acord că vom face aceste lucruri să funcţioneze dintr-odată. Nu spun asta. Ceea ce spun este că cred există o perspectivă autentică de a îmbunătăți în mod semnificativ relațiile dintre cele două țări, fără ca noi să renunțăm la principiile și valorile noastre “, a spus Biden.

El  a menționat că în timpul summitului de astăzi nu au existat „amenințări”.

„A fost foarte – așa cum spunem noi – cred că vă va șoca venind din partea mea, oarecum colocvial și am vorbit despre lucruri fundamentale de bază,” a spus Biden.

SUA și Rusia au lansat astăzi o declarație comună după summitul dintre cei doi lideri, menționând că „chiar și în perioade de tensiune”, cele două națiuni împărtășesc obiectivele „asigurării predictibilității în sfera strategică, reducerea riscului de conflicte armate și amenințarea războiului nuclear”.

“Recenta prelungire a noului tratat START exemplifică angajamentul nostru față de controlul armelor nucleare. Astăzi, reafirmăm principiul că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie niciodată dus”, se menționează în comunicat. „În concordanță cu aceste obiective, Statele Unite și Rusia se vor lansa împreună într-un dialog bilateral integrat de stabilitate strategică în viitorul apropiat, care va fi deliberat și robust. Prin acest dialog, încercăm să punem bazele pentru viitoarele măsuri de control al armelor și reducerea riscurilor . “