Update articol:
Bitcoin România îşi doreşte ca în următoarea perioadă să înceapă colaborarea cu o bancă

Bitcoin România: Băncile pot câştiga anual şi 10 milioane de euro datorită tranzacţiilor prin criptomonede

Băncile pot obţine venituri între 2 şi 10 milioane de euro pe an dacă încheie un parteneriat cu o platformă de tranzacţionare de criptomonede sau dacă permit clienţilor să utilizeze criptomonede, conform estimărilor managementului furnizorului de servicii de schimb între monede virtuale şi monede fiduciare Bitcoin România.

Potrivit unui comunicat, conducerea Bitcoin România îşi doreşte ca în următoarea perioadă să înceapă colaborarea cu o bancă, aceasta fiind parte a strategiei de a se menţine principalul jucător pe piaţa românească de monede virtuale (criptomonede).

“Suma de două milioane de euro este suma minimă pe care o garantăm băncii în cazul în care devenim parteneri. Este o cifră la care am ajuns pe baza volumului tranzacţiilor înregistrate în trecut şi pe care le preconizăm de acum înainte. Însă, dacă numărul de tranzacţii creşte, dacă valoarea Bitcoin creşte şi ea, iar o parte dintre cei 100.000 de clienţi ai noştri îşi mută conturile la bancă, toţi aceşti factori împreună pot aduce băncii venituri de aproximativ 10 milioane de euro”, afirmă Constantin Rotariu, cofondator şi director de strategie Bitcoin România.

Un factor important în dezvoltarea domeniului îl va avea transpunerea în România a Directivei (UE) 2015/849 – cunoscută ca Directiva 5 – privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanţării terorismului.

“Noi ne dorim foarte mult reglementarea domeniului pentru că sperăm ca, astfel, să convingem băncile să accepte business-ul nostru. Pentru noi ar însemna costuri suplimentare şi mai multă birocraţie, dar ar aduce maturitate şi încredere întregului domeniu. Această directivă poate fi adoptată foarte curând sau peste câteva luni, însă cu siguranţă va fi în 2020”, a adăugat Rotariu.

În ultimele luni, mai multe bănci din întreaga lume au făcut demersuri pentru a colabora cu furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale şi monede fiduciare. De exemplu, JPMorgan Chase & Co., cea mai mare bancă din SUA, a început să ofere servicii financiare pentru furnizorii Coinbase şi Gemini. De asemenea, CaixaBank a adăugat anul acesta platforma digitală we.trade în catalogul sau de servicii pentru companii, fiind una dintre primele mari bănci europene care a permis accesul clienţilor săi la tehnologia blockchain.

“Clienţii băncilor îşi doresc ca acestea să lanseze un astfel de produs. Printre avantajele pe care le poate avea o bancă dacă oferă acces la tehnologia blockchain se numără câştigarea de clienţi şi venituri, dar şi beneficii de imagine. În ultimele 24 de ore au avut loc tranzacţii în valoare de 128 de miliarde de dolari la nivel global, potrivit coinmarketcap.com. Dacă reuşim să atragem 0,01% din aceste tranzacţii prin platforma noastră şi implicit prin banca noastră ne vom atinge obiectivul de a genera venituri de 10 milioane de euro unei instituţii bancare”, mai spune Constantin Rotariu.

În prezent, Bitcoin Romania are în jur de 100.000 de clienţi, în creştere cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Aproximativ 90% dintre clienţii Bitcoin România sunt persoane fizice.

La nivel global, există peste 4.000 de criptomonede, însă Bitcoin România tranzacţionează primele 10 cele mai utilizate monede. Monedele cu cea mai mare valoare de piaţă sunt Bitcoin, Ethereum, Tether, XRP şi Bitcoin Cash.

Valoarea unui Bitcoin este în prezent de 43.964 de lei/9.078 euro (2 iunie, ora 9:00).

“La începutul pandemiei, Bitcoin a înregistrat o scădere de aproximativ 40%, însă de atunci şi-a revenit în totalitate, iar până la finalul anului cred că va depăşi 10.000 de euro. Bitcoin a fost singurul activ care nu a avut nevoie de un efort extern pentru a se ridica după criza apărută la începutul lunii martie”, a precizat George Rotariu, CEO şi cofondator Bitcoin România.

Monedele virtuale sunt o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal şi nu deţine statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb şi care poate fi transferată, stocată şi tranzacţionată în mod electronic, potrivit Directivei 2018/843 de modificare a Directivei (UE) 2015/849.

Bitcoin este prima şi cea mai cunoscută monedă virtuală descentralizată, aceasta fiind lansată în 2009. Bitcoin poate fi utilizat pentru transfer de valoare, plăţi online, investiţii.

Bitcoin România este prima şi cea mai mare platformă de tranzacţionare de criptomonede de pe piaţa locală, compania lansată în 2014 având în prezent peste 100.000 de clienţi. Compania creată de fraţii Constantin şi George Rotariu este cea care a introdus ATM-urile cripto în România, iar acum deţine cea mai extinsă astfel de reţea. De curând, compania a lansat pro.bitcoinromania.ro, o platformă care oferă conversii automate pentru principalele criptomonede de pe piaţă, la orice oră.