Update articol:
Articol susținut de HILS Development

Bogdan Bălașa, HILS Development: Interesul pentru locuințe noi, sustenabile, și creșterea utilizării soluțiilor digitale vor continua să susțină stabilitatea pieței imobiliare în 2025

  •  „Eliminarea facilităților în construcții are un impact de aproximativ 5 milioane de euro, pentru 2025, la nivelul HILS Development”

Interesul pentru locuințe noi, sustenabile, și creșterea utilizării soluțiilor digitale sunt factorii care vor continua să susțină stabilitatea pieței imobiliare în 2025, oferind noi oportunități dezvoltatorilor cu focus pe inovație, potrivit lui Bogdan Bălașa, Director General HILS Development.

Domnia sa a explicat, pentru Financial Intelligence, care sunt factorii care vor influența piața în acest an: “Eliminarea facilităților în construcții are un impact la nivelul HILS Development, la nivelul acest an, de aproximativ 5 milioane de euro. Iar asta pentru că noi am ales să majorăm salariile brute ale angajaților HILS pentru a compensa eliminarea acestor facilități din domeniul construcțiilor. Această situație testează reziliența nu doar a HILS Development, ci și a fiecărui dezvoltator imobiliar și a tuturor companiilor incluse în lanțul de construcție al unui ansamblu rezidențial. Toate aceste schimbări se vor reflecta cel mai probabil, pe termen lung, în prețurile apartamentelor și este posibil să influențeze vânzările. Deja primele semne își fac simțită prezența. Conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) în luna ianuarie, vânzările au fost mai mici cu 17% față de aceeași lună a anului 2024, la nivelul întregii piețe imobiliare. Este posibil să fie doar o evoluție normală pentru această lună, fiind începutul de an, dar cu siguranță după primul trimestru din acest an vom ști mai clar cum se prefigurează a fi anul 2025. Evoluția economiei naționale și regionale, și a conflictului din Ucraina vor influența, de asemenea, piața imobiliară.”

Piața ar putea fi impactată și în urma unor schimbări legislative, fiind avută în vedere o propunere care vizează protejarea clienților dezvoltatorilor imobiliari, prin limitarea avansurilor percepute, în urma scandalului privind falimentul dezvoltatorului Nordis, în cazul căruia este instrumentat și un dosar penal, pentru păgubirea clienților.

Reprezentantul Hils Development se așteaptă ca modificările legislative să genereze încredere pentru actorii implicați.

Bogdan Bălașa ne-a declarat: “Sectorul construcțiilor este al treilea angajator la nivel național și un jucător cheie în economie prin contribuția sa de 8% la PIB-ul României. Prin poziția sa, poate avea un impact și în alte sectoare ale economiei.

Prin urmare, ne așteptăm ca modificările aflate în discuție să țină cont de aceste aspecte, de mecanismele care au susținut creșterea acestui sector până acum și să asigure în continuare stabilitatea sa. Sperăm ca noul cadru legal să sprijine clienții și dezvoltatorii care respectă legislația, să fie adaptat anului 2025 și realităților pieței, și să genereze încredere pentru toți cei implicați, dezvoltatori, constructori și proprietarii finali ai locuințelor.”

  •  Interesul clienților pentru apartamente cu prețuri cuprinse între 100.000 și 150.000 de euro situate în zona Pallady a crescut în ultimii patru ani cu 94% (studiu)

 În București, cererea pentru apartamente noi a crescut cu 30%, în 2024, comparativ cu anul anterior, conform unor analize realizate de Imobiliare.ro. Un alt studiu, realizat de HILS Development împreună cu Imobiliare.ro, arată că interesul clienților pentru apartamente cu prețuri cuprinse între 100.000 și 150.000 de euro situate în zona Pallady, unde se află momentan cea mai mare concentrare a portofoliului HILS, a crescut în ultimii patru ani cu 94%.

“Contextul favorabil, reputația noastră ca dezvoltator, și beneficiile pe care ansamblurile noastre rezidențiale le oferă locuitorilor ne-au permis o creștere de 28% a numărului de apartamente vândute și de 32% a cifrei de afaceri, în 2024, față de anul precedent”, a spus domnul Bălașa.

Astfel, anul trecut, în topul preferințelor clienților Hils Development au fost apartamentele cu 2 camere, cu 448 de astfel de apartamente vândute. Potrivit unor analize realizate la nivel intern legate de preferințele clienților, jumătate dintre cei care caută o locuință nouă vizează apartamente cu o suprafață care permite o locuire confortabilă, respectiv apartamentele cu 3 camere, fără a le exclude însă și pe cele de 2 camere. Decizia aceasta este dependentă de momentul în care este realizată achiziția și dacă tânăra familie are sau nu copii.

Din totalul tranzacțiilor realizate în 2024, 56,5% dintre clienți au folosit fonduri proprii, 28,5% credit bancar și 15% au fost realizate prin intermediul ratelor la dezvoltator.

Bogdan Bălașa a vorbit și despre obiectivele de sustenabilitate în cadrul companiei: “Ne dorim ca fiecare proiect rezidențial pe care îl dezvoltăm să contribuie la transformarea peisajului urban și să aducă plus valoare locuitorilor orașului pe toate aspectele ce țin de o calitate bună a vieții.  În 2025, ne vom implica activ în inițiative care sprijină educația și dezvoltarea comunităților urbane și ne vom concentra pe eficiența energetică și consumul sustenabil în ansamblurile rezidențiale pe care le dezvoltăm. În cadrul proiectului HILS Sunrise, proiect aflat în etapa de construcție, reducem dependența de sursele convenționale prin integrarea surselor de energie regenerabilă. Blocurile din cadrul ansamblului vor beneficia de o fațadă ventilată, ceea ce îmbunătățește eficiența termică și calitatea aerului și vor avea instalate panouri fotovoltaice care vor furniza energia necesară iluminării spațiilor comune din fiecare bloc. Vom utiliza obiecte sanitare concepute pentru reducerea consumului de apă, iar pentru a răspunde nevoilor de mobilitate electrică ale rezidenților noștri, infrastructura de facilități din cadrul HILS Sunrise va cuprinde stații de încărcare pentru vehicule electrice. Ne propunem să integrăm aceste principii în toate proiectele rezidențiale pe care le vom iniția în viitor, atât pentru beneficiile aduse proprietarilor, cât și mediului înconjurător.”

Deocamdată, dezvoltatorul imobiliar nu intenționează să se extindă în alte orașe, dar are în vedere noi zone din București: “Am dobândit o experiență relevantă în București, unde până în prezent am construit și am vândut 12.000 de locuințe moderne, cu acces imediat la facilități comerciale, medicale, educaționale și de transport.

Misiunea noastră este de a contribui la dezvoltarea Bucureștiului, oferind locuitorilor un trai de calitate.

Nu intenționăm să ne extindem în alte orașe însă viziunea noastră de dezvoltare include îmbunătățirea ofertei de locuințe de calitate pentru toți locuitorii Bucureștiului. De aceea, vizăm dezvoltarea de ansambluri rezidențiale și în alte zone din București.”

HILS Development are în portofoliu 6 proiecte rezidențiale în zona de Est a Capitalei, dintre care trei finalizate – HILS Pallady, HILS Brauner și HILS Splai, și trei în diverse etape de construcție – HILS Republica, HILS Sunrise și HILS Titanium. În 2025 compania își propune lansarea fazei 2 pentru HILS Republica și continuarea procesului de construcție, conform calendarului asumat, pentru HILS Titanium și HILS Sunrise.

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (29/04/2025)

Hotararea A.G.O.A. din 29.04.2025, numire presedinte CA, Comitete Consultative

ALTUR S.A. (ALT) (29/04/2025)

Hotarari AGA O & E 29.04.2025