Mihai Chişu, unul dintre cei mai vechi brokeri din piaţă, a scris, la finalul lunii noiembrie 2019, că este posibilă apariţia unui eveniment “black swan”, care va lovi pieţele financiare, acea întâmplare care va suprinde şi care va avea un efect major în lume. Mai mult, Mihai Chişu a estimat că acel eveniment major e posibil să vină din China.
Acum, după apariţia coronavirus, considerat de mulţi “black swan”, Mihai Chişu ne-a spus: “Când optimismul pieţelor este contagios, este bine să te transformi într-un pesimist profilactic”.
Ca să fie considerat lebădă neagră, potrivit teoriei lui Nassim Taleb, un eveniment trebuie să întrunească simultan următoarele caracteristici: să fie rar, să fie neprevăzut (deci un eveniment improbabil), să aibă un impact major și să nu poată fi explicat decât după producerea lui.
Mihai Chişu spune: “Multă lume mă sună zilele astea să mă întrebe ce să facă la Bursă, dacă să vândă sau să cumpere. Le spun tuturor că întrebarea este cel puțin tardivă, pentru că în piață funcționezi după un plan dinainte stabilit și răspunsul la această întrebare ar fi trebuit deja să îl aibă. Altfel cazi pradă sentimentelor și începi să iei decizii greșite precum în harta sentimentelor de mai jos. Intră în funcțiune toate predilecțiile comportamentale de care nici nu știi că ești capabil, ți se activează toate reacțiile de teamă și regret care sapă încet și sigur în partea ta rațională. Singurul mod de a le contracara eficient este să funcționezi după planul pe care ți-l faci când nu ești afectat de aceste sentimente și orice ar fi să te ții de el.
Așadar, dacă ești un investitor pe termen lung privește această perioadă ca pe o secvență doar în proiectul tău pe termen lung și trateaz-o ca pe o oportunitate. Poți chiar să mărești crești rata de participare la prețuri mai mici, dar nu te grăbi.
Dacă ești un market timer, dacă ești un speculator, unul care crezi că ești mai bun decât piața, deja nu ar mai fi trebuit să fii în piață acum cu vreo poziție”.
- Coronavirusul s-a extins pe trei continente, 5.000 de miliarde de dolari au dispărut de pe burse
Mai multe state de pe trei continente au raportat vineri descoperirea primelor cazuri de infecţie cu coronavirus, pe măsură ce lumea se pregăteşte pentru o pandemie iar investitorii renunţă la acţiuni în aşteptarea unei recesiuni globale, transmite Reuters.
Panica provocată de coronavirus a generat prăbuşirea pieţelor bursiere, care au înregistrat cea mai proastă săptămână de după criza financiară globală din 2008, ceea ce duce pierderile burselor la 5.000 de miliarde de dolari.
Speranţele că epidemia, care a început în China la finele anului trecut, se va termina în câteva luni şi că activitatea economică va reveni rapid la normal s-au spulberat odată cu explozia numărului de cazuri de infecţie descoperite la nivel internaţional.
“Investitorii încearcă să evalueze cel mai sumbru scenariu iar principalul risc este ce se întâmplă acum în SUA şi alte state importante din afara Asiei. Aceasta este o perioadă foarte incertă, nimeni nu ştie care este răspunsul şi pieţele s-au panicat”, a declarat John Lau analist la SEI Investments.
Patru noi state au declarat primele lor cazuri de coronavirus, ceea ce duce numărul total al ţărilor afectate la 55, exceptând China, de unde a pornit epidemia. În prezent, alte ţări decât China sunt responsabile pentru trei sferturi din noile infecţii.
Un italian care a ajuns în Nigeria a fost confirmat drept primul caz de coronavirus din cea mai populată ţară africană. O persoană care a revenit cu avionul din Iran a devenit primul caz de coronavirus din Noua Zeelandă. În Europa de Est, Belarus ş Lituania au raporta şi ele primele cazuri de infecţie cu coronavirus.
În aceste condiţii, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că toate ţările ar trebui să fie pregătite. “Virusul are un potenţial pandemic. Acesta nu este timpul pentru teamă. Acum este timpul să luăm măsuri pentru a preveni infecţiile şi să salvăm vieţi”, a declarat Tedros, citat de Agerpres.
Agenţia de evaluare Moody’s a apreciat că o eventuală pandemie ar declanşa o recesiune în SUA şi la nivel global în prima jumătate a anului.
Cercetătorii spun că există în continuare multe necunoscute cu privire la noul coronavirus iar punerea la punct a unui vaccin ar putea dura până la 18 luni.
Pe lângă stocarea de echipamente medicale, guvernele au ordonat închiderea şcolilor şi au anulat evenimentele cu o mare participare, în încercarea de a opri răspândirea virusului cunoscut sub denumirea de COVID-19.
În SUA, administraţia preşedintelui Donald Trump analizează posibilitatea de a folosi puterile speciale conferite preşedintelui printr-o lege denumită Defense Production Act pentru a creşte rapid producţia de măşti medicale şi combinezoane de protecţie împotriva coronavirusului.