Update articol:
Brokerul Mihai Chişu a scris în noiembrie că este posibilă apariţia unui eveniment “black swan”, care va lovi pieţele financiare, va suprinde şi va avea un efect major în lume şi probabil va veni din China

Mihai Chişu: Cel care va inventa vaccinul va fi marele câștigător al pandemiei de Covid 19

  • Investitorii  trebuie să funcționeze după un plan bine stabilit dinainte, așa că ar fi tardiv să se întrebe acum ce să facă

  • Noii bani pot ajuta piețele și economiile, dar nu rezolvă teama de necunoscut care conturează pe moment sentimentul general al burselor

  • Nu am privit China ca pe o amenințare biologică, ci ca pe o posibilă declanșatoare a unor evenimente imprevizibile, cu predilecție financiare

Interviu cu brokerul Mihai Chişu

La finalul lunii noiembrie 2019, ai scris pe Facebook că este posibilă apariţia unui eveniment “black swan”, care va lovi pieţele financiare, acea întâmplare care va suprinde şi care va avea un efect major în lume. Mai mult, ai estimat că acel eveniment major e posibil să vină din China. Care au fost rațiunea/premisele prin care ai ajuns la acest raționament? 

Mihai Chişu: Toți cei care au trăit criză financiară din 2008/2009 își aduc aminte de exuberanța vremurilor ce au precedat-o. Spre sfârșitul anului 2019, privind înspre piețele de capital dezvoltate, începeam să am un sentiment de déjà vu. Fiind conștient că piețele nu acceptă cu ușurință veștile negative într-un astfel de moment de euforie am încercat alături de prieteni dintr-un grup de investitori să intuim ce eveniment va avea forța să schimbe percepția lumii cu 180 grade, eveniment ce va avea un efect major și apoi va fi acceptat ca extrem de logic de către toți, parafrazând înțelesul expresiei “black swan” a profesorului Nassim Taleb.

Rațiunea mea legată de China a fost simplă: dimensiunea ei în economia globală și faptul că un cutremur poate veni mai degrabă dinspre un participant care să aibă puterea de a-l induce. Bineînțeles că nu am privit China ca pe o amenințare biologică, am privit-o ca pe o posibilă declanșatoare a unor evenimente imprevizibile, cu predilecție financiare.

Reporter: În alte părți ale lumii, ai fi fost considerat un guru…Care au fost reacțiile oamenilor după ce a apărut știrea că ai scris acest lucru în noiembrie?

Mihai Chişu: Lumea, în general, a fost surprinsă de acuratețea geografică și faptul că cineva a avut curajul să emită public o opinie contrariană în momente de maximă euforie. Au fost și persoane care au afirmat că era logic ce am spus, că nu a fost mare lucru, întărind de fapt una din caracteristicele “lebedei negre”, anume că tuturor li se pare logic că acel eveniment să apară după ce s-a întâmplat.

Reporter: La ce să ne așteptăm în continuare din punctul de vedere al piețelor de capital?

Mihai Chişu: Piețele de capital sunt afectate deoarece au calitatea de a prefigura evoluția economică a companiilor listate și a unei economii în general. La fel de adevărat este că piețele sunt uneori guvernate de sentimentul participanților care poate capta în astfel de momente de panică o serie de predilectii comportamentale, reacții de teamă și regret, șabloane emoționale ce generează o și mai mare volatilitate. Mă aștept ca lumea să rămână neliniștită până când o soluție clară se va arăta la orizont. Noii bani pot ajuta piețele și economiile, dar nu rezolvă teama de necunoscut care conturează pe moment sentimentul general al burselor.

Reporter: Putem vorbi de declanșarea unei alte crize financiare mondiale, după coronavirus?   

Mihai Chişu: Sper că nu. Observăm că situația în China se îmbunătățește. Acest lucru ne da speranțe și ne face să credem că măsurile ce se vor lua vor ameliora situația.  

Reporter: Cum vezi evoluția coronavirus în următoarea perioada? Dar în România?

Mihai Chişu: Văd o dinamică asemănătoare precum cea înregistrată  China. Măsurile ce se vor lua vor fi probabil din ce în ce mai drastice și în Europa, dar vor ajuta la controlarea răspândirii. Până la apariția unui vaccin, precauția și spiritul civic al populației par singurele soluții. Sunt optimist din acest punct de vedere.

Reporter: Ce să facă investitorii la BVB în această perioadă?

Mihai Chişu: E o întrebare la care ar trebui să aibă deja un răspuns. Investitorii  trebuie să funcționeze după un plan bine stabilit dinainte, așa că ar fi tardiv să se întrebe acum ce să facă. Un astfel de plan se face în funcție de tipologia investițională a fiecăruia. Un investitor pe termen lung poate găsi oportună această perioadă pentru a achiziționa acțiuni mai ieftine. Un investitor care speculează volatilitatea unei piețe trebuie să fie permanent conectat la piață  și mai ales să fie curajos, înțelegând prin asta că stop loss-ul este în continuare cea mai preferată pierdere acceptată pentru a controla riscul pieței. Atenție, însă, că o astfel de piață puternic emotivă testează dramatic planurile mai sus menționate. Este important ca investitorii să rămână pe cât posibil lucizi și să nu cedeze impulsurilor ce sunt în afară planurilor prestabilite.

Reporter: În ce este mai bine să îți ții economiile?

Mihai Chişu: Diversificarea a fost întotdeauna cea mai bună soluție pentru vremuri greu predictibile. Diversificarea se face atât între acțiunile deținute, dar și în instrumente financiare ce compun un portofoliu de investiții sub forma obligațiunilor, titlurilor de stat, devizelor forțe etc.

Reporter: Cine câștigă din această criză? Cine sunt marii pierzători/marii câștigători?

Mihai Chişu: Cel care va inventa vaccinul va fi marele câștigător. Domeniile care pot beneficia țin de același sector farmaceutic, de retaileri, de utilități,  online shoping și home entertainment.

În mod evident sunt afectați cei din domeniul transporturilor, restaurantelor, evenimentelor, călătoriilor de vacanță, hotelurilor.

În general afectați vor fi cei în poziții de leverage din cauza discontinuităţilor ce încep să apară deja în activitățile curente, discontinuități care vor pune presiune asupra trezoreriei pe termen scurt și vor genera efecte în cascadă.

Reporter: Aplicația pe care ai lansat-o anul trecut, EVOTE- ar fi foarte utilă în această perioadă. Ce ne poți spune despre ea?

Mihai Chişu: Aplicația Evote a fost lansată inițial într-o varianta integral electronică care permitea întrunirea AGA în mod virtual complet. Participanții la piață au apreciat că investitorii doresc în aceeași măsură și o participare în AGA în forma cunoscută deja, anume prin prezența fizică și cu buletin. Ironia face ca acum să lucrăm să implementăm exact acest aspect. Vom avea foarte curând o aplicație complet dimensionată după cerințele tuturor participanților din piață, în mod virtual și/sau fizic, o aplicație utilă de altfel în vremuri în care lumea are tendința de a nu dori să participe fizic la adunările generale ale acționarilor, dar este preocupată de soarta companiilor în care sunt prezenți.

BVBStiri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (18/06/2021)

Reziliere Contract CTE Iernut

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (18/06/2021)

Convocare AGEA pentru data de 11 august 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (18/06/2021)

Actualizarea politicii de remunerare a actionarilor

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (18/06/2021)

Alocare actiuni SOP2019 - persoane cu responsabilitati de conducere

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (18/06/2021)

Autorizare membru al Consiliului de Administratie