Update articol:
Alin Brendea, Prime Transaction:

Busola investițională –  defectată de măsurile legislative și declarațiile politice

*Vedem treceri de la optimism la pesimism și invers, prea dese și prea rapide
“Publicarea rezultatelor preliminare va oferi o imagine a gradului de subevaluare al companiilor listate”

Busola investițională – sentimentul de piață – s-a defectat, în ultimele două luni, o dată cu de măsurile legislative și o serie de declarații politice legate de acestea, condiseră brokerul Alin Brendea, de la Prime Transaction. Acesta arată că vedem treceri de la optimism la pesimism și invers, prea dese și prea rapide, în editorialul Busola Bursei:

“Bursa este o piață cu un subiectivism ridicat, atunci când vorbim despre perioade scurte de timp. Întrucât nu tranzacționăm active cu o evaluare clară sau simplistă, judecata de valoare a fiecărui investitor poate diferenția semnificativ față de opinia altuia sau față de a pieței în general. În acest context, pe bursă își face simțită prezența un așa numit sentiment de piață care se manifestă atât la nivel individual (per emitent), cât și la nivelul întregii piețe. Sentimentul de piață funcționează ca o busola îndreptând investitorii către zona de echilibru raportată la datele și informațiile momentului.

Ceea ce am trăit în ultimele două luni a defectat în mod vădit această busolă investițională – sentimentul de piață. Vedem treceri de la optimism la pesimism și invers, prea dese și prea rapide. Piața încearcă să găsească repere fixe, însă, pe rând, ele se relativizează sub imperiul unor declarații economice (sau politice?), a unor inițiative legislative sau pur și simplu din lipsa unor decizii amânate cu mult peste limitele normalității. Lipsa de repere a generat un sentiment de incertitudine ridicat determinând o aversiune la risc în creștere, pe măsură ce investitorii deveneau din ce în ce mai derutați, mai lipsiți de direcție.

Cum și când busola bursei va redeveni funcțională, ajutându-ne să ne orientăm într-o piață plină de încercări? Evident, atunci când piața va redeveni predictibilă. În primul rând va trebui să accesăm tabloul macroeconomic al anului curent. Așteptăm deja de săptămâni bune să vedem bugetul anului curent și să știm cât din noutățile fiscale votate în Guvern la finalul anului trecut devin realitate și mai ales în ce formă. Bugetul a fost votat, în sfârșit, la finalul săptămânii curente, însă ordonanța 114 încă este în zona declarațiilor și în plin proces legislativ în Parlament. Sunt puși în discuție parametri economici cu un impact atât de semnificativ încât orice calcul predictiv pentru evoluția emitenților din sectoarele bancar sau energie este unul extrem de improbabil. Dacă aceste modificări atât de importante ar fi trecut printr-un proces firesc de consultare, predictibilitatea acestor măsuri ar fi crescut spectaculos, iar piață nu ar fi fost lăsată pradă speculațiilor și temerilor investitorilor.

Din fericire, luna februarie va mai aduce un reper important pentru bursă. Publicarea rezultatelor preliminare va oferi o imagine a gradului de subevaluare al companiilor listate. Primele raportări indică rezultate financiare bune pentru 2018. Putem spera ca la finalul perioadei de raportări să avem imaginea unor emitenți atractivi (în cele mai multe cazuri) atât din prisma evaluării fundamentale, dar și al randamentelor la dividend probabile. Avem nevoie de aceste date financiare pentru a câștiga în predictibilitatea pe termen mediu și lung. De asemenea ne vor ajuta să realizăm dacă pentru investitorii pe termen lung actuala perioada de turbulențe este o oportunitate de investiție.

Acestea ar fi două zone care ar putea restarta busola investitorilor oferindu-le predictibilitatea și posibilitatea de a se orienta pe bursa românească. Există o certă “oboseală” indusă de stresul legislativ în ultima perioadă și avem nevoie de o zonă în care datele despre companii să redevină principalul vector care să miște cotațiile bursiere.

Pe de altă parte, intrarea într-un nou ciclu electoral va funcționa aidoma unui câmp electromagnetic care va tinde să defecteze busola bursei. Experiențele trecute, dar și ceea ce vedem în prezent ne îndreptățesc să credem acest lucru. Ca atare, vom parcurge în următoarele 12-18 luni o perioada în care orientarea pe piață va fi mai dificilă, în care regulile se vor relativiza și vom gusta din plin volatilitatea vieții politice. Mai ales pentru cei cu orizont investițional redus.

Chiar dacă astfel de perioade sunt dificile, pline de stres și cu mult zgomot de fond, ele se pot dovedi profitabile pentru cei care rămân activi și lucizi pe o astfel de piață. Concurența slabă a altor alternative de plasament (zona instrumentelor cu venit fix sau depozite) va menține bursa că o alternativă atractivă. De exemplu, în ultima lună toate acțiunile din componența BET au crescut cu excepția Medlife (care stagnează) iar unele creșteri sunt spectaculoase (OMV Petrom și Nuclearelectrica au crescut cu 23%)“.

BVBStiri BVB

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (25/11/2020)

Comunicat privind aprobarea de catre ANRE a Planului de Dezvoltare SNT 2020-2029

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (25/11/2020)

Convocarea AGOA din data de 6/7 ianuarie 2021

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (25/11/2020)

Tranzactii parti afiliate - SDTN, SDTS si EFSA

VES SA (VESY) (25/11/2020)

Neintrunire cvorum AGA O & E 25.11.2020