Update articol:
FORUMUL ENERGIEI 2022

Călin METEȘ, Franklin Templeton: Considerăm că o listare duală a Hidroelectrica este necesară pentru a crește atât dimensiunea ofertei, cât și prețul care poate fi obținut

Listarea Hidroelectrica la bursă este un eveniment foarte important, atât din punct de vedere al pieței de capital, cât și din punct de vedere al sectorului energetic, pentru că, după toate calculele, va fi cea mai mare listare la bursă a unei companii românești și posibil cea mai mare listare la bursă a unei companii din Europa Centrală și de Est, a spus Călin METEȘ, Deputy CEO Investiții/Deputy Portfolio Manager, Franklin Templeton Investments România, la cea de-a patra ediție a Forumului Energiei organizat de Financial Intelligence pe 18 mai 2022.

El a amintit că, prin tot ceea ce a făcut în acești 12 ani de când a fost listat la Bursa de Valori București, Fondul Proprietatea nu a făcut altceva decât să sprijine dezvoltarea Bursei de Valori BucureștI: “Unele dintre cele mai mari companii prezente astăzi la Bursa de Valori București au fost companii care au fost în portofoliul Fondului Proprietatea. De asemenea, unele dintre cel mai multe tranzacții realizate de către Fondul Proprietatea la Bursa de Valori București au reprezentat o creștere a lichidității extraordinar de mare pentru bursă. Noi, Fondul Proprietatea, am introdus o serie de mecanisme de tranzacționare sau de realizare a unor tranzacții la Bursa de Valori București care înainte nu existau, cum ar fi ofertele publice accelerate, programele de răscumpărare, de asemenea, scheme de remunerare, oferind acțiuni sau planuri de acțiuni.”

Reprezentantul Fondului Proprietatea (care dorește să vândă un pachet de acțiuni Hidroelectrica, printr-o ofertă publică la bursă) apreciază că încă nu a venit momentul pentru decizie finală cu privire la locul în care compania trebuie să listeze: “În orice proces de listare, mai întâi trebuie selectate băncile de investiții care să se ocupe de această ofertă. Noi sperăm ca acest lucru să se realizeze în perioada următoare, în iunie sperăm să avem băncile de investiții care să pregătească această listare la bursă. Ele vor face recomandări cu privire la piața sau bursa unde Hidroelectrica trebuie să se listeze. Acela va fi momentul în care această decizie finală va trebui luată.

De ce este important acest lucru? Pentru că această decizie trebuie să vină în urma unor analize foarte concrete, în urma unor discuții pe care băncile de investiții trebuie să le aibă cu investitorii, cu cei care vor dori să investească. Pe baza acestui feedback care va veni putem să realizăm o maximizare a șanselor de reușită a acestei listări la Bursa de Valori. Din acest punct de vedere, considerăm că pentru noi nu este un subiect închis, dimpotrivă trebuie să așteptăm să vedem cu ce recomandare vor veni consultantul împreună cu băncile de investiții.

Din punctul nostru de vedere, pe baza datelor disponibile pe care le avem la acest moment și din perspectiva noastră proprie, considerăm că o listare duală este necesară pentru a crește atât dimensiunea ofertei, cât și prețul care poate fi obținut. Valoarea totală a acestor oferte (IPO) din ultimii 10 ani se ridică undeva la un miliard jumătate de dolari. Noi discutăm să listăm cel puțin 15% din Hidroelectrica, ceea ce înseamnă cel puțin două miliarde, deci, practic, ar fi o valoare mai mare decât tot ce s-a listat în ultimii 10 ani. De asemenea, singura companie care s-a listat doar la Bursa de Valori București și are o dimensiune mai semnificativă este Digi, cu o valoare undeva la 200 de milioane de dolari. Practic, noi vorbim de o valoare de 10 ori mai mică pentru o ofertă care s-a făcut doar la Bursa de Valori București. De asemenea, am făcut și niște calcule cu privire la ce ar însemna o listare doar la Bursa de Valori București în comparație cu o listare atât la Bursa de Valori București, cât și pe piața internațională. Putem observa că există o serie de elemente care indică faptul că o listare atât pe Bursa de Valori București, cât și pe piața internațională ar fi benefică pentru toată lumea, inclusiv pentru Bursa de Valori București. Lichiditatea este cu atât mai mare, cu cât dimensiunea ofertei este mai mare.”

Călin Meteș a menționat că, în cazul Hidroelectrica, dacă vorbim de o ofertă de două miliarde de dolari, pentru a se încheia cu succes, este nevoie de o cererea agregată a ordinelor de cel puțin două-trei ori mai mare, undeva la 6 miliarde de dolari.

După toate estimările, este clar că dimensiunea este extrem de mare, nu doar pentru pentru piața românească, este o tranzacție foarte mare în context european, a spus domnia sa: “Dacă ne uităm la tranzacțiile care au avut loc în ultimii cinci ani, de către companii din Europa Centrală și de Est, într-adevăr avem Allegro, care s-a listat doar la Varșovia, dar, oricum, după cum știți, piața de capital din Varșovia, în comparație cu piața de valori de la noi, este mult, mult mai mare, adică tranzacțiile zilnice acolo sunt la câteva sute de milioane de dolari pe zi. În rest, majoritatea companiilor care s-au listat din această regiune au ales să se listeze fie pe o piață străină, fie să se realizeze o ofertă duală și vorbim de tranzacții mult mai mici decat Hidroelectrica.

De ce spuneam că acest lucru ar fi benefic și pentru Bursa de Valori București? Dacă ne uităm la date, există dovezi clare că o listare la Londra sau o listare duală aduce beneficii pieței locale primare, în timp. Avantajul este că, inițial, dacă faci o listare duală poți să oferi o dimensiune mai mare, dar în timp, lichiditatea sau volumul care este vândut pe piața străină se mută pe piața principală, adică pe piața locală.

Deci de o listare duală beneficiază pe termen lung Bursa de Valori București. Pentru noi, este foarte important ca această listare să aibă loc și dimensiunea ofertei să fie cât mai mare, pentru că, în timp, toată lumea va beneficia de acest lucru – Statul român, prin faptul că va putea să își atingă obiectivul asumat în PNRR, de listare a 15% din acțiuni, Bursa de Valori București, pentru că va avea dimensiunea mai mare a ofertei pe piață, care în timp va duce la o lichiditate mai mare, acționarii pentru că vor avea o companie mai lichidă, volumele vor fi și mai mari, deci interesul va fi și mai mare pentru această companie, compania în sine, pentru că evaluarea sa va fi mai ridicată și, dacă la un moment va dori să facă o finanțare prin emisiune de bonduri, de exemplu, va fi deja o companie listată la bursă și costurile de finanțare vor fi mai reduse. Există o serie întreagă de elemente benefice.”

Călin Meteș a apreciat că decizia privind locul listării trebuie analizată în momentul în care va exista propunerea băncilor de investiții: “Aceste concluzii vor fi prezentate companiei, acționarului majoritar, acționarului minoritar. Va trebui să stăm cu toții la masă la discuții și să luăm cea mai bună decizie, astfel încât să fim siguri că această listare va fi un succes. Este prematur acum să spun ce va fi, pentru că prima dată va trebui să vedem care va fi această concluzie și care va fi și optica partenerilor noștri de discuție.”

Oficialul FP speră ca, în decursul lunii iulie, să existe deja o concluzie cu privire la acest aspect, astfel încât ținta pe care Fondul și-am asumat-o – aceea de a avea listată Hidroelectrica până la sfârșitul anului, să fie realizabilă.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (18/08/2022)

Convocare AGA O & E 22.09.2022(23.09.2022)

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (18/08/2022)

Convocare AGEA - 12 Oct 2022 - Actualizare act constitutiv

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (18/08/2022)

Hotarare AGA E din data de 18 august 2022

VES SA (VESY) (18/08/2022)

Inregistrarea noii structuri a Directoratului in Registrul Comertului

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (18/08/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014