Update articol:

Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index: Bitcoin consumă mai multă energie decât Elveția sau România

https://www.cbeci.org https://www.cbeci.org

Criptomoneda Bitcoin consumă mai multă energie decât întreaga națiune din Elveția, potrivit noilor estimări publicate de cercetători de la Universitatea din Cambridge.

Un instrument online, lansat săptămâna aceasta, numit Indexul de consum al energiei electrice Bitcoin sau CBECI (Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index), estimează cât de multă energie este necesară pentru a menține rețeaua Bitcoin în timp real.

În prezent, potrivit CBECI, rețeaua globală Bitcoin consumă mai mult de șapte gigawați de energie electrică. Pe parcursul unui an, consumul este egal cu aproximativ 64 TWh, fiind mai mult decât consumul de energie electrică al Elveţiei în 2016,  care utilizează în aceeași perioadă de timp 58 TWh pe an, sau României (circa 49,5 TWh pe an)dar mai puțin decât Columbia (68 TWh pe an).

Astfel, consumul de energie electrică al rețelei Bitcoin reprezintă aproximativ 0,25% din întregul consum anual de energie electrică din lume.

Cercetătorii spun că este vorba de o cantitate de energie electrică care ar putea alimenta toate fierbătoarele de ceai din  Regatul Unit timp de 11 ani/Uniunea Europeană timp de 1 an și jumătate. De asemenea, cantitatea de energie electrică folosită anual de rețeaua Bitcoin  ar putea satisface necesitățile energetice ale Universității din Cambridge timp de 365 ani. 

Aceste cifre sunt estimări, potrivit Centrului de Finanțe Alternative din Cambridge, care a lansat indexul.

Bitcoin necesită o cantitate uriașă de energie electrică, folosită de “minerii de bitcoin” din întreaga lume, necesare pentru menține activă rețeaua blockchain a monedei virtuale și validarea plăților. 

Alex de Vries, expert Bitcoin la PwC, a declarat pentru BBC News că rețeaua procesează mai puțin de 100 de milioane de tranzacții pe an, cifră “total nesemnificativă” comparativ cu cele 500 de miliarde de plăți procesate de industria financiară tradițională. De Vries estimează că Bitcoin utilizează mai multă energie pe tranzacție decât celelalte bănci din lume combinate.

BVBStiri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (18/06/2021)

Reziliere Contract CTE Iernut

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (18/06/2021)

Convocare AGEA pentru data de 11 august 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (18/06/2021)

Actualizarea politicii de remunerare a actionarilor

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (18/06/2021)

Alocare actiuni SOP2019 - persoane cu responsabilitati de conducere

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (18/06/2021)

Autorizare membru al Consiliului de Administratie