Update articol:

China dă afară mai mult de jumătate din minerii mondiali de bitcoin; o mulțime dintre aceștia ar putea fi îndreptați către Texas, datorită energiei ietftine

  • În luna mai, Beijingul a cerut o represiune severă împotriva mineritului și tranzacționării bitcoinului, declanșând ceea ce este numit în cercurile criptografice drept „marea migrație minieră”.

  • Texas este o destinație ideală pentru mineri, datorită abundenței sale de energie solară și eoliană, a pieței sale nereglementate și a poziției sale politice cripto-prietenoase.

 

China găzduiește de mult mai mult de jumătate din minerii mondiali de bitcoin, dar acum, Beijingul dorește să îi dea afară din ţară cât mai repede posibil, potrivit CNBC.

În luna mai, guvernul chinez a cerut o represiune severă împotriva mineritului și tranzacționării bitcoinului, declanșând ceea ce este numit în cercurile criptografice drept „marea migrație minieră”. Acest exod este în curs de desfășurare și următorul loc pentru minerii de bitcoin ar putea fi Texasul.

Minarea de bitcoin consumă foarte multă energie prin crearea de monede și păstrarea unui jurnal al tuturor tranzacțiilor de monede digitale existente.

În ciuda lipsei de rezerve care a provocat întreruperi de electricitate câteva zile iarna trecută, Texas are unele dintre cele mai mici prețuri la energie din lume, iar ponderea energiei din surse regenerabile crește, 20% provenind din vânt începând cu 2019. Texas are o dereglementare a pieţei de energie electrică care le permite clienților să aleagă între furnizorii de energie electrică și, ceea ce este crucial,  liderii săi politici sunt foarte prietenoşi cu criptomonedele – condiții de vis pentru un miner care caută surse de energie ieftine.

„Veți vedea o schimbare dramatică în următoarele câteva luni”, a spus Brandon Arvanaghi, fost inginer de securitate la Gemini. „Avem guvernatori precum Greg Abbott în Texas care promovează mineritul. Va deveni o adevărată industrie în Statele Unite, ceea ce va fi incredibil. ”

Dominația minieră a Chinei

Datele din 2021 pentru distribuția globală a energiei miniere nu sunt încă disponibile, dar estimările anterioare au arătat că 65% până la 75% din extracția mondială de bitcoin a avut loc în China – în principal în patru provincii chineze: Xinjiang, Mongolia Interioară, Sichuan și Yunnan. Energia hidro din Sichuan și Yunnan le-a făcut  Mecca energiei regenerabile, în timp ce Xinjiang și Mongolia Interioară găzduiesc multe dintre centralele de cărbune din China.

Eliminarea minerilor a început deja în Mongolia Interioară. După ce nu au reușit să îndeplinească obiectivele climatice ale Beijingului, liderii provinciei au decis să acorde minerilor bitcoin două luni pentru a pleca, învinuindu-i pe aceştia în mod explicit pentru ratările sale energetice.

Partenerul fondator al Castle Island Ventures, Nic Carter, spune că, deși nu este clar cum se va ocupa China în următoarea perioadă de acest proces, ne găsim în faţa unei proceduri în etape. „Se pare că vom trece de la declarația de politică la implementarea efectivă a deciziei chineze într-o ordine relativ scurtă”, a spus el.

Modul în care se măsoară acest exod este prin analizarea “hashratului” (n.r. rata hash), un termen industrial folosit pentru a descrie puterea de calcul a tuturor minerilor din rețeaua bitcoin.

„Având în vedere scăderea hashratului, se pare că instalațiile sunt oprite în toată țara”, a continuat Carter, care crede, de asemenea, că probabil 50% până la 60% din întregul hashrat al bitcoinului va părăsi China în cele din urmă.

Deși anunțul Chinei nu a fost consolidat în politici, acest lucru nu împiedică minerii precum Alejandro De La Torre să-și reducă pierderile și să-şi  facă exitul. “Nu vrem să ne confruntăm în fiecare an cu un fel de nouă interdicție care vine în China”, a spus De La Torre, vicepreședinte al bazinului minier Poolin, cu sediul în Hong Kong. „Așadar, încercăm să diversificăm hashratul nostru minier global și de aceea ne mutăm în Statele Unite și în Canada”.

Unde se duc

Deoarece minerii de bitcoin sunt într-o industrie cu marjă mică, unde singurul lor cost variabil este de obicei energia, aceștia sunt motivați să migreze către cele mai ieftine surse de energie din lume.

O destinație probabilă este vecinul Chinei, Kazahstan. Minele de cărbune din țară oferă o sursă de energie ieftină și abundentă. De asemenea, ajută Kazahstanul să aibă o atitudine mai laxă în ceea ce privește construcția, ceea ce este de bun augur pentru minerii care trebuie să construiască instalații fizice într-o perioadă scurtă de timp.

Didar Bekbauov conduce Xive, o companie care oferă servicii de găzduire pentru minerii internaționali. Xive vinde, de asemenea, echipamentele specializate necesare pentru minerit.

Bekbauov spune că a încetat să mai numere numărul de mineri chinezi care l-au sunat pentru a-l întreba despre opțiunile de relocare, variind de la operațiuni cu 15 platforme până la mii.

„Un miner ne-a spus că doar centralele guvernamentale de electricitate au restricționat exploatarea minieră, iar cele private vor continua să deservească minerii”, a declarat Bekbauov pentru CNBC. „Dar cea mai mare parte a energiei electrice este generată de centralele guvernamentale, astfel încât minerii vor trebui să se mute. Asta îi face nesiguri și disperați să găsească alte locații ”, a spus el.

Rămâne de văzut dacă Kazahstanul este o destinație sau pur și simplu o escală pe o migrație mai lungă spre Vest.

Brandon Arvanaghi este optimist cu privire la mutarea în America de Nord și crede că hashratul de acolo va crește în următoarele câteva luni. “Texasul are nu numai cea mai ieftină energie electrică din SUA, ci una dintre cele mai ieftine din lume”, a spus el. „De asemenea, este foarte ușor să înființezi acolo o companie minieră … dacă ai  30 de milioane de dolari, 40 de milioane de dolari, poţi fi un miner de prim rang în Statele Unite”.

Wyoming a avut, de asemenea, tendința de a fi pro-bitcoin și ar putea fi o altă destinație minieră, potrivit lui Arvanaghi.

Cu toate acestea, există câteva limitări majore pentru ca SUA să devină o destinație minieră globală. În primul rând, timpul de construire a infrastructurii fizice reale necesare găzduirii minerilor este probabil de șase până la nouă luni, a declarat Carter pentru CNBC. „Probabil că SUA nu pot fi la fel de agili ca alte țări în ceea ce privește onorarea acestor mineri fără stăpân”, a spus el.

Logistica mutării se poate dovedi, de asemenea, dificilă. Există o lipsă de containere de transport maritim, din cauza pandemiei.

Dar poate cea mai mare întrebare este fiabilitatea rețelei electrice din Texas. O furtună care a devastat zone mari ale statului în 2021 a reaprins o dezbatere cu privire la faptul că Texas ar trebui să-și protejeze iarna sistemele, un proiect potențial costisitor care ar putea creşte taxele pentru cei care doresc să intre în rețeaua electrică a statului.

Mai recent, ERCOT, organizația care operează rețeaua din Texas, le-a cerut consumatorilor să păstreze energia, pe fondul a ceea ce oficialii americani au numit un număr neobișnuit de „întreruperi forţate de electricitate” și un viitor val de căldură.

Răspunzând criticii lui Musk

CEO-ul Tesla, Elon Musk, a criticat mineria bitcoin, susținând că este rea pentru mediu. Nu este o critică nouă. De ani de zile, scepticii au acuzat cel mai popular simbol digital din lume pentru poluarea planetei, în timp ce susținătorii au apreciat virtuțile bitcoinului și rolul său în accelerarea creșterii energiei regenerabile.

Dacă toți minerii ajung să părăsească China, acest lucru  va însemna mai puțină exploatare alimentată cu combustibili fosili, dar va însemna, de asemenea, şi că ponderea rețelei în exploatarea cu energie regenerabilă va scădea. Acesta este motivul pentru care întrebarea unde ajung acești mineri migranți s-ar putea dovedi esențială pentru viitorul bitcoin. „Este cea mai mare poveste a anului pentru bitcoin”, a spus Carter.

De La Torre spune că minerii doresc să extindă operațiunile folosind energie verde, o tendință care există deja. El spune că hidrocentralele sunt în general mai ieftine decât combustibilii fosili în majoritatea părților lumii.

În fiecare an, banca de investiții Lazard publică o defalcare a costurilor cu energia în funcție de sursă. Raportul său din 2020 arată că multe dintre cele mai comune surse de energie regenerabilă sunt fie egale, fie mai puțin costisitoare decât sursele de energie convenționale, cum ar fi cărbunele și gazul. Și costul energiei regenerabile continuă să scadă.

Dar există limitări în ceea ce privește exploatarea minelor criptografice doar cu energie regenerabilă.

Deși energia solară și cea eoliană sunt acum cele mai puțin costisitoare surse de energie din lume, ambele surse de alimentare se confruntă cu limitări la scară, astfel încât există îngrijorare cu privire la viabilitatea minerilor care se orientează exclusiv către energia eoliană sau solară.

Următoarele șase luni

Deocamdată, nu există o capacitate minieră atât de mare la nivel mondial care să fie gata să absoarbă diaspora minerilor chinezi. În timp ce se luptă să găsească o nouă casă, am putut vedea cum rata hash devine offline – și ar putea rămâne offline.

În practică, asta ar însemna că toți minerii rămași sunt mai profitabili pentru o perioadă de timp.

A avea o mai mare dispersie geografică ar echilibra echilibrul global de putere energetică și ar reduce, de asemenea, capacitatea oricărei națiuni suverane de a coopta sau de a controla rețeaua. S-ar putea să vedem, de asemenea, zone speciale cripto-economice care apar în următoarele câteva luni.

 

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (17/04/2025)

Informatii ulterioare publicarii Convocatorului AGOA din 29/30 aprilie 2025

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (17/04/2025)

Masuri adoptate de Consiliul de Supraveghere

LION CAPITAL S.A. (LION) (17/04/2025)

Autorizare administratori societate

SIMTEL TEAM (SMTL) (17/04/2025)

Semnarea unui contract semnificativ in legatura cu proiectul Giurgiu