Update articol:

Cancelarul Olaf Scholz îi cere lui Gerhard Schroeder să demisioneze din funcţiile deţinute în companiile ruseşti

Cancelarul german Olaf Scholz l-a îndemnat joi pe fostul lider Gerhard Schroeder să demisioneze din funcţiile pe care le ocupă în cadrul unor mari companii ruseşti, după ce acesta din urmă a fost părăsit de o parte din anturajul său din cauza legăturilor strânse cu Vladimir Putin, transmite AFP.

“Nu cred că este corect ca Gerhard Schroeder să exercite aceste funcţii şi, de asemenea, cred că ar fi corect ca el să demisioneze”, a spus cancelarul german la postul public ZDF, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă dăunează Partidului Social Democrat (SPD), din care fac parte amândoi, Olaf Scholz a asigurat că “toată lumea ştie că nu suntem de acord” cu poziţiile lui Gerhard Schroeder referitor la Rusia.

“Nu ştiu (dacă dăunează SPD), sper că nu şi nici nu cred, dar sfatul meu pentru Gerhard Schroeder este să demisioneze din aceste poziţii”, a insistat cancelarul german.

Fostul cancelar social-democrat (1998-2005) a fost foarte criticat în ultimele săptămâni din cauza legăturilor sale cu preşedintele rus Vladimir Putin.

 

În vârstă de 77 de ani, Schroeder şi-a afişat de multă vreme apropierea faţă de liderul de la Kremlin. El este preşedintele consiliului de administraţie al Rosneft, principalul grup petrolier rus, şi al comitetului de acţionari al Nord Stream 2, controversata conductă de gaz ruso-germană.

În principiu, în luna iunie el ar urma să facă parte din consiliul de supraveghere al gigantului rus Gazprom.

În opinia cancelarului Olaf Scholz, angajamentele lui Gerhard Schroeder nu reprezintă o chestiune privată.”Nu există chestiuni private în cadrul unei funcţii publice”, a spus Scholz.

Co-liderul Partidului Social Democrat, Saskia Esken, l-a criticat pe Gerhard Schroeder la sfârşitul săptămânii trecută, acuzându-l pe acesta că “dăunează reputaţiei Germaniei şi social-democraţiei”.

Olaf Scholz s-a distanţat de Gerhard Schroeder în ultimele săptămâni şi a amintit că predecesorul Angelei Merkel “nu vorbeşte în numele guvernului”.

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (02/10/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 25.09.2023-29.09.2023

AAGES S.A. (AAG) (02/10/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 25-29 septembrie 2023

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF BET PATRIA-TRADEVILLE (TVBETETF) (02/10/2023)

Notificare cu privire la numarul de titluri de participare aflate in circulatie

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF ENERGIE PATRIA-TRADEVILLE (PTENGETF) (02/10/2023)

Notificare cu privire la numarul de titluri de participare aflate in circulatie

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (02/10/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGOA, convocata pentru data de 18/19.10.2023