* Liderul regional SPD, Manuela Schwesig, este acuzată că ar avea legături cu Gazprom, potrivit unor documente
Social-democrații la guvernare din Germania se confruntă cu noi presiuni asupra legăturilor lor cu Moscova, după acuzațiile că un lider regional a colaborat cu gigantul energetic Gazprom, susținut de Kremlin, pentru a submina sancțiunile SUA și a răspândi propaganda rusă, scrie Politico.
Acuzațiile se concentrează pe Manuela Schwesig, un membru înalt al partidului SPD al cancelarului Olaf Scholz și premierul landului Mecklenburg-Vorpommern, din nord-est. Landul a fost punctul final al gazoductului Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania, susținut de Berlin, dar anulat înainte de a intra în funcțiune, deoarece Rusia se pregătea să invadeze Ucraina.
Criticii au descris-o drept „marioneta lui Putin”, potrivit The Times.
“Căldura politică” asupra lui Schwesig a crescut în momentul în care documentele obţinute de ziarul Welt au arătat că guvernul ei a cooperat strâns cu compania Nord Stream 2 AG, o subsidiară a Gazprom, încercând să finalizeze proiectul în faţa sancţiunilor americane. Documentele au arătat că o fundație susținută de companie și de guvernul regional, menită să susțină cauzele de mediu, a fost un vehicul conceput în secret să facă lobby pentru gazoductul susținut de Rusia, să contracareze criticile și să eludeze sancțiunile SUA.
Sute de e-mailuri și documente publicate în temeiul Legii Informației de Mediu arată că liderul landului a colaborat foarte strâns cu Nord Stream 2 AG, compania din spatele proiectului, încât au fost sugerate revizuiri ale declarațiilor sale publice.
Documentele sugerează că Schwesig a fost implicată în deciziile de angajare pentru Nord Stream 2 AG, care este deținută de Gazprom și condusă de Matthias Warnig, 66 de ani, un fost membru al Stasi care s-a împrietenit și a lucrat cu Vladimir Putin în anii 1980, când era ofițer KGB staționat în Dresda, mai scrie Times.
Documentele publicate au mai sugerat că managerul de comunicații al Nord Stream 2 o instruia pe Schwesig, spunându-i: „Ar trebui să încercăm să poziționăm fundația. . . ca un „răspuns inteligent” la comportamentul dur al SUA”.
Schwesig a ținut un discurs în parlamentul landului în care a respins criticile la adresa proiectului ca o încercare de a presa Germania să cumpere „gaz de şist din SUA”.
Managerul de comunicații Nord Stream 2 a cerut ca „un angajat al agenției noastre” să asculte conversațiile off-the-record cu jurnaliştii. Nicio obiecție nu este menționată în documente, deși reprezentantul lui Schwesig neagă că cineva a ascultat discuții sensibile.
Conform Politico, dezvăluirile sunt cea mai recentă lovitură adusă reputației partidului de guvernare de centru-stânga, care a fost deja criticat pentru că menține legături strânse cu interesele energetice ale Rusiei în ultimii ani, chiar și după ce guvernul președintelui Vladimir Putin a demarat un război în estul Ucrainei și a anexat Crimeea în 2014.
Politica de a se baza pe gaz ieftin din Rusia a fost promovată și de cancelarul conservator Angela Merkel. Nord Stream 2 a primit undă verde în 2015 de la un guvern de „mare coaliție” format din creștin-democrați (CDU) și SPD.
Dar această politică a fost strâns asociată cu SPD – nu în ultimul rând pentru că fostul cancelar al SPD, Gerhard Schröder, a devenit un lobbyist de top pentru companiile energetice rusești și a ocupat funcții de conducere în rândurile acestora, inclusiv ca președinte al comitetului de acționari al Nord Stream 2. Guvernul ucrainean l-a nominalizat, de asemenea, pe președintele german Frank-Walter Steinmeier, un fidel SPD și fost ministru de externe, pentru rolul său în strângerea legăturilor energetice cu Moscova.
Schwesig, considerată mult timp o stea în ascensiune în partidul său, a fost un alt mare susținător al Nord Stream 2. Ea și-a cerut scuze la începutul acestei luni pentru acea poziție, spunând că „a persista cu Nord Stream a fost o greșeală”, dar asta nu i-a mulțumit pe critici, mai ales că au apărut noi detalii despre amploarea cooperării guvernului ei cu compania.
Parlamentarii opoziției din capitala statului, Schwerin, au cerut o comisie de anchetă care să examineze chestiunea, iar alţi politicieni s-au alăturat corului criticilor din ultimele zile.
Documentele obținute de ziarul Welt arătau că înalți oficiali din guvernul lui Schwesig au primit instrucțiuni de la Nord Stream 2 AG cu privire la modificările la proiectele de texte și la punctele de discuție din mass-media. Ele arată, de asemenea, că firma a sugerat „trucuri” pentru a evita sancțiunile SUA, cum ar fi folosirea fundației de mediu pentru a angaja oameni care ar lucra de fapt la finalizarea conductei.
La începutul acestui an, mass-media germană T-Online a raportat că Schwesig a avut cel puțin două întâlniri cu Schröder în ultimii ani pentru care nu există înregistrări oficiale.
Deputatul Verzilor Anton Hofreiter, președintele comisiei pentru afaceri europene a Bundestag-ului, a criticat-o aspru și el pe Schwesig, dar a cerut o investigație mai amplă asupra deciziilor politice din jurul conductei.
„Faptul că construirea Nord Stream 2 a fost decisă la doar un an de la anexarea Crimeei este un scandal”, a declarat Hofreiter pentru POLITICO.
„Politica marii coaliții cu privire la Rusia a fost greșită și trebuie abordată”, a continuat Hofreiter. „Aceasta include, de asemenea, legăturile dintre guvernul statului Schwerin sub conducerea Manuelei Schwesig și compania de stat rusă Gazprom. Acest lucru necesită acum o comisie de anchetă [la nivel de stat]”.
Norbert Röttgen, un proeminent parlamentar al CDU din Bundestag, a sugerat luni chiar că Schwesig ar trebui să demisioneze: „Dacă faptele descrise recent în mass-media sunt adevărate, atunci doamna Schwesig nu poate rămâne în funcție; acest lucru este complet exclus”, a spus el grupului de presă Redaktionsnetzwerk Deutschland.
Biroul lui Schwesig nu a răspuns la o solicitare de comentarii.