Update articol:

Casa Albă, în dezacord cu autorităţile din Texas: Furtunile de zăpadă din SUA – provocate, probabil, de schimbările climatice, nu tranziţia către sursele de “energie verde”

Furtuna severă de iarnă care a cuprins Texasul și statele din apropiere reprezintă tipul de eveniment meteorologic extrem pe care îl declanșează schimbările climatice, a anunţat aseară casa Albă, respingând afirmațiile oficialilor din Texas conform cărora „energia verde” a provocat întreruperi de energie, potrivit Reuters.

Astfel, criza din cel mai mare stat producător de petrol și gaze din SUA a pus Casa Albă, condusă de președintele democrat Joe Biden în contradicție cu guvernatorul republican din Texas, Greg Abbott, care inițial nu a recunoscut victoria alegerilor lui Biden în 2020. Abbott ordonase oficialilor statului în ianuarie să lupte împotriva presiunii lui Biden de a combate schimbările climatice, întrerupând noi contracte de concesiune pentru petrol și gaze și reducând subvențiile pentru combustibilii fosili.

Biden a vorbit aseară cu Abbott, promițând că guvernul federal va continua să colaboreze cu autoritățile de stat și locale pentru a satisface nevoile critice ale celor afectați, a declarat Casa Albă într-un comunicat. Biden a mai spus că va instrui agenții federale suplimentare ca să analizeze măsurile imediate care ar putea fi luate pentru a ajuta texanii.

Consilierul pentru securitate internă de la Casa Albă, Liz Sherwood-Randall, a declarat reporterilor că peste 1 milion de persoane încă se confruntă cu întreruperi de curent ca urmare a furtunii și a dat vina pe schimbările climatice, pe care unii oficiali republicani din statele afectate au negat-o sau au minimizat-o.

„Evenimentele meteorologice extreme pe care le trăim săptămâna aceasta … ne demonstrează din nou că schimbările climatice sunt reale, se întâmplă acum și nu suntem pregătiți în mod adecvat pentru aceasta”, a declarat ea pentru un briefing telefonic de la Casa Albă.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că Biden a vorbit și în urmă cu două zile cu Abbott, care iniţial a dat vina pentru această situaţie pe eforturile democraţilor pentru tranziția către surse de energie verde și îndepărtarea de combustibilii fosili.

Ea a menționat că agenția din Texas care operează rețeaua electrică a statului a spus că eșecurile energiei solare și eoliene sunt „factorul cel mai puțin semnificativ din această  întrerupere”.

Rapoartele care sugerează contrariul sunt inexacte, a spus Psaki, adăugând că este esențial să se evalueze cum să se protejeze mai bine infrastructura națională a SUA și să se asigure rezistența acesteia în viitor.

Consiliul Electric pentru Siguranţă din Texas (ERCOT), o instituţie responsabilă cu 90% din energia electrică a statului, a declarat joi că a făcut „progrese semnificative” în restabilirea energiei electrice, dar nu a furnizat cifre detaliate.

Aproximativ 325.000 de gospodării din Texas erau încă fără energie electrică, în scădere față de aproximativ 2,7 milioane miercuri, potrivit poweroutage.com, un site web care urmărește întreruperile.

Punctele slabe ale infrastructurii

Locuitorii furioși au dat vina pentru această situaţie pe ERCOT, despre care criticii spun că nu a luat în seamă avertismentele după o criză similară din 2011 pentru a se asigura că infrastructura energetică a Texasului, care se bazează în principal pe gaze naturale, este capabilă să facă faţă vremii reci.

Două treimi din puterea electrică pierdută în timpul frigului s-a datorat lipsei de aprovizionare cu gaze naturale, iar o treime a provenit din oprirea turbinelor eoliene, a declarat Jim Blackburn, avocat de mediu și profesor la Universitatea Rice.

Sherwood-Randall a declarat că furtuna, care a lăsat milioane de oameni la temperaturi de îngheț fără căldură și o presiune adecvată a apei, a expus punctele slabe ale infrastructurii americane care trebuiau soluționate.

„Rețelele electrice din toată țara noastră, în special în Texas, sunt supraîncărcate de cerințele care le sunt puse în aceste condiții, iar infrastructura nu este construită pentru a rezista acestor condiții extreme”, a spus ea.

Biden va conduce un efort pentru ”a întări infrastructura noastră critică, pentru a fi pregătită să reziste unui între spectru de probleme cu care ne-am putea confrunta”, a adăutat aceasta.

Psaki a spus că administrația lucrează la realizarea unui plan de modernizare a infrastructurii de dimensiuni mari care va fi introdus odată ce Congresul va aproba un pachet de ajutor pentru coronavirus de 1,9 trilioane de dolari.

 

 

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (17/09/2021)

Functionarea Unitatii 1 la putere redusa

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 20 si 21 Septembrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Suspendare tranzactionare - 16:36 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera