Update articol:

CDR: Intrarea României în categoria pieţelor emergente va duce la îmbunătăţirea accesului la finanţare pentru companiile listate

Promovarea pieţei de capital din România în categoria pieţelor emergente, atât de FTSE Russell, cât mai ales de MSCI, va determina creşterea fluxurilor investiţionale către piaţa autohtonă de capital şi îmbunătăţirea accesului la finanţare pentru companiile listate, susţine Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR), potrivit Agerpres.

“Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) salută publicarea de către FTSE a anunţului oficial cu privire la promovarea pieţei de capital din România la statutul de piaţă emergentă. Acceptarea României în această categorie confirmă capacitatea tuturor participanţilor la piaţă de a-şi concentra eforturile şi acţiunile spre identificarea şi urmărirea în mod consecvent a unui scop comun. Atingerea acestui obiectiv mult aşteptat este rezultatul efortului conjugat al instituţiilor publice cu atribuţii în domeniul pieţei financiare, precum şi al reprezentanţilor mediului privat, în directă colaborare cu Bursa de Valori Bucureşti şi cu implicarea activă şi constantă a organizaţiilor membre ale Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, încă de la lansarea proiectului ‘8 bariere'”, afirmă CDR, într-un comunicat remis vineri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, obţinerea statutului de piaţă emergentă este un obiectiv asumat de Coaliţia pentru Dezvoltarea României şi menţionat în acordul de cooperare semnat cu Guvernul României, în urmă cu patru ani, pornind de la recunoaşterea nevoii de dezvoltare a pieţei de capital locale şi de transformare a acesteia într-un real instrument de finanţare a economiei, funcţional şi eficient pentru mediul de afaceri, cu potenţial de a contribui la creşterea sustenabilă a economiei româneşti.

“Promovarea în categoria pieţelor emergente atât de către FTSE Russell, cât mai ales de MSCI va determina creşterea fluxurilor investiţionale către piaţă românească de capital şi îmbunătăţirea accesului la finanţare pentru companiile listate. CDR este încrezătoare că Guvernul României şi celelalte instituţii publice implicate vor valorifica succesele obţinute până în prezent şi vor prioritiza demersurile necesare îndeplinirii criteriilor impuse de MSCI, cu deosebire creşterea semnificativă a nivelului de lichiditate a pieţei, prin listarea unor companii de stat de dimensiune relevantă, precum Hidroelectrica, şi prin continuarea creării cadrului legislativ pentru eliminarea celor ‘8 bariere în dezvoltarea pieţei de capital’, de exemplu, cu Legea fondurilor de investiţii alternative (FIA)”, a subliniat CDR.

De asemenea, CDR îşi manifestă speranţa că, în spiritul efortului colectiv întreprins până în prezent împreună cu autorităţile române pentru dezvoltarea pieţei de capital, angajamentul comun pentru obţinerea statutului de piaţă emergentă şi din partea MSCI va fi menţinut. MSCI provine de la Morgan Stanley Capital International, iar MSCI Index reprezintă performanţele acţiunilor companiilor mari şi mijlocii, pe termen mediu, în 23 de pieţe dezvoltate.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României este o iniţiativă privată, apolitică, construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi. Membrii Coaliţiei contribuie voluntar cu resursele şi expertiza necesară formulării unor opinii comune cu privire la politici publice cu impact asupra mediului de afaceri. Scopul Coaliţiei este de a oferi o bază coerentă pentru consultare cu Guvernul şi alte instituţii publice pe teme care au impact asupra climatului economic şi de afaceri din România. 

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (17/09/2021)

Functionarea Unitatii 1 la putere redusa

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 20 si 21 Septembrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Suspendare tranzactionare - 16:36 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera