Update articol:

Ce se va întâmpla cu Credit Suisse? Consiliul Federal s-a întrunit din nou la Bernerhof

Credit Suisse a fost supusă unei presiuni mari în ultimele zile.

Consiliul Federal al Elveţiei s-a reunit în această dimineață la Bernerhof pentru a discuta cum să procedeze în criza Credit Suisse.

Consilierul federal Viola Amherd, şef al Departamentului Federal pentru Apărare, Protecţie Civilă şi Sport, a sosit la 7.30 am.  La scurt timp după aceea, consilierul federal Albert Rösti (SVP) și președintele federal Alain Berset (SP) au venit la întâlnire cu limuzinele. Cu o ușoară întârziere, Elisabeth Baume-Schneider (SP) a sosit și ea la 8.35 a.m., pe jos.

Detaliile oficiale ale ședinței de astăzi nu sunt cunoscute şi nu este clar dacă alți participanți se vor alătura acestei reuniuni istorice.

Sediul Departamentului Federal de Finanțe FDF este în Bernerhof. Fostul hotel nobil este acum o administrație modernă și o clădire reprezentativă a orașului federal.

  • Mii de locuri de muncă în pericol

Dacă UBS ar prelua Credit Suisse, mii de locuri de muncă ar fi în pericol. Agenția de presă Reuters vorbește despre 10.000 de locuri de muncă care ar putea fi eliminate.

Reto Lipp, editorul de afaceri SRF, vede și acest pericol: „Ambele bănci au peste 300 de sucursale, care vor fi mult prea multe. Există oricum dublări în IT, resurse umane și management. Aceasta este cu adevărat o situație dificilă și vor fi multe probleme pentru angajați”.

Asociația Elvețiană a Angajaților Băncilor (ASEB) este îngrijorată de negocierile care au loc, vorbind despre o situație dramatică pentru angajații Credit Suisse. Instituţia  solicită crearea unui grup de lucru cu partenerii sociali pentru a încerca să limiteze problemele, potrivit informațiilor de la NZZ am Sonntag.

Credit Suisse are 50.480 de angajați cu normă întreagă, inclusiv aproximativ 17.000 în Elveția. Instituția bancară a anunțat un plan de restructurare în toamna trecută. Obiectivul este de a ajunge la 43.000 de angajați. Evenimentele recente ar trebui să înrăutățească situația. „Mulţi se tem că acum sunt în joc mult mai multe locuri de muncă față de ceea ce a fost comunicat în toamna trecută. Situația este dramatică”, a declarat președintele ASEB, Michael von Felten.

Se spune că UBS cere garanții guvernamentale de aproximativ 6 miliarde de dolari, a declarat un insider agenției de presă Reuters. Aceasta corespunde cu aproximativ 5,5 miliarde de franci elvețieni.

Negocierile cu privire la cuantumul garanțiilor de stat sunt încă în desfășurare, iar cifra se mai poate schimba. Banii sunt meniți să acopere eventualele costuri legale și decontarea unor părți din Credit Suisse. Credit Suisse, UBS și Consiliul Federal au refuzat să comenteze.

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (27/03/2023)

Notificare rascumparare actiuni proprii 20 - 24 martie 2023

MedLife S.A. (M) (27/03/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20 - 24 martie 2023

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (27/03/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20.03.-24.03.2023