Update articol:

Ce trebuie să știi dacă investești pentru prima dată la bursă în IPO Hidroelectrica

parteneriat bvb anis

* Prețul după listare poate fi foarte volatil și acțiunile pot avea o lichiditate limitată

* AGA Societății ar putea decide să nu distribuie dividende în viitor

Oferta de vânzare de acțiuni Hidroelectrica, inițiată de Fondul Proprietatea, a suscitat un interes deosebit din partea investitorilor mici și mari, dar și a cetățenilor obișnuiți care nu au mai investit niciodată până acum pe piața de capital. Brokerii au raportat un aflux fără precedent de cereri de deschideri de conturi noi din partea celor care doresc să devină proprietari pe o bucățică din “perla energiei” românești.

Compania este foarte atractivă din perspectiva profiturilor și a dividendelor raportate și promise.

Însă, cei care investesc pentru prima data trebuie să aibă câteva informații, pentru a fi pregătiți pentru scenariile viitoare posibile și pentru a nu fi dezamăgiți.

Prospectul ofertei este documentul care conține absolut toate informațiile despre companie și despre structura ofertei, precum și riscurile posibile legate de evoluția companiei și a acțiunilor la bursă.

CITESTE Prospect_Hidroelectrica (Riscuri referitoare la activitatea Grupului și industria în care acesta activează, de la pagina 9, si FACTORI DE RISC, de la pagina 22)

Pe scurt, după listare, prețul acțiunilor poate să și scadă, investiția nu este garantată. De asemenea, nivelul dividendelor se decide, anual, în Adunarea Generală a Acționarilor și nu este garantat.

Noii investitori care nu au mai participat la oferte trebuie să știe că, în cazul în care subscrierile vor depăși numărul de acțiuni oferite, li se va aloca un număr mai mic de acțiuni decât cel dorit, proporțional.

Oferta de vânzare de acțiuni Hidroelectrica a început vineri, după ce Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, în ședința din data de 22.06.2023, prospectul aferent ofertei publice de vânzare pentru un număr de până la 78.007.110 acțiuni reprezentând 17,34% din numărul total al acțiunilor emise de Hidroelectrica – societatea emitentă.

Intervalul orientativ al Prețului de Ofertă a fost stabilit între 94 RON și 112 RON pe Acțiune Oferită (“Intervalul Prețului de Ofertă”), ceea ce corespunde unei capitalizări de piață de la 42,3 miliarde de RON până la 50,4 miliarde de RON (de la 8,5 miliarde de EUR până la 10,2 miliarde de EUR).

  • Volatilitatea prețurilor Acțiunilor și lichiditatea pot afecta performanța investițiilor în Grup

Conform prospectului, prețul per acțiune al companiilor listate poate fi foarte volatil și acțiunile acestora pot avea o lichiditate limitată. Este posibil să nu se dezvolte o piață de tranzacționare activă pentru Acțiuni și este posibil ca prețul de tranzacționare a Acțiunilor să fluctueze semnificativ.

Este posibil ca investitorii să nu își poată recupera investiția inițială. În afara faptului că poate fi afectat de rezultatele operaționale efective sau previzionate ale Grupului, prețul de piață al Acțiunilor poate fluctua semnificativ ca urmare a unor factori independenți de voința Grupului, inclusiv, printre altele: (i) rezultatele operațiunilor și rezultatele financiare ale acestuia sau cele ale altor companii din cadrul sectoarelor în care acesta operează; (ii) modificări ale recomandărilor analiștilor în valori mobiliare sau estimări ale câștigurilor sau performanței financiare a Grupului sau a sectorului sau neîndeplinirea așteptărilor analiștilor de valori mobiliare; (iii) fluctuații ale prețurilor și volumelor de pe piață și volatilitate generală a pieței; (iv) anunțuri făcute de către Grup sau clienții, furnizorii sau concurenții acestuia; (v) modificări ale legilor, normelor și regulamentelor aplicabile Grupului, operațiunilor acestuia și operațiunilor în care Grupul are interese și implicarea în litigii; și (vi) condițiile economice și politice generale din România și la nivel global. Condițiile pieței de capital sunt, de asemenea, afectate de mulți factori, precum perspectivele generale economice, politice sau legislative, evoluțiile sau perspectivele ratelor dobânzii și ale ratelor inflației, fluctuațiile cursului de schimb, prețurile mărfurilor, modificările atitudinii investitorilor față de anumite sectoare ale pieței și cererea și oferta de capital.

Tranzacționarea Acțiunilor de către alți investitori, precum cumpărări sau vânzări mari de Acțiuni, poate afecta, de asemenea, prețul Acțiunilor.

În consecință, este posibil ca prețul de piață al Acțiunilor să nu reflecte valoarea de bază a investițiilor Grupului și prețul la care investitorii pot dispune de Acțiunile lor în orice moment poate fi influențat de mai mulți factori, dintre care doar unii pot avea legătură cu Grupul, în timp ce alții ar putea fi independenți de controlul Grupului. Investitorii nu trebuie să se aștepte că vor putea neapărat să obțină profit din investiția în Acțiuni, într-o perioadă de timp pe care o consideră rezonabilă. Rezultatele și perspectivele Grupului pot fi din când în când sub nivelul așteptărilor analiștilor pieței și investitorilor, ceea ce ar putea avea un efect negativ asupra prețului de tranzacționare a Acțiunilor.

  • Vânzările viitoare sau posibilitatea reală sau percepută a vânzărilor unui număr semnificativ de Acțiuni pe piețele publice ar putea afecta prețul predominant de tranzacționare al Acțiunilor

Ulterior Ofertei, Statul Român va continua să dețină 80,06% din capitalul social emis al Societății. După expirarea perioadei incidente de restricționare a înstrăinării sau anterior, în cazul unei renunțări din partea Managerilor la prevederile privind restricționarea înstrăinării, Statul Român poate vinde Acțiunile pe piața publică sau privată și Societatea poate efectua o ofertă publică sau privată de Acțiuni. De asemenea, după expirarea perioadei incidente de restricționare a înstrăinării aplicabile acestuia sau anterior, în cazul unei renunțări din partea Managerilor la prevederile privind restricționarea înstrăinării, Acționarul Vânzător poate vinde printr-o ofertă publică sau plasament privat Acțiunile rămase în portofoliul acestuia după Ofertă.

Societatea nu poate anticipa efectul, dacă există, pe care vânzările viitoare de Acțiuni sau disponibilitatea Acțiunilor pentru vânzare viitoare îl va avea asupra prețului de piață al Acțiunilor, însă disponibilitatea Acțiunilor care sunt eligibile pentru vânzare publică ar putea afecta prețul de tranzacționare al Acțiunilor. În cazul în care statul român sau Acționarul Vânzător ar vinde sau dacă Societatea ar emite și vinde un număr semnificativ de Acțiuni pe piața publică, prețul de piață al Acțiunilor ar putea fi afectat negativ. Vânzările de către un acționar al Societății ar putea, de asemenea, face mai dificilă vânzarea Acțiunilor de către Societate în viitor la un moment și la un preț pe care aceasta le consideră oportune. Vânzarea unui număr semnificativ de Acțiuni pe piața publică sau percepția că aceste vânzări pot avea loc ar putea afecta semnificativ prețul de piață al Acțiunilor.

  • Este posibil ca Societatea să întâmpine dificultăți în respectarea cerințelor de informare permanentă care le revin societăților listate sau ar putea să suporte costuri suplimentare

Ca urmare a Admiterii la tranzacționare a Acțiunilor la Bursa de Valori București, Societatea are obligația de a menține controale interne eficiente și de a respecta obligații financiare și alte obligații de raportare suplimentare, precum elaborarea de situații financiare și alte rapoarte în temeiul normelor Bursei de Valori București („BVB”) și, respectiv, ale ASF privind obligațiile permanente. Capacitatea Societății de a raporta la timp necesită ca aceasta să aibă implementate controale și proceduri de raportare internă eficiente. Conducerea Societății nu are niciun fel de experiență în conducerea și operarea unei societăți listate care trebuie să respecte obligații permanente de raportare și de informare. Orice nerespectare sau respectare necorespunzătoare a obligațiilor permanente de raportare și de informare ar putea determina aplicarea de amenzi sau alte sancțiuni de reglementare împotriva Societății, ceea ce ar putea afecta semnificativ activitatea, rezultatele operațiunilor și situația financiară ale Grupului. Societatea poate suporta, de asemenea, costuri semnificative pentru a asigura respectarea dispozițiilor privind guvernanța corporativă, obligațiile de transparență și cerințele contabile din România. În plus, este posibil ca Societatea să nu poată îndeplini la timp sau să nu poată îndeplini în totalitate cerințele de depunere și de raportare impuse de către ASF și de către BVB, ceea ce ar putea declanșa o scădere a prețului de tranzacționare al Acțiunilor.

  • Acțiunile pot fi suspendate sau retrase de la tranzacționare pe Bursa de Valori București

ASF dispune de autoritatea de a suspenda de la tranzacționare sau, în cazul în care Acțiunile fac obiectul unei intenții de tranzacționare, de a solicita pieței reglementate să le suspende de la tranzacționare dacă situația emitentului respectiv este de asemenea natură încât continuarea tranzacționării ar afecta interesele investitorilor. ASF dispune de autoritatea de a solicita BVB să suspende tranzacționarea valorilor mobiliare ale unui emitent, pe baza măsurilor luate împotriva manipulării pieței și a tranzacțiilor efectuate pe baza informațiilor privilegiate. BVB trebuie să suspende tranzacționarea valorilor mobiliare care nu îndeplinesc cerințele pieței reglementate, cu excepția cazului în care aceste acțiuni ar putea impacta negativ și semnificativ interesele investitorilor sau funcționarea corespunzătoare a pieței. Operatorul unei piețe reglementate are, de asemenea, dreptul de a suspenda acțiuni de la tranzacționare în alte circumstanțe, în conformitate cu regulamentele sale. Orice suspendare ar putea afecta condițiile de tranzacționare a Acțiunilor. De asemenea, în cazul în care Societatea nu îndeplinește anumite cerințe sau obligații potrivit legilor și reglementărilor aplicabile companiilor ale căror acțiuni sunt listate la BVB sau dacă sunt puse în pericol tranzacționarea obișnuită la bursă, siguranța tranzacționării pe aceasta sau interesele investitorilor, atunci, sub rezerva îndeplinirii anumitor condiții, Acțiunile pot fi retrase de la tranzacționare la BVB. Nu poate exista nicio garanție că asemenea evenimente nu vor avea loc în legătură cu Acțiunile. În cazul în care se materializează, toate aceste riscuri ar avea un efect negativ semnificativ asupra prețului Acțiunilor și asupra capacității investitorilor de a-și vinde Acțiunile la BVB.

  • AGA Societății ar putea decide să nu distribuie dividende în viitor

Distribuția dividendelor, dacă este cazul, de către Societate către acționarii săi va depinde (în plus față de cerințele legislative aplicabile), printre alte lucruri, de profiturile viitoare ale Societății, de situația financiară și de cerințele de capital, de caracterul suficient al rezervelor distribuibile ale Societății, de alte restricții legale și contractuale, condiții de credit, condiții economice generale și alți factori pe care administratorii și/ sau acționarii le consideră importante în momentul respectiv. Acționarii Societății pot decide să nu distribuie dividende în viitor, cu excepția procentajului de plată a dividendelor conform legii (pentru detalii suplimentare, a se vedea „Politica privind dividendele”), iar acționarii străini pot fi afectați de restricții sau întârzieri în repatrierea câștigurilor lor din distribuțiile efectuate în contul Acțiunilor.

  • Majorările de capital social ca urmare a aporturilor de terenuri deținute de statul român pot avea drept consecință diluarea participațiilor

Conform legislației din România, capitalul social al Societății este automat majorat de drept cu valoarea terenurilor pentru care Societatea obține titluri de proprietate ulterior Ofertei sau pentru care a obținut titluri de proprietate înainte de Ofertă, dar în contul cărora încă nu și-a majorat capitalul social. Societatea beneficiază de 752 de certificate de proprietate corespunzând unei suprafețe totale de 2.520 de hectare, reprezentând aproximativ 96,1% din totalul terenurilor ocupate de obiectivele energetice. Printre acestea se numără 14 certificate de proprietate corespunzând unei suprafețe totale de 16,96 hectare, emise la data de 9 mai 2023, în contul cărora trebuie să aibă loc în viitor o majorare a capitalului social. 48 Astfel de majorări de capital vor fi considerate drept contribuții în natură ale Statului Român, iar acțiunile nou emise ale Societății vor fi alocate Statului Român, reprezentat de Ministerul Energiei. Restul acționarilor Hidroelectrica vor avea un drept preferențial de a achiziționa un număr de acțiuni care le-ar permite să își mențină cota de participare inițială. Cu toate acestea, dacă respectivii acționari nu își exercită dreptul de preferință, participațiile acestora vor fi diluate, ceea ce ar putea avea drept rezultat o diminuare a valorii investiției inițiale.

  •  Deținătorii de Acțiuni pot fi afectați de riscul de schimb valutar

Prețul Acțiunilor pe piața BVB și orice posibil dividend pe care Societatea este posibil să îl distribuie sunt exprimate în RON. Investițiile efectuate de investitori care utilizează ca monedă de referință o valută diferită de RON sunt expuși la riscul de schimb valutar. Orice depreciere a RON în raport cu respectivele valute va reduce valoarea investițiilor în Acțiuni sau a oricărui posibil dividend distribuit de Societate.

IPO Hidroelectrica – Bogdan Badea, Președintele Directoratului Hidroelectrica și Johan Meyer, Directorul General al Franklin Templeton Romania susțin o conferință de presă – LIVE VIDEO

ASF a aprobat prospectul IPO-ului Hidroelectrica; Intervalul de preț între 94 RON și 112 RON pe acțiune – VEZI PROSPECTUL

Bogdan Badea, Hidroelectrica: Am voie să particip la IPO; Voi decide în următoarele zile dacă subscriu

 

Nicu Marcu, ASF: Listarea Hidroelectrica la Bursa de la București este cea mai mare din istoria pieței noastre de capital și chiar din regiune și va deveni un punct de referință pentru bursa românească

 

IPO – Hidroelectrica intenționează să distribuie, cu titlu de dividende ordinare, minimum 90% din profitul net anual – prospect

Cum subscriu la oferta Hidroelectrica (informații pentru micii investitori)

Badea (Hidroelectrica): Tranşa de retail este una extrem de generoasă, 15% din oferta Fondului Proprietatea

 

BRK: Clienții cu portofolii mari au ordine de peste 100.000 euro în IPO Hidroelectrica; ordinul median – în jurul a 10.000 euro; 40% din tranșa de retail, acoperită deja

 

Hidroelectrica – cel mai mare IPO din Europa de până acum, în 2023 (analiză Goldring)

 

BVB | Știri BVB

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (06/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (06/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (06/12/2024)

Informare privind autorizatia de antrepozit fiscal

EUR/RON Turbo Long 10/4.45/4.55 (EBEUROTL3) (06/12/2024)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 09 si 10 Decembrie 2024