Update articol:

„Cea mai mare problemă din lume” – Kissinger avertizează asupra pericolelor „colosale” în creșterea tensiunilor SUA-China

Fostul consilier american pentru securitate națională Henry Kissinger a avertizat că tensiunile dintre Washington și Beijing reprezintă „cea mai mare problemă” pentru lume, iar eșecul îmbunătățirii acestora riscă un „război rece” între cele două mari economii ale lumii.

„Este cea mai mare problemă pentru America; este cea mai mare problemă pentru lume. Pentru că, dacă nu putem rezolva acest lucru, atunci riscul este ca în întreaga lume să se dezvolte un fel de război rece între China și Statele Unite ”, a declarat Kissinger la Forumul Sedona al Institutului McCain pentru probleme globale.

Diplomatul veteran în vârstă de 97 de ani a avertizat destul de ameninţător că, deși armele nucleare erau deja suficient de mari pentru a deteriora întregul glob în timpul Războiului Rece, progresele în tehnologia nucleară și inteligența artificială – unde China și Statele Unite sunt ambii lideri – au înmulțit amenințarea.

“Pentru prima dată în istoria omenirii, lumea are capacitatea de distrugere  într-o perioadă de timp finită”, a spus Kissinger.

„Am dezvoltat tehnologia unei puteri care depășește ceea ce nu și-a imaginat nimeni chiar acum 70 de ani.”

Kissinger avertizează Washington să accepte un nou sistem global, altfel se va confrunta cu o situație geopolitică similară celei dinaintea Primului Război Mondial

 

“Și acum, la problema nucleară se adaugă problema high tech, care în domeniul inteligenței artificiale, în esența sa, se bazează pe faptul că omul devine partener al mașinilor și că mașinile își pot dezvolta propria judecată”, a spus el.

“Deci, într-un conflict militar între puteri de înaltă tehnologie, acest lucru are o semnificație colosală”.

Războiul rece dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică din deceniile de după cel de-al doilea război mondial a fost mai multidimensional, axat pe concurența armelor nucleare, a spus Kissinger, unul dintre principalii gânditori strategici din ultimele șase decenii.

“Uniunea Sovietică nu avea capacitate economică. Avea capacitate tehnologică militară”, a spus el.

“(Ei, ruşii) nu aveau capacitate tehnologică de dezvoltare ca și China. China este o putere economică imensă pe lângă faptul că este o putere militară semnificativă.”

Kissinger a spus că politica SUA față de China trebuie să fie o abordare în două direcții: SUA să rămână fermă pe principiile SUA pentru a cere respectul Chinei, menținând în același timp un dialog constant și găsind domenii de cooperare.

“Nu spun că diplomația va duce întotdeauna la rezultate benefice”, a spus el.

“Aceasta este o sarcină complexă pe care o avem … Nimeni nu a reușit să o facă complet”, a spus el.