Principalii traderi de energie înregistrează pierderi de sute de milioane de dolari, în timp ce se străduiesc să acopere un deficit de aprovizionare cu gaz natural lichefiat (GNL), după ce mai multe întreruperi au împiedicat eforturile de a umple depozitele europene înainte de sezonul de încălzire de iarnă, scrie Reuters.
Întreruperile neplanificate de la fabricile de LNG din Statele Unite, Nigeria și Australia i-au prins pe picior greşit pe aceşti traderi, inclusiv pe BP și Shell, forțându-i să plătească costuri umflate pentru aprovizionarea alternativă.
BP (BP.L) a primit o “lovitură” de peste 500 de milioane de dolari pentru a înlocui navele cu LNG pierdute, după o închidere bruscă a uzinei Freeport LNG din Texas în iunie, au declarat surse din industrie pentru Reuters.
Freeport, a doua cea mai mare fabrică de export de LNG din SUA, furnizează BP 4 milioane de tone pe an, dintr-un portofoliu total de 18 milioane de tone, a declarat pentru Reuters directorul financiar al BP Murray Auchincloss.
„Freeport creează un impact în acest trimestru și am prevăzut acest lucru pentru întreg anul”, a spus Auchincloss. Un purtător de cuvânt al BP a refuzat să comenteze cifra pierderilor din această întrerupere.
TotalEnergies din Franța (TTEF.PA) a mai spus că va înlocui opt cargo de LNG pe care trebuia să le primească de la Freeport prin cumpărarea de LNG de pe piața spot, în al treilea trimestru al anului. Nu este clar cât de mult costă această înlocuire pentru TotalEnergies, scrie Reuters. Freeport produce 15 milioane de tone de GNL pe an, potrivit Reuters.
De obicei, traderii semnează acorduri de preluare pe termen lung cu producătorii de LNG și convin asupra unor acorduri separate pentru a furniza consumatorilor mărfurile din portofoliile lor globale. Este rar să se folosească motive precum întreruperile fabricii pentru a justifica neaprovizionarea consumatorilor prin ceea ce este cunoscut sub numele de forță majoră.
Shell, cel mai mare trader de LNG din lume, cu o cotă de piață de 20%, și-a redus volumele de producție de LNG în al doilea trimestru cu 4%, în principal din cauza pierderilor de aprovizionare de la fabrica Sakhalin-2 din Rusia, unde a părăsit operațiunile după invazia Moscovei în Ucraina, în februarie.
Compania continuă să primească cargo cu LNG în cadrul acordurilor existente pe termen lung cu Sakhalin-2, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.
Însă viitorul contractelor este învăluit de incertitudine, după ce Rusia le-a dat investitorilor străini în proiect o lună pentru a-și revendica participațiile la o nouă entitate care o va înlocui pe cea existentă. Directorul executiv al Shell, Ben van Beurden, a spus că este „foarte puțin probabil” ca Shell să se alăture noii entități.
Pierderea din aprovizionare a afectat profitul Shell din al doilea trimestru cu aproximativ 200 de milioane de dolari în trimestrul respectiv, potrivit estimărilor surselor din industrie. Shell a refuzat să comenteze cifra.
În plus, Shell și partenerii săi au pierdut producția de LNG la instalaţia plutitoare de LNG Prelude, în largul coastei de vest a Australiei, după ce au închis-o pe fondul unei dispute salariale.
Uriașul terminal de export de LNG al Nigeriei de pe insula Bonny a înregistrat, de asemenea, o scădere a producției în ultimele luni, ca urmare a deficitului de aprovizionare cu gaze naturale din cauza furtului și a sabotajului la conductele de petrol și gaze.
Potrivit Reuters, banii pierduți sunt depășiți de profiturile enorme înregistrate atât de BP, cât și de Shell în acest an, pe fondul creșterii marjelor de rafinare și al prețurilor ridicate ale petrolului și gazelor.
Dar disponibilitatea mai scăzută de LNG a împins prețurile de referință la niveluri record, deoarece Europa a încercat să crească rapid importurile pentru a înlocui gazul natural pierdut din conductele de gaze rusești.
La prețurile actuale, o navă medie de LNG ar costa aproximativ 100 de milioane de dolari pe piața spot.
Importurile europene de LNG din ianuarie până în iulie au depășit un record de 100 de miliarde de metri cubi (bcm) sau 75 de milioane de tone (Mt), atingând aproape nivelul observat pe tot parcursul anului 2021, potrivit Nnenna Amobi, analist senior LNG la Refinitiv.
Aproximativ 35% din totalul importurilor europene în iulie au fost primite din Statele Unite, față de 43% în iunie, în principal din cauza problemelor Freeport.
Piața globală de LNG a atins 380 de milioane de tone în 2021, potrivit Shell.