Update articol:

Clasament: Cele mai mari bule imobiliare din lume în 2021 (Visual Capitalist)

Identificarea bulelor imobiliare este dificilă. La urma urmei, chiar dacă mulți dintre noi „recunoaștem o bulă atunci când o vedem”, nu avem o dovadă tangibilă a unei bule până când ea chiar izbucnește, potrivit Visual Capitalist. Și până atunci, e prea târziu.

Analiştii Visual Capitalist au creat o hartă, bazată pe datele din indicele bulelor imobiliare de la UBS, care servește ca un sistem de avertizare timpurie, evaluând 25 de orașe globale și punctându-le în funcție de riscul lor de bule.

Potrivit Visual Capitalist, bulele sunt greu de distins în timp real, deoarece investitorii trebuie să judece dacă prețul unei piețe reflectă cu exactitate ceea ce se va întâmpla în viitor. Chiar și așa, există câteva semne la care trebuie să fii atent.

Ca un exemplu, o decuplare a prețurilor de veniturile locale și chirii este un semnal roșu comun. De asemenea, dezechilibrele din economia reală, cum ar fi activitatea excesivă de construcții și creditarea, pot semnala o bulă în devenire.

Conform Visual Capitalist, Europa are o serie de orașe care prezintă un risc extrem de ridicat de bule, Frankfurt fiind pe primul loc în acest an. Centrul financiar al Germaniei a înregistrat o creștere a prețurilor reale la locuințe cu 10% pe an, în medie, din 2016 – cea mai mare rată dintre toate orașele evaluate.

Două orașe canadiene se află, de asemenea, în teritoriu cu bule: Toronto și Vancouver. În primul, aproape 30% din achizițiile din 2021 au fost făcute de  cumpărători cu mai multe proprietăți, ceea ce arată că investițiile imobiliare sunt încă bune. În ciuda eforturilor de a “răci” aceste piețe urbane fierbinți, piețele canadiene s-au redresat și și-au continuat marșul ascendent. De fapt, în ultimele trei decenii, prețurile caselor rezidențiale din Canada au crescut cu cele mai rapide rate din G7.

În ciuda protestelor şi a nemulţumirilor legate de noile politici, Hong Kong are în continuare al doilea cel mai mare scor din acest indice. Între timp, Dubai este listat ca „subevaluat” și este singurul oraș din indice cu un scor negativ. Prețurile rezidențiale au înregistrat o tendință de scădere în ultimii șase ani, iar acum au scăzut cu aproape 40% față de nivelurile din 2014.

Notă: Indexul bulelor imobiliare nu include în prezent orașele din China continentală.

Tendință mereu ascendentă

Piețele supraîncălzite nu sunt o noutate, deși pandemia de COVID-19 a schimbat dinamica piețelor imobiliare.

Timp de ani de zile, aprecierea prețului caselor în centrele orașelor a fost aproape garantată, deoarece construcțiile au crescut și oamenii erau dornici să trăiască un stil de viață urban. Opțiunile de lucru la distanță și reducerea birourilor schimbă ecuația valorii pentru mulți și, ca urmare, prețurile locuințelor în zonele non-urbane au crescut mai repede decât în ​​orașe, pentru prima dată din anii 1990.

Chiar și așa, aceste priorități în schimbare nu au slăbit piața imobiliară din orașele globale ale lumii.

Chiar dacă bulele imobiliare continuă să crească, există un element de incertitudine. Raportul datoriei/venit continuă să crească, iar standardele de creditare, care au fost relaxate în timpul pandemiei, se înăspresc din nou. Adăugați schimbările societale care au loc chiar acum și prezicerea viitorului acestor piețe devine mai dificilă.

Pe termen scurt, putem vedea că ceea ce UBS numește „era supraperformanței urbane” se încheie.

BVB | Știri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (17/01/2025)

Calendar financiar 2025

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (17/01/2025)

Informare referitoare la comentarii media

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (17/01/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (17/01/2025)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

AEROSTAR S.A. (ARS) (17/01/2025)

Calendar financiar 2025