Update articol:

”Cercetarea din cadrul Huawei este centrată pe producerea de soluții practice, avansate tehnologic”, Dan Ghica, director al laboratorului de limbaje de programe, Centrul de Cercetare Huawei, Edinburgh

Edinburgh Office, Huawei, cercatare, Dan Ghica

Compania Huawei investește anual sume considerabile în cercetare și dezvoltare. Huawei deține de altfel la nivel global un număr impresionant de patente, iar succesul ei ca afacere se sprijină pe beneficiile tehnologiilor sale, beneficii generate de inovație. Unul dintre cei a cărui muncă și pasiune în domeniul cercetării face o diferență majoră în bine este Dan Ghica. Stabilit în Anglia din anul 2002, Dan Ghica este profesor la Universitatea din Birmingham și, în același timp, director al laboratorului de limbaje de programare al Centrului de Cercetare Huawei din Edinburgh, fiind considerat unul dintre cei mai buni specialiști în domeniu.

De câți ani sunteți plecat din România și cum ați ajuns să vă construiți practic întreaga viață în Anglia?

Am plecat din țară la doar câțiva ani după Revoluția din decembrie 1989, respectiv în 1992. La acel moment eram student în anul trei la Facultatea de Automatică din cadrul Universității Politehnice București. Am plecat în Canada, unde mi-am finalizat studiile universitate și ulterior cele de master și doctorale. Mi-am început în Canada și activitatea profesională, la IBM Toronto, în domeniul tehnologiei limbajelor de programare. În anul 2002 mi s-a oferit o oportunitate pe care nu puteam să o refuz, cea de cercetător la Universitatea Oxford, în Anglia. Ca atare m-am mutat în Anglia și timp de 3 ani am lucrat în cadrul Universității Oxford pe poziția pe care am menționat-o. Mi-a plăcut și continuă să îmi placă foarte mult această țară și am rămas aici permament, acceptând o poziție de asistent universitar în informatică la Universitatea Birmingham. Profesez și în prezent în cadrul Universității Birmingham, ca profesor, domeniul mei de cercetare fiind semantica limbajelor de programare.

Sunteți astfel cadru universitar de peste 15 ani la Universitatea din Birmingham. Într-un limbaj simplu ce înseamnă semantica limbajelor de programare, ce cursuri ați predat și cum aplică studenții ulterior aceste cunosținte?

Semantica limbajelor de programare este domeniul meu principal de cercetare. În cuvinte simple, înseamnă dezvoltarea de modele matematice pentru aprofundarea înțelegerii limbajelor de programare. Această înțelegere ne ajută să dezvoltăm limbaje de programare mai productive și mai eficiente, și să evităm erori majore în programe din domenii critice, precum aviația sau activitățile nucleare.

Am predat o gamă largă de cursuri, începând cu introducerea studenților la programare în anul I și terminând cu tehnici avansate de programare pentru studenți în anul final sau la masterat. Semantica limbajelor de programare este din nefericire un subiect prea avansat, care nu se predă în general decât studenților doctoranzi.

Sunteți și director de programare la centrul de cercetare și dezvoltare al Huawei din Edinburgh. Ce v-a determinat să vă alăturați acestui centru? Ce oportunități ați regăsit aici?

Am considerat că e vorba de o șansă extraordinară, pe care nu pot decât să o accept. Huawei mi-a oferit șansa de a mă alătura echipei sale și de a creea un laborator pentru studiul limbajelor de programare în cadru Centrului de Cercetare al companiei din Edinburgh, unde sunt grupate 5 laboratoare de cercetare. Huawei prioritizează investițiile în cercetare, inclusiv în limbaje de programare. Ideea de a construi un grup nou de cercetare, sprijinit din punct de vedere al tuturor resurselor necesare, a fost extrem de atractivă și a reprezentat o adevărată onoare. Am lucrat mulți ani pe aspecte teoretice, iar acum am posibilitate să contribui la transpunerea lor în realitate.

Cum se îmbină activitatea de cercetare didactică cu cea de cercetare din cadrul centrului Huawei?

Dețin practic două poziții distincte, cea de profesor la Universitatea din Brirmingham și cea de director al laboratorului de limbaje de programare al Centrului de Cercetare Huawei din Edinburgh. Proiectele pe care le conduc în cele două capacități sunt total diferite. Cercetarea din cadrul universității are o natură teoretică și exploratorie.

Cercetarea din cadrul Huawei este aplicată, centrată pe producerea de soluții practice, avansate tehnologic. Însă faptul că îmi păstrez o poziție universitară mă ajută să rămâm conectat cu lumea cercetării, mă ajută să colaborez și nu în ultimul rând mă ajuta sa adaug noi membri cu standard extrem de înalt de competență și pregatire în echipa mea de la Centrul din Edinburgh.

Ce rezultă la final în urma muncii de cercetare pe care o derulați în cadrul Centrului? În ce produse și servicii vedem rezultatele acestei munci?

Așa cum știți, Huawei produce o gamă extrem de largă de echipament informatic. Ambiția pe care o avem pe termen lung este să producem de asemenea și tehnologie pentru limbaje de programare, care să fie integrate perfect cu acest echipament. Rezultatul se va vedea în eficiența sporită și ușurința în exploatare. Echipa mea, din Edinburgh, este una dintre numeroasele echipe Huawei care lucrează la acest proiect. Fiind un laborator de cercetare, noi ne vom concentra pe aspectele cele mai avansate tehnologic.

Unde este România pe harta globală a cercetării în acest domeniu? Din câte știți există curriculă asemănătoare în România cu cea pe care o predați dumneavostră la Birmingham? Cum sunt văzuți în UK specialiștii români în domeniu?

Din păcate nu am reușit să păstrez contacte profesionale strânse academice și nu șțiu care este situația la zi. Însă vă pot spune că reputația specialiștilor români din domeniu este excelentă. De asemenea, reputația studenților români, fie universitari, fie doctoranzi, este foarte bună. Chiar și în ce mă privește, vă pot spune că unii dintre cei mai buni studenți pe care i-am avut în Birmingham au fost români.

Advertorial

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (20/05/2022)

Notificare prag detineri/vot > 5%

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (20/05/2022)

Comunicat referitor tarife transport

Digi Communications N.V. (DIGI) (20/05/2022)

Optiuni pe actiuni acordate catre administratori si angajati

ROMCARBON SA (ROCE) (20/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (20/05/2022)

Hotarare CA privind aprobarea comitetelor consultative