Update articol:

Bitcoin consumă „mai multă energie electrică decât Argentina”; ar putea fi introdusă o taxă pe carbon pentru  criptomonede

Bitcoin utilizează mai multă energie electrică anual decât întreaga Argentina, sugerează analiza Universității Cambridge, citată de BBC.

„Minarea” pentru criptomonedă are nevoie de energie, implicând calcule grele efectuate de computer pentru a verifica tranzacțiile. Cercetătorii de la Cambridge spun că această acţiune consumă aproximativ 121,36 terawatt-oră (TWh) pe an – și este puțin probabil să scadă dacă valoarea monedei nu se diminuează.

Criticii spun că decizia companiei de vehicule electrice Tesla de a investi puternic în Bitcoin subminează imaginea sa cu privire la mediul înconjurător.

Valoarea monedei a atins un record de 48.000 USD (34.820 GBP) în această săptămână, în urma anunțului Tesla că a cumpărat aproximativ 1,5 miliarde de dolari bitcoin și intenționează să-l accepte ca plată în viitor.

Dar prețul în creștere oferă și mai mult stimulent pentru minerii Bitcoin. Și pe măsură ce prețul crește, crește și consumul de energie, potrivit lui Michel Rauchs, cercetător la The Cambridge Centre for Alternative Finance, care a creat instrumentul online care generează aceste estimări.

„Într-adevăr, prin design, Bitcoin consumă foarte multă energie electrică”, a declarat domnul Rauchs pentru podcastul BBC Tent Tech. „Acest lucru nu se va schimba în viitor, cu excepția cazului în care prețul Bitcoin va scădea semnificativ.”

Indicele consumului de energie electrică Cambridge pentru Bitcoin a clasificat consumul de energie electrică al Bitcoin peste Argentina (121 TWh), Olanda (108,8 TWh) și Emiratele Arabe Unite (113,20 TWh)  și apropiat de cel al Norvegiei (122,20 TWh)..

Energia pe care o folosește bitcoin ar putea alimenta toate ceainicele utilizate în Marea Britanie timp de 27 de ani.

Minarea pentru Bitcoin

Pentru a „extrage” Bitcoin, computerele – adesea cele specializate – sunt conectate la rețeaua de criptomonede. Au sarcina de a verifica tranzacțiile făcute de persoanele care trimit sau primesc Bitcoin.

Acest proces presupune rezolvarea unor puzzle-uri, care, deși nu sunt integrate în verificarea mișcărilor monedei, oferă un obstacol pentru a se asigura că nimeni nu editează în mod fraudulos înregistrarea globală a tuturor tranzacțiilor. Drept recompensă, minerii primesc ocazional cantități mici de Bitcoin în ceea ce este adesea asemănat cu o loterie.

Pentru a crește profiturile, oamenii conectează adesea un număr mare de mineri la rețea. Aceasta folosește multă energie electrică, deoarece computerele lucrează mai mult sau mai puțin constant pentru a finaliza puzzle-urile.

Indexul Universității din Cambridge modelează durata de viață economică a minerilor Bitcoin din lume și presupune că toate mașinile de exploatare a Bitcoin din întreaga lume funcționează cu diverse eficiențe.

Folosind un preț mediu al energiei electrice pe kilowatt-oră (0,05 USD) și cererile de energie ale rețelei Bitcoin, este apoi posibil să se estimeze câtă energie electrică se consumă în același timp.

Enigma de mediu

„Bitcoin este literalmente antieficient”, a explicat David Gerard, autorul cărții Block of the Attack of the 50 Foot, precizând:  „Hardware-ul de minerit mai eficient nu va ajuta – va concura doar împotriva altor hardware-uri de minerit eficiente. Consumul de energie al Bitcoin și, prin urmare, producția sa de CO2, se transformă doar în spirală. Este foarte rău că toată această energie este literalmente irosită pentru o loterie”.

Prețul Bitcoin a crescut rapid luni, după ce Tesla și-a anunțat investiția.

Dar comentatorii l-au criticat pe Elon Musk pentru anunţul bitcoin, spunând că declaraţiile de acum se contrazic cu poziția prietenoasă anterioară privind mediul:  .

Tesla a obținut 1,5 miliarde de dolari subvenții de mediu în 2020, finanțate de contribuabili, iar acum  cheltuieşte 1,5 miliarde de dolari pe Bitcoin, care este în mare parte exploatat cu electricitate din cărbune. Subvenția lor trebuie examinată”.
O taxă pe carbon pentru  criptomonede ar putea fi introdusă pentru a echilibra o parte din consumul negativ, a sugerat David Gerard.

BVBStiri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (18/06/2021)

Reziliere Contract CTE Iernut

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (18/06/2021)

Convocare AGEA pentru data de 11 august 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (18/06/2021)

Actualizarea politicii de remunerare a actionarilor

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (18/06/2021)

Alocare actiuni SOP2019 - persoane cu responsabilitati de conducere

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (18/06/2021)

Autorizare membru al Consiliului de Administratie