Update articol:
CANDIDAT PENTRU UN LOC ÎN COMITETUL REPREZENTANȚILOR ACȚIONARILOR FP

Ciprian Lăduncă: Îmi propun să fiu o interfață activă între investitori și Fondul Proprietatea

Ciprian Lăduncă, Managing Partner LCL, Advisory Firm, candidează pentru un post în Comitetul Reprezentanţilor al Fondului Proprietatea, propunându-și să fie o interfață activă între investitori și Fondul Proprietatea.

“Emitentul Fondul Proprietatea a avut un parcurs foarte bun în ultimii 10 ani, generând pentru investitori un randament de cele mai multe ori superior pieței din România”, a spus Lăduncă pentru Financial Intelligcence.

Ciprian Lăduncă este fost director financiar şi director general adjunct timp de opt ani şi jumătate al Metropolitan Life.

***

Ce propuneți dacă obțineți locul în Consiliul Reprezentanților Acționarilor FP?

Ciprian Lăduncă: În plus de respectarea atribuțiilor prevăzute în actul constitutiv, îmi propun să fiu o interfață activă între investitori și Fondul Proprietatea, un facilitator al comunicării în vederea identificării strategiei adecvate pentru FP.

Cum vedeți până acum administrarea Fondului Proprietatea? Ce ați fi făcut diferit, în acești ani?

Ciprian Lăduncă: Emitentul Fondul Proprietatea a avut un parcurs foarte bun în ultimii 10 ani, generând pentru investitori un randament de cele mai multe ori superior pieței din România. În activitatea de investiții, este ușor să identifici o decizie anterioară și să o comentezi. Pentru cei din această industrie este cunoscut faptul că performanța este dată de ansamblul deciziilor de investiții și nu de un caz specific. Când faci sute sau mii de tranzacții este ușor să identifici o tranzacție care nu a avut rezultatul așteptat, dar importantă este performanța totală a portofoliului și ca această performanță să fie sustenabilă.

Cum vedeți faptul FP nu a atins niciodată obiectivul de discount impus de acționari? Ce măsuri ar fi putut fi luate, în opinia dumneavoastră, pentru reducerea discountului?

Ciprian Lăduncă: Discountul este un obiectiv foarte important, fiind redus semnificativ, de la 60% la 20%. Trebuie să considerăm că performanța portofoliului și implicit a discountului este direct influențată și de factori externi și mă refer specific la restricțiile legate de listarea companiilor de stat din portofoliu și la respectarea regulilior de guvernanță corporativă din societățile unde majoritar este statul. Recent am fost martori la o decizie politică (interzicere listari), care printre altele influențează și discountul FP dar și piața de capital în general.

Cum vedeți faptul administratorii Fondului au preferat facă programe de răscumpărări, în locul unor investiții pe piață de capital?

Ciprian Lăduncă: Strategia Fondului Proprietatea este propusă de către Administrator, analizată de către Comitetul Reprezentanților și în final aprobată de către investitorii acționari ai Fondului. Consider că actionarii au rolul suveran de a determina strategia fondului. Rolul Comitetului Reprezentaților FP constă în a se asigura că strategia aprobată de acționari este implementată de către Administrator.

Ce schimbări așteptați pentru FP, odată cu trecerea la statutul de piață emergentă?

Ciprian Lăduncă: Statutul de piață emergentă, în primul rând, trebuie menținut. Se poate îndeplini acest deziderat prin continuarea susținerii fondurilor de pensii private, prin măsuri de educație financiară care să aducă noi investitori individuali către bursă și demararea listarilor companiilor de stat. Statutul de piață emergentă crește vizibilitatea pieței de capital din România, aspect care trebuie fructificat și de către FP.

În ce orizont de timp vedeți lichidarea FP?

Ciprian Lăduncă: Așa cum au decis acționarii prin actul constitutiv, FP este o societate pe acțiuni cu perioadă nedeterminată de funcționare. Pentru piața de capital din România, existența FP a avut și are un rol critic. În condițiile în care oportunitățile de a investi sunt limitate, FP administrează un portofoliu de acțiuni nelistate, le monitorizează și le urmărește performanța. Colegii mei din piața de capital apreciază acest lucru, doresc continuarea performanțelor anterioare și existența unei alternative investiționale viabile.

Care considerați sunt principalele măsuri guvernamentale care influențează activitatea de administrare a FP?

Ciprian Lăduncă: Piața de capital este un organism viu, cu mulți actori activi – fonduri de pensii, fonduri mutuale, investitori individuali, brokeri, emitenți, consultant, ASF, etc. Orice legislație care afectează într-un fel sau altul acești actori ai pieței, indirect influenteză și activitatea FP.

Ce așteptări aveți de la autorități?

Ciprian Lăduncă: Recomandarea pentru autorități constă în prudență și analiză temeinică a viitoarelor propuneri legislative, în necesitatea comunicării și consultării cu piața. Evoluția pieței de capital este strâns legată de evoluția standardului de viață – un deziderat comun.

Foștii proprietari deposedați abuziv de regimul comunist au primit acțiuni FP la 1 leu, însă, pe piață această cotație a fost atinsă mult mai târziu, însă au fost făcute distribuire de dividende. Cum vedeți, privind înapoi, metoda de despăgubire prin acțiuni FP, din punct de vedere al foștilor proprietari?

Ciprian Lăduncă: Sigur, decizia politică poate fi discutată și rediscutată. Important de reținut că o persoană care a primit și a menținut aceste acțiuni a beneficiat de o creștere susținută până în prezent, de distribuire de dividende sau rambursări de capital.

***

Comitetul Reprezentanților Acționarilor Fondului Proprietatea (FP) a transmis, recent, ca recomandă alegerea lui Ciprian Ladunca și a Ilincăi von Derenthall, pe locurile vacante.

BVBStiri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (11/06/2021)

Investitie in actiunile Arctic Stream

MECANICA FINA SA (MECE) (11/06/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (11/06/2021)

Tranzactii de tipul celor enumerate la art. 19 din Reg. (UE) 596/2014