Update articol:

Claudiu Nasui, USR: În ministerul finanțelor se lucrează la un nou plan de naționalizare a pilonului 2 de pensii

nasui Sursa foto: Facebook

În ministerul finanțelor se lucrează la un nou plan de naționalizare a pilonului 2 de pensii, a scris, pe Facebook, deputatul USR Claudiu Nasui.

Acesta a transmis: “Totul e încă pe șest, dar intenția e clară. Vor să vă ia contribuția la pilonul 2. Acei 3.75% pe care îi cotizați lunar pentru asta.

Vă scriu ca să știți ce urmează. Nu avem ce să le facem prin parlament. Iar Avocatul poporului nu va ataca OUG-uri la CCR. Și chiar dacă cumva ar face-o, CCR nu va cenzura guvernul pe teme importante.

Se lucrează la mai multe scenarii, dar cert este că de data aceasta planul este mult mai perfid decât ultima oară când PSD a încercat să facă fix același lucru. Diferența este că acum au și susținerea domnului Iohannis și deci a PNL.

De data asta, planul este să gonească administratorii de fonduri din România, ca apoi să preia activele noastre administrate de aceștia, și, evident, contribuția lunară.
Primul pas este să acuze fondurile de P2 că au „pierdut banii românilor”. Lucrul acesta se va întâmpla pentru că randamentele de la P2 vor scădea din cauza creșterii dobânzilor. Nu e cazul să intru în detalii, dar, pe scurt, fondurile de P2 sunt pline de titluri de stat (că așa îi obligă statul). Iar titlurile de stat scad atunci când dobânzile cresc. Deci pierderi la pilonul 2.

Vor folosi ASF să chinuie cât pot de mult administratorii de fonduri ca să închidă prăvălia și să plece din România. După care vor veni tot ei să pozeze în mari salvatori. Vor face o companie de stat ca să preia activele fondurilor care pleacă, sub pretext că „iată că a eșuat privatul și tot statul trebuie să vină să vă salveze”. Adică să ne salveze de prăpădul pe care tot ei l-au creat. Și cu ocazia asta mai fac o companie de stat. Mai angajează niște activ de partid. Doar nu s-au terminat membrii de partid.
Miza e să pună mâna pe cei 3.75% din CAS care merg acum spre pilonul 2. Să nu se mai ducă la pensia dumneavoastră, singura care e cu adevărat a dumneavoastră și care este cu adevărat contributivă. Se discută și să se împartă contribuția 1% și 2.75%, astfel încât nouă să ne scadă taxele pe muncă cu 1%, dar statul să ia cei 2.75%. Practic ne-ar cumpăra cu banii noștri.

Zic din timp, așa cum am zis și că vor crește taxele. Acum salivează la banii noștri de pensii și nimic nu-i poate împiedica să-i ia.”

Estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este de 12 miliarde de lei, exact suma care este virată de stat către Pilonul 2 de pensii, a declarat aseară, la Antena 3,  Marius Budăi, ministrul Muncii. 

Randamentele obținute de fondurile de pensii pilon II, la care cotizează obligatoriu peste 7,8 milioane de români, au intrat pe o traiectorie negativă de la începutul acestui an, mai ales în contextul declanșării războiului din Ucraina. Potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), în primele trei luni ale acestui an activul mediu net, adică suma medie pe care românii o dețin în conturile de pensie privată, a scăzut cu 0,4% față de ultimele trei luni din 2021. Conform raportărilor administratorilor de fonduri, față de 31 decembrie 2021, la finalul lui martie se poate constata o scădere medie de peste 7% la nivel de randament.

ASF a anunțat că va promova un proiect legislativ care să elimine comisionul aplicat pe contribuții, în încercarea de face un sistem mai echitabil. De asemenea, Autoritatea a luat decizia să impună administratorilor să facă publică structura investițiilor cu o frecvență lunară, nu trimestrială cum se întâmplă în prezent. Mai mult, administratorii vor avea obligația de a publica pe site salariile încasate de conducătorii societăților.

BVB | Știri BVB

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (04/10/2022)

Raport tranzactii cu parte afiliata (NAVROM) 23 sept. - 03 oct. 2022

PREBET SA AIUD (PREB) (04/10/2022)

Hotarari AGA O & E 3 Octombrie 2022

Call Warrant on Siemens AG (RCSIE23C1) (04/10/2022)

Reluare tranzactionare - ora 14:10 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG modificare limita variatie

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (04/10/2022)

Tranzactii parti afiliate - EFSA - OPCOM

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (04/10/2022)

Renuntare mandat membru al Comitetului de Audit