Update articol:
Zerohedge:

Clienții Deutsche Bank retrag un miliard de dolari pe zi

Fondul de hedging RenTec și-a retras banii de la Deutsche Bank ca urmare a creșterii riscului de contraparte, cu doar câteva zile înainte de anunțarea planului de restructurare, iar, acum, și alți clienți au decis să-și reducă riscul de contraparte pe instrumente derivate legat de bancă cu 45 de miliarde de euro, potrivit zerohedge.com.

Conform Bloomberg, clienții Deutsche Bank, mai ales fondurile speculative, au început o „retragere masivă” care a culminat cu scoaterea a aproximativ 1 miliard de dolari pe zi.

Ca urmare a versiunii moderne a acestei „retrageri masive”, unde nu deponenții sunt cei care fug, ci contrapărți care își retrag expunerea de la Deutsche Bank, aceasta, temându-se că un blocaj de tip Lehman i-ar putea îngheța fondurile pe termen nedefinit, are în vedere transferul a 150 miliarde de euro (168 miliarde de dolari) din soldurile deținute în cadrul unității de brokeraj principal (prime, n.n. servicii financiare complexe ddedicate fondurilor de hedging și clienților speciali) – împreună cu tehnologia și, eventual,  personalul – către gigantul bancar francez BNP Paribas.

O problemă, așa cum remarcă Bloomberg, este faptul că o astfel de încercare forțată de a schimba contrapartea ar fi degeaba, deoarece clienții au decis deja că nu au intenția de a păstra banca Deutsche Bank și vor prefera cu siguranță să își aleagă propriile contrapărți. Din păcate, problema pentru Deutsche Bank este că, odată cu retragerile masive, presiunea pentru a încheia o tranzacție rapid crește.

Site-ul mai notează că soldurile fondurilor de hedging la Deutsche Bank au scăzut pe tot parcursul anului, pe fondul speculațiilor privind intențiile lui CEO-ului Christian Sewing legate de brokerajul principal, însă rata de retrageri era cu mult mai mică de 1 miliard de dolari pe zi. Acum, următoarea întrebare este ce se va întâmpla dacă clienții fonduri de hedging – se sperie și își retrag brusc restul de 150 de miliarde de euro.

Într-una dintre cele mai îndrăznețe restructurări, Deutsche Bank AG intenţionează să renunţe la 18.000 dintre cei 91.500 de angajaţi, iar costurile înregistrate cu restructurarea sunt evaluate la 7,4 miliarde de euro (8,3 miliarde de dolari).

Banca va renunţa la activităţile sale globale de tranzacţionare de acţiuni şi derivate şi va reduce activitatea diviziei sale de investiţii bancare. 

De asemenea, cea mai mare bancă din Germania va crea o nouă subsidiară pentru lichidarea activelor cu probleme, cu o valoare de 74 de miliarde de euro a activelor ponderate la risc.

Până în 2022, vor rămâne la bancă aproximativ 74.000 de angajaţi cu contract permanent de muncă, ceea ce înseamnă că Deutsche Bank concediază aproximativ 20% din forţa sa de muncă la nivel global.

Ca rezultat al costurilor legate de restructurare, banca ar urma să raporteze pierderi nete de 2,8 miliarde de euro (3,1 miliarde de dolari), în trimestrul doi din 2019.