Update articol:

Compania americană Raytheon, care ne furnizează sistemele de rachete Patriot, fuzionează cu United Technologies

Sursa Raytheon

Acțiunile companiilor de apărare au urcat luni, după ce Raytheon și United Technologies au anunțat că fuzionează, potrivit CNBC.

Companie rezultată ar genera vânzări anuale de 74 de miliarde de dolari, devenind astfel cea de-a doua companie aeriană și de apărare din S.U.A.

Compania americană Raytheon ne furnizează sistemele de rachete Patriot. România a semnat în 2017 un acord de 3,9 miliarde de dolari fără TVA pentru șapte sisteme Patriot în cea mai modernă configurație. 

Patriot este un sistem cu rachete antiaerian și antirachetă defensiv folosit de mai multe state NATO împotriva rachetelor balistice și de croazieră, aeronavelor de luptă și a dronelor.

Alături de România, alte 15 state se bazează pe sisteme Patriot pentru a-și proteja cetățenii și forțele armate, incluzând aici SUA și șase țări europene: Germania, Grecia, Olanda, Spania, Polonia și Suedia.

În timp ce președintele Donald Trump și-a exprimat îngrijorarea că o fuziune ar putea face industria mai puțin competitivă, CEO-ul Raytheon, Tom Kennedy, spune că cele două companii sunt mai degrabă parteneri decât concurenții.

“Suntem complementari. Nu suntem concurenți”, a spus Kennedy, adaugând: “Au niște tehnologii complementare, pe care le putem uni cu tehnologiile noastre pentru a merge pe piață. În acest caz, vom putea să angajăm cheltuieli de cercetare și dezvoltare de aproximativ 8 miliarde de dolari și 60.000 de ingineri pentru a dezvolta tehnologiile de nivel superior pentru a crea francize de nouă generație, astfel încât să putem merge pe piața internațională / globală și să câștigam aceste piețe”.

Sheila Kahyaoglu, analist în domeniul aerospațial și apărare la Jefferies, declară că companiile din domeniu consideră fuziunile drept cea mai bună cale de dezvoltare.

“Fuziunea ne amintește foarte mult de Harris și L3. Trebuie să continuați să vă dezvoltați. Dacă vă gândiți la buget, este vorba despre 730 miliarde de dolari, deci nu o piață atât de vastă … Dar în apărare, cu cât ești mai mare cu atât este mai bine”.

BVBStiri BVB

DAFORA SA (DAFR) (15/01/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

ROMCARBON SA (ROCE) (15/01/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014