Update articol:

Conferința de presă a Consiliului Federal privind negocierile dintre UBS și Credit Suisse: 100 de miliarde de franci de la BNS ca ajutor pentru preluare – live

  • Zi tristă pentru Credit Suisse. Această criză ne-a lovit în cel mai rău moment posibil, explică Axel Lehmann, Președintele Consiliului de Administrație, Credit Suisse.

Conferința de presă a Consiliului Federal privind negocierile dintre UBS și CS a început la ora 19.30, ora 20.30 – ora României.

Participă: Președintele federal Alain Berset, șeful Departamentului Federal de Afaceri Interne (FDHA), Consilier federal Karin Keller-Sutter, șef al Departamentului Federal de Finanțe (FDF), Marlene Amstad, președintele Consiliului de administrație al Autorității de Supraveghere a Piețelor Financiare Elvețiane FINMA, Thomas Jordan, președintele Consiliului de conducere, Banca Națională Elvețiană (SNB), Colm Kelleher, președinte, UBS Group, Axel Lehmann, Președintele Consiliului de Administrație, Credit Suisse.

Clienții CS pot răsufla ușurați: toate serviciile bancare Credit Suisse sunt  disponibile fără întrerupere, potrivit autorităţilor.

Consiliul Federal a declarat duminică că este în favoarea achiziției planificate a Credit Suisse de către UBS. „Pentru a consolida stabilitatea piețelor financiare până la finalizarea achiziției, Confederația acordă o garanție Băncii Naționale Elvețiene (BNS) în vederea acordării unui ajutor suplimentar Credit Suisse sub formă de numerar”.

Președintele federal Alain Berset informează: Pentru a reduce orice risc pentru UBS, guvernul federal a oferit UBS și o garanție de 9 miliarde CHF pentru a-și asuma pierderi potențiale din anumite active pe care UBS le va asuma ca parte a tranzacției, dacă pierderile viitoare vor depăși un anumit prag.

„Preluarea de către UBS este cea mai bună soluție pentru a restabili încrederea”, a spus Berset.

Primele discuții dintre UBS și CS au avut deja loc miercuri, potrivit autorităţilor elveţiene . Au fost patru întâlniri în patru zile. A existat și un schimb de discuţii cu SUA și Marea Britanie, a spus Keller-Sutter, Consilier federal, șef al Departamentului Federal de Finanțe (FDF).

Un faliment al Credit Suisse ar fi avut consecințe grave pentru economia elvețiană, spune șefa departamentului financiar, Karin Keller-Suter.
BNS sprijină preluarea cu asistență de lichiditate în valoare de 100 de miliarde CHF pentru ambele bănci.
Preluarea privată a Credit Suisse de către UBS, susținută de suport de lichiditate garantat de stat, întărește încrederea în sistemul financiar și creează stabilitate pentru economia elvețiană și pentru sistemul financiar elvețian și internațional. Toate autoritățile străine de supraveghere implicate au considerat că abordarea autorităților elvețiene este oportună. Acest lucru va calma și piețele financiare internaționale, potrivit autorităţilor elveţiene.
Consiliul Federal regretă că CS nu a reușit să depășească singură dificultățile. Aceasta ar fi fost cea mai bună soluție, spune Karin Keller-Suter.
Pentru Marlene Amstad, președintele Consiliului de administrație al Autorității de Supraveghere a Piețelor Financiare Elvețiane Finma, informaţiile de pe rețelele de socializare au fost de vină pentru criză. Zvonurile răspândite pe rețelele de socializare au dus la ieșiri uriașe de clienți, a spus ea. 
Salvarea CS este esențială pentru economia elvețiană

Potrivit președintelui BNS, Thomas Jordan, Credit Suisse este o bancă clasificată drept „to big to fail” în sistemul financiar global și în Elveția. „De aceea, salvarea Credit Suisse este esențială pentru economia elvețiană”.

Colm Kelleher, președintele Consiliului de administrație al UBS Group, este mulțumit de înțelegere. „Noul UBS va fi solid ca o piatră”, spune președintele UBS.
„Este o zi istorică și tristă pentru Credit Suisse”, spune președintele CS. CS nu poate supraviețui independent din cauza pierderii încrederii.

https://www.youtube.com/watch?v=gmT0-w_0Ex4

 

 

Tranzacţie de peste 2 miliarde de dolari -UBS va cumpăra Credit Suisse într-o afacere istorică, pentru a pune capăt crizei (Bloomberg şi FT)

BVB | Știri BVB

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (24/05/2024)

Schimbari in conducerea societatii

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (INFINITY) (24/05/2024)

Demersuri vanzare pachet de actiuni detinut la Constructii Feroviare Craiova

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (24/05/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (24/05/2024)

Document informare - alocare actiuni gratuite

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O) (24/05/2024)

Raport tranzactii cu parti afiliate Hidroelectrica - Transelectrica